Gelukkig kiezen meiden op de verschillende schoolniveaus steeds vaker voor een technisch profiel en opleiding. Dat is helaas nog niet genoeg. 3% van de technische vakmensen in Nederland is vrouw. Veel talent gaat dan ook verloren. Daarom laten de netbeheerders op Girls’ Day een positief en inspirerend geluid horen, dat meiden de energietransitie laat ervaren en ze activeert om onderdeel te worden van de verandering.
TenneT
Bij TenneT komen 50 meiden naar haar informatiecentra in Eemshaven, Kruiningen en Wijk aan Zee. Daar praten ze met vrouwelijke technici en doen ze diverse proefjes, bijvoorbeeld hoe je met een citroen een lampje kunt laten branden. Ook een bezoek aan een transformatorstation staat op het programma. In Wijk aan Zee gaat de groep ook naar het strand waar mantelbuizen klaar liggen voor kabels die in het voorjaar gelegd worden om windenergie geproduceerd op zee aan land te brengen.
CEO TenneT Manon van Beek: “De energietransitie vraagt om een enorme uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. De komende jaren zijn er 13 000 extra technici nodig. Wij moeten jongeren en met name jonge meiden zo vroeg mogelijk interesseren in een toekomst in de energietechniek.”
Alliander
Bij ons komen 60 meiden van de havo/vwo onderbouw van het Zevenaarse Liemers College in Duiven op bezoek. Voor hen is door een multidisciplinair team van trainees, IT-rolmodellen en Human Resources (HR) een programma ingericht passend bij de drijfveren van meiden. Dit jaar met extra aandacht voor Tech&Data: innovatie en digitalisering van het werk. Speeddates met vrouwelijke rolmodellen, een online storingskamp en het ontwerpen van een app behoren tot het programma.
Allianders’ COO Marlies Visser: “Technisch werk is steeds meer vooral mensenwerk. Immers, vaak terugkerende processtappen kunnen (op termijn) worden vervangen door algoritmes. Wat overblijft vraagt maatwerk en samenwerking tussen mensen met verschillende technische skills. Daar zijn meiden heel goed in. Daarom moedig ik hen aan te kiezen voor de techniek en bij ons te komen werken. We hebben hen gewoon nodig.’’
Enexis Netbeheer
Bij Enexis Netbeheer komen 30 meiden van verschillende basisscholen op bezoek bij de opleidingshal in Hoogeveen. In deze hal leidt Enexis Netbeheer leerlingmonteurs op in zo realistisch mogelijk nagebootste praktijksituaties. Hier liggen (oefen)kabels in de grond, staan lantaarnpalen en kun je oefenen in verschillende transformatorstations. De dag start met interactieve quiz plaats met het thema ‘Power up!’. Zo maken de meiden kennis met de wereld achter het stopcontact en horen ze verhalen van vrouwen die werken in bèta, techniek en IT. Daarna gaan de meiden in groepjes een aantal activiteiten doen in de opleidingshal, zoals het maken van een zogenoemde verbindingsmof tussen twee kabels en ze krijgen een rondleiding door de werkbus van de monteur.
Enexis Netbeheer directeur HR Paul-Peter Feld: “Door vrouwelijke rolmodellen in de techniek in te zetten, hopen we bij zo veel mogelijk meiden de interesse te wekken om voor een technische opleiding te kiezen. Daarmee kun je ontzettend veel kanten op en kun je écht impact maken door zelf bij te dragen aan het versnellen van de energietransitie.”
Stedin
Ongeveer 70 meiden komen naar de Stedin Bedrijfsschool in Rotterdam. Nooit eerder meldden zoveel meiden zich aan. Onder begeleiding van acht vrouwelijke, technici maken de meiden kennis met het werken in de techniek en ze leren hoe een slimme meter werkt. Ze krijgen ook informatie over wat Stedin doet met de energie van warmte, wind en zon, doen samen een innovatiespel en ze werken opdrachten uit, zoals die in de dagelijkse leven van een technicus voorkomen.
Stedin COO Trudy Onland: “ We doen mee aan Girls’ Day om te laten zien wat de techniek te bieden heeft! We hopen dat de meiden na afloop vol energie en inspiratie naar huis gaan en zich over een paar jaar enthousiast aanmelden voor een baan in de techniek; jong geleerd is oud gedaan.”
‘Meiden zijn van harte welkom in de techniek” Luister het interview met COO Marlies Visser op BNR Radio.