Het sollicitatiegesprek via videobellen

18 maart 2020

Wanneer jij een sollicitatiegesprek hebt, ontvang je van de recruiter een uitnodiging per email. In deze uitnodiging vind je de link “Deelnemen aan Microsoft Teams-vergadering”. Hier klik je op en daarna volg je de volgende twee stappen.

  1. Wanneer jij je telefoon gebruikt, krijg jij de optie om naar de App-store te gaan en de Microsoft Teams app te downloaden. Het is beter dat niet te doen. Kies voor de optie om via de webbrowser als gast deel te nemen. Via een computer krijg jij direct de optie om via de webbrowser deel te nemen.
  2. Je kan nu deelnemen aan het gesprek. Controleer of je geluid en de microfoon aanstaat. Wanneer jouw gesprekspartner in de vergadering aanwezig is kan het gesprek beginnen.

Hoe kan jij je het beste voorbereiden op een sollicitatiegesprek via videobellen?

Het gesprek zal verder net zo verlopen als een normaal sollicitatiegesprek. Bereid je dus voor zoals je dat normaal ook zou doen. Er zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Dit zal ervoor zorgen dat jij veel relaxter aan het gesprek zal starten.

  • Zorg dat je de techniek vooraf controleert. Denk aan je internetverbinding, hoeveel stroom je hebt, en of het beeld en het geluid werkt. Je kan dit van tevoren bijvoorbeeld door te videobellen met een kennis testen. Heb je geen mogelijkheid om zelf te testen? Dan gaan we proberen een moment in te roosteren dat je met hulp van Alliander kan testen. Heb je geen geluid, controleer dan altijd even of er geen streep door het icoontje voor beeld of geluid staat.
  • Om te voorkomen dat de stroom uitvalt, kan je jouw laptop of telefoon gedurende het gesprek ook aan de oplader leggen.
  • Zorg voor een rustige omgeving waar jij je gesprek ongestoord kan voeren. Dan kan je elkaar beter verstaan en kan jij je op het gesprek concentreren.
  • Probeer alle andere programma’s of apps die je open hebt staan af te sluiten. Dan is de kans op afleiding zo klein mogelijk. Zelfde