• Binnen 48 uur reactie op je WhatsApp-bericht
 • Les van vakexperts 
 • Erkend diploma
 • Meer dan 300 monteurs opgeleid

Starten als monteur

Wil jij aan de slag met het vakkundig en veilig uitvoeren van werkzaamheden aan het energienetwerk? Dan ben je bij Alliander aan het juiste adres. Heb je nog geen ervaring, maar ben je wel net klaar met een technische opleiding? Leer het vak van ervaren collega’s. Dankzij onze betaalde bbl-opleiding ben jij er na 2,5 jaar helemaal klaar voor. Jij ontwikkelt jezelf tot monteur en wij betalen jouw salaris én opleiding.

Ben jij een ervaren elektromonteur? Of wil jij jezelf laten omscholen richting de elektrotechniek? Wat je achtergrond ook is, bij Alliander kun je terecht!

Monteur worden bij Alliander?

Wie zijn wij?

Wij zijn Alliander. Onder onze overkoepelende naam hebben we verschillende bedrijven. Waaronder Liander en Qirion. Voor miljoenen Nederlanders ontwikkelen én beheren we het energienet. En bereiden we ons samen met onze 7.000 collega’s voor op de energievraag van de toekomst.

Wat is het verschil tussen Liander en Qirion?

Liander is de grootste netbeheerder van Nederland. Liander levert zelf geen energie, maar maakt het mogelijk dat energieleveranciers, zoals Essent, Eneco en Vattenfall, energie bij bewoners en bedrijven kunnen leveren. Bekijk alle vacatures bij Liander.

Qirion ontwikkelt, realiseert en onderhoudt de veranderingen in de energienetten. Zij richten zich op complexe middenspanning en hoogspanning. Qirion is expert in het bedenken van slimme oplossingen voor het verbeteren en verhogen van het vermogen van het energienet. Bekijk alle vacatures bij Qirion.

Wat onze monteurs zeggen

 • “Het werk bij Liander vind ik super. Het teamgevoel is groot. In mijn vorige team ben ik letterlijk opgegroeid. Toen ik net begon had ik nog geen rijbewijs en werd ik elke dag opgehaald door een collega. Wij reden dan de hele dag samen rond. Dan bouw je een goede band op. Daarnaast heeft Liander goede arbeidsvoorwaarden en een opleidingstraject dat volledig door de baas wordt vergoed.”

 • “Het is best gek om op je 37ste helemaal opnieuw te beginnen. Ik vond het ook best pittig. Ik had wel een technische opleiding, maar ik kwam niet écht uit de techniek. Ik wil alles goed leren, want het is ook verantwoordelijk werk. Je hoeft het maar één keer fout te doen…

  Toch ben ik erg blij met de keuze die ik heb gemaakt. Het leukste aan dit vak vind ik dat het heel vrij is. Even hier heen, even daar heen. Je krijgt een klusje mee en je gaat op pad. Ik zou het iedereen aanraden! Het is veelzijdig werk, je krijgt veel vertrouwen en bent altijd technisch bezig. Het kan wel echt ingewikkeld zijn, maar daar ligt juist ook de uitdaging.”

 • “Ik had net een technische opleiding afgerond, maar kwam daarna niet meteen aan het werk. Via via hoorde ik over dit traject en dat leek me erg interessant. Ik moest me wel laten bijscholen in elektrotechniek, maar dat had ik er graag voor over.

  In de toekomst zou ik graag nog verder door willen groeien binnen Alliander. Opleidingsmogelijkheden heb je hier namelijk genoeg!”

 • “ We werken met de beste spullen, als ik nieuw gereedschap of ander materiaal nodig heb dan is dat snel geregeld. En geen enkele dag is hetzelfde, ik ben bijna elke dag op een andere plek aan het werk aan verschillende werkzaamheden.

  Bij Alliander kijken ze echt naar je persoonlijke ontwikkeling. Ik kan na het behalen van mijn mbo 3 elektrotechniek diploma ook op de kosten van Alliander mijn mbo 4 elektrotechniek gaan behalen. Kortom, je bent bij Alliander nooit uitgeleerd.”

  • Martijn Damhuis, monteur

Start als monteur en bekijk onze vacatures

Bekijk 52 vacatures

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Marjolein
Vraag het via WhatsApp

Alles wat je (nog meer) wilt weten

 • We werken samen met het Graafschap College en Deltion College. De leraren geven op locatie les in Haarlem, Duiven en Leeuwarden.

 • Sterker nog, je krijgt zowel een erkend mbo 2 laagspanning- als mbo 3 middenspanningsdiploma. Deze worden uitgegeven door het Graafschap College of het Deltion College.

 • Ja, iedere monteur wordt opgeleid om wacht- en storingsdiensten te draaien. Afhankelijk van je achtergrond kan dit per direct of na een bepaalde periode zijn. Voor wacht- en storingsdiensten buiten reguliere kantoortijden krijg je altijd extra betaald.

 • Ja. Je treedt meteen in dienst en krijgt tijdens je gehele opleiding 100% uitbetaald.

 • Ja, je krijgt een eigen werkbus voor werkverkeer.

 • Dit is afhankelijk van je opleidingsachtergrond. Heb je geen elektrotechnische opleiding gevolgd, dan duurt het ongeveer 2 jaar. Heb je wel een niveau 2 of 3 elektrotechniek diploma? Dan maken we een programma op maat.

 • Motivatie voor (elektro)techniek is het belangrijkst. Natuurlijk helpt het als je een vooropleiding hebt gedaan, dan kun je het traject sneller doorlopen. Twijfel je of je met jouw achtergrond in aanmerking komt? Neem contact met ons op!

 • Dat is afhankelijk bij welk bedrijfsonderdeel je start.

  Voor Liander is dit: januari, mei en september.
  Voor Qirion is dit: februari, juni en september.

 • Dat kan! Er zijn allerlei mogelijkheden. Groei door in je functie als monteur en start met een specialisatie. Heb je inmiddels al wat ervaring opgebouwd? Dan kun je ook jouw niveau 4 diploma halen en doorgroeien naar functies als uitvoerder, engineer en technicus.

 • Een monteur bij Liander werkt veel buiten. Samen met collega-monteurs, aannemers en soms met collega’s van kantoor. Als (elektro)monteur is geen dag hetzelfde en heb je veel afwisselende werkzaamheden. Via je eigen tablet zie je welke werkzaamheden er voor jou ingepland staan. De projecten die je uitvoert zijn bijvoorbeeld:

  • Het onderhouden en uitbreiden van laag- en middenspanningsstations en -netten van onderstations tot de mensen thuis;
  • Het veilig vrij schakelen van delen van het energienet;
  • Het aanleggen en inrichten van nieuwe installaties in distributiestation;
  • Storingen oplossen bij klanten;
  • En storingen  in transformatorstations oplossen.

  Maar ook de werkzaamheden zijn verschillend. Zo maak je de ene dag een kabelmof voor laagspanning en de andere dag los je een storing op in een middenspanningsstation. Als monteur bij Liander werk je altijd samen met collega’s. En maak jij het energienet klaar voor de toekomst.

 • Als monteur bij Qirion onderhoud en optimaliseer je uiteendelopende elektrotechnische installaties. Je werkt op verschillende onderstations – waar je werkt met midden- en hoogspanningsinstallaties – de plek waar alle verzamelde energie samenkomt. Je werkt samen in een hecht team met collega’s voornamelijk aan installaties vanaf 10KV tot 150KV.

  Een monteur bij Qirion mag na het inwerkings/opleidingstraject schakelen in het net. En draait wacht- en storingsdiensten.