Banenafspraak
Voor mensen met een arbeidsbeperking is het soms lastig om een (betaalde) baan te krijgen. Dat is de reden dat de overheid en sociale partners de banenafspraak hebben opgesteld. Hierin is vastgelegd dat er begin 2026 in totaal 125.000 banen moeten zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking. Alliander ziet het als haar maatschappelijk taak om hier actief invulling aan te geven. Helaas kunnen niet alle kandidaten geplaatst worden binnen Alliander. Omdat er behoefte is aan eenvoudig montagewerk. Iets wat er, onder andere vanwege de strenge veiligheidseisen, binnen Alliander niet is. En dus zijn wij op zoek gegaan naar samenwerkingsvormen met andere organisaties die dat wél hebben.
De samenwerking met E-Care
Via Scalabor, het sociaal ontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland, is Alliander gaan samenwerken met E-Care. Een bedrijf waar technisch werk wordt verricht en met sociale verantwoordelijkheid, aandacht voor de energietransitie, duurzaamheid en inclusie. Samen hebben wij een werk-leer traject opgezet voor mensen met een arbeidsbeperking die zich graag willen ontwikkelen in de techniek maar de vaak gevraagde opleidingen en het niveau (nog) niet hebben.
De werknemers komen tijdelijk bij Alliander in dienst, waarna Alliander ze detacheert naar E-care. Hier leren ze werknemersvaardigheden, behalen ze hun Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) en starten ze met het uitvoeren van kleine reparaties. Door de samenwerking met Scalabor, Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland en het ROC Rijn IJssel is het mogelijk om de deelnemers daarnaast een opleiding aan te bieden in de techniek. Het doel daarvan is dat ze uitstromen met certificaten op MBO Techniek niveau 2. Het duurt zo’n 2 tot 3 jaar voordat de werknemer volledig is opgeleid.
Doorstromen naar monteursopleiding
Na het ontwikkeltraject kunnen de werknemers doorstromen naar een monteursopleiding binnen Alliander of naar een andere technische baan binnen E-Care of een ander bedrijf. Want om de energietransitie te doen slagen, zijn er op veel plekken technische vakmensen nodig. Alliander is onwijs trots dat de inspanningen op het gebied van Inclusie deze erkenning en waardering oplevert.
De finalisten
Dertien ondernemers werden voorgedragen door Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland, UWV en Scalabor voor de verkiezing van de Inclusief Ondernemer 2022. De vijf finalisten waren: Alliander/E-Care Reverse Logistics, Fraenck, Presikhaaf Schoolmeubelen en Sight Landscaping.