• Binnen 48 uur reactie op je WhatsApp-bericht
  • Werk met de nieuwste technieken
  • Bijdragen aan de energietransitie

Starten als developer

Wil jij de ruimte krijgen om te doen wat bij jou past? Werken in een persoonlijk en vast team? En wil jij met slimme IT-oplossingen het net klaar maken voor de toekomst?

Als developer bij Alliander kun je alle kanten op. Werk thuis als je dat fijn vindt of werk samen met collega’s op kantoor. Jij bepaalt hoe jouw werkdag eruit ziet. En dat geldt ook voor je ontwikkeling. Want die vinden we belangrijk. Net als werken met de nieuwste technologieën.

Met ons keuzebudget kun kiezen voor vrije dagen, een extra bonus of, bijvoorbeeld, ouderschapsverlof. Of een elektrische fiets als je die kunt gebruiken. Omdat jij als geen ander weet wat voor jou belangrijk is, krijg jij daarin vrije keuze.

Start bij Alliander en bepaal jouw perfecte balans!

Developer worden bij Alliander?

Wie zijn wij?

Wij zijn Alliander. Onder onze overkoepelende naam hebben we verschillende bedrijven. Waaronder Liander en Qirion. Voor miljoenen Nederlanders ontwikkelen én beheren we het energienet. En bereiden we ons samen met onze 7.000 collega’s voor op de energievraag van de toekomst.

Wat is het verschil tussen Liander en Qirion?

Liander is de grootste netbeheerder van Nederland. Liander levert zelf geen energie, maar maakt het mogelijk dat energieleveranciers, zoals Essent, Eneco en Vattenfall, energie bij bewoners en bedrijven kunnen leveren. Bekijk alle vacatures bij Liander.

Qirion ontwikkelt, realiseert en onderhoudt de veranderingen in de energienetten. Zij richten zich op complexe middenspanning en hoogspanning. Qirion is expert in het bedenken van slimme oplossingen voor het verbeteren en verhogen van het vermogen van het energienet. Bekijk alle vacatures bij Qirion.

Wat onze developers zeggen

  • “Ik begin meestal om 7.30 uur met werken. Vaak werk ik vanuit huis en af en toe ga ik naar kantoor. Dat is het fijne van hybride werken bij Alliander. Je bent flexibel in werktijden en werklocatie. Ik start mijn dag met het lezen van mijn e-mails en gemiste berichten en werk verder aan waar ik op dat moment mee bezig ben. Daarnaast hebben we om 10.00 uur met het team de stand-up. Tijdens de stand-up kijken we op het agile/scrumbord en nemen we de statussen van de werkzaamheden door.

    De rest van de dag werk ik verder aan de taak waar ik op dat moment mee bezig ben, heb ik de nodige overleggen om specificaties te bespreken en om planningen te maken. Daarnaast is er gedurende de dag veel communicatie binnen het team omdat je vaak samen aan iets werkt of om elkaar te helpen.

    De praktijk is altijd weerbarstiger dan je denkt. Je kunt nog zo’n mooie generieke oplossing bedenken, maar je loopt vaak tegen onvoorziene situaties aan. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een oplossing. Dat vind ik juist een uitdaging en dat juist dat vind ik zo mooi aan dit werk. Er is nooit een kant-en-klare oplossing.

    Het mooiste vind ik dat je echt bouwt aan dingen waar veel mensen gebruik van maken. Vaak zonder dat ze het door hebben. Dat maakt werken bij Alliander zo uniek. Ook al is het soms lastig uit te leggen wat je precies doet als developer, het eindresultaat is super concreet. Daarnaast is de techniek altijd in ontwikkeling. Je kan en moet blijven leren. Daarom wordt het werk nooit saai.”

  • “Ik werk al sinds 2012 bij Alliander. Dat je concreet meewerkt aan de energietransitie vind ik heel mooi. Ik werk niet voor een commercieel bedrijf, maar voor de hele samenleving. In de afgelopen jaren heb ik veel verschillende dingen gedaan om mijn bijdrage aan die maatschappelijke missie te leveren. Zo heb ik 4 jaar lang gewerkt aan de monteursapp.

