“Geen stroom in mijn eigen dorp, dat kan niet!”

Willy - Allround Monteur Plus

Begonnen als techneut in hun jonge jaren. En nu, na tientallen jaren, werken ze nog altijd hier. Al die tijd vormde hun werk het hart van ons bedrijf. De jongens van toen, de helden van nu. De laatste uit de serie: Willy Blekkink, al 35 jaar monteur bij Netcare.

Zo’n 5 jaar zwierf Willy door Europa om klusjes te doen. Eenmaal weer in Winterswijk solliciteerde hij in mei 1985 bij de PGEM:

“In augustus mocht ik pas op gesprek. Tsjonge wat duurt dat lang, dacht ik. We hebben vakantie gehad en daarom duurde het even, was het antwoord. Kijk, bij zo’n bedrijf wil ik wel werken, haha. En daar heb ik geen spijt van gehad. Een prachtig vak: veel met klanten werken en de arbeidsvoorwaarden zijn goed. Ik ben er trots op dat ik hier mag werken.”

Eigen dorp

Het team waarin hij begon herinnert Willy zich nog wel. “Klein, 7 man. Veel saamhorigheid, bijna een familie. Dagen begonnen en eindigden op kantoor, dus we zagen elkaar vaak. En voor je eigen gemeente stond je. Geen stroom in mijn eigen dorp. Stel je eens voor, dat kan natuurlijk niet.”

Caravan

Bijzondere situaties? “Ja, die laagspanningsstoring in Eibergen,” zegt Willy. “Snel opgelost, maar na 4 minuten was het weer raak. Een nekaldietmof. En als die ploffen gaan er meer. Voor zo’n 60 huizen moest het net worden vernieuwd. Een flinke klus. Op één van de opritten stond een caravan. Gekscherend zei de eigenaar: het lijkt mij beter dat jij hier in de caravan gaat slapen. Toen heb ik mijn vrouw gebeld en gezegd dat ik de komende twee nachten niet thuis sliep, haha.”

Generator in vlammen

“Of die storing in Rekken,” gaat Willy verder. “Voor de jaarlijkse kermis vroeg het kermisbestuur een aansluiting aan. Klaar op de middag voorafgaand aan het volksfeest. En om 8 uur alweer in storing. Voordat de storing verholpen zou zijn was het 2 uur ’s nachts. Daarom werd een generator gehuurd. Opgelost, dacht ik nog. Anderhalf uur later hoorde ik de brandweersirenes. De generator in lichterlaaie en het kermisbestuur des duivels. Het bier moet koud blijven en de kermisattracties blijven draaien. In dat soort situaties blijf ik altijd kalm. We kunnen niet meer doen dan hen weer van spanning voorzien.”

Onder spanning werken

“In 35 jaar is er veel veranderd,” aldus Willy. “Veilig werken is veel belangrijker geworden. Vroeger, toen was je een goede monteur als je onder spanning durfde te werken. Da’s nu wel anders. Ook het materiaal is veel beter geworden. Bijvoorbeeld wikkelmoffen verstelbaar in verschillende maten. En de montage is fysiek minder belastend. Sjouwen met zware oliepotten is er niet meer bij. De baan van monteur is sterk veranderd. Grotere rayons met minder monteurs. Veel monteurswerk dat naar de aannemer is gegaan. Jammer. Alleen het storing- en onderhoudswerk is overgebleven. En de administratie.”

Roemenië

In 2000 kreeg Willy opnieuw de kans om Europa in te trekken. “Mijn teamleider Marinus Verheij vroeg of ik in Boekarest toezicht wilde houden op een 10kV waterkrachtcentrale. De centrale wilde van kolen over naar aardgas om zo minder CO2 uit te stoten. Een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Wat een ervaring! De vrijheid, niet weten waar je terecht komt.”

Pak de tijd

Het praktijkveld in Duiven is de laatste jaren het domein van Willy. “De monteurs van de toekomst het vak leren. Voorheen hadden alle leerling monteurs een elektrotechnische achtergrond. Nu niet meer. De vijver wordt steeds leger. Mensen met een technische achtergrond en een goede wil zijn meer dan welkom.

Dingen veranderen met het verstrijken van de jaren. Waar blijft de tijd, vraag ik mij steeds vaker af. Het lijkt nog als de dag van gisteren dat we met zijn allen storingsdienst moesten draaien tijdens de millenniumwisseling. Pak de tijd en geniet. Het is zo voorbij.”