    Binnen Alliander is veel ruimte om jezelf te ontwikkelen. Wil je iets nieuws leren of iets ontwikkelen, dan is dat vaak mogelijk. De ontwikkeling van de developer portal is daar een voorbeeld van. Ik kreeg de vrijheid het project op te pakken en heb nu de verantwoordelijkheid er een succes van te maken.

    Ik kan mijn werk grotendeels zelf vormgeven. En ik heb fijne collega’s, ook heel belangrijk natuurlijk. Maar het belangrijkste is misschien wel de 4 uur per week die je krijgt om iets nieuws te leren of te werken aan InnerSource software. Daardoor kunnen collega’s ook een bijdrage leveren aan onze portal. We zijn allemaal Alliander, we zijn een community met een open cultuur. We werken transparant en staan open voor elkaars ideeën. Alliander is echt uniek in die aanpak.”

  • “Eind 2020 heb ik na positieve verhalen uit mijn omgeving contact opgenomen met Alliander en mocht ik in januari 2021 beginnen als Junior IT Professional, Vanwege mijn Java-ervaring hoefde dit niet vanuit een traineeship, maar kon ik meteen in een scrumteam starten. Daarnaast volgde ik losse opleidingen, las ik veel en keek ik filmpjes over het vak.

    Na bijna een jaar als developer kan ik wel zeggen dat ik heel blij ben met mijn keuze. Dat wist ik al heel snel, maar het werk blijft voelen als een fantastische puzzeltocht waarbij je steeds kleine en grote successen boekt. Het voelt heel goed om een baan te hebben waarbij je steeds bijleert en waarbij de tijd voorbij vliegt als je bezig bent. Het werk heeft een steile leercurve, maar je krijgt er veel voor terug. Bovendien is Alliander een uitzonderlijk prettige werkgever waar ik me echt gezien voel.

    Ik kan het dus iedereen aanraden die erover nadenkt om zich om te laten scholen bij Alliander: wees niet bang om de sprong te wagen, het is het meer dan waard!”

Start als developer en bekijk onze vacatures

Bekijk 15 vacatures

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Michiel
Vraag het via WhatsApp

Alles wat je (nog meer) wilt weten

  • Ja, we werken hybride. Hoe vaak je op kantoor bent, dat verschilt per team. Er wordt daarin gekeken naar de behoefte van het team. Sommige teams werken 1x per week samen op kantoor.

    De meetings plannen we vaak zo in dat ze op een kantoor dag zijn, zo heb je thuis de tijd om daadwerkelijk te ontwikkelen/programmeren.

  • Hoe jouw dag eruit ziet is afhankelijk van of je op kantoor of thuis werkt. Maar we nemen je mee in een gemiddelde werkdag.

    • Je begint je dag met een kop koffie en rond 9 uur (dit tijdstip is wel bij ieder team verschillend) begint de dagstart. Hierin bespreek je wat je gaat doen, wat je hebt gedaan, of je tegen problemen aanloopt en soms spreek je af met een collega om later dieper op de inhoud in te gaan.
    • Daarna ga je bezig met het ontwikkelen/ schrijven van code.
    • Er zijn meetings zoals sprint reviews/sprintplanning en meetings over het project waar je aan werkt.

    We werken agile en sommige teams met Kanban.

  • Binnen Alliander werken we onder andere met Java, Python en TypeScript. Onze architecten stellen de eisen aan welke ontwikkeltalen er moeten zijn, maar er is wel ruimte om met je team (mee) te beslissen welke taal je gebruikt.

  • Er is een open en informele sfeer. Er is echt aandacht voor de persoon en niet alleen voor het behalen van deadlines.

  • Om onze kennis en ervaring te delen worden er kennisdelingssessies georganiseerd door en voor developers. Zo hebben we bijvoorbeeld een Java Gilde en een Python Gilde.

  • Je hebt veel invloed op jouw secundaire arbeidsvoorwaarden. Wil je meer vrije dagen? Jij regelt het! Lees hier meer over secundaire arbeidsvoorwaarden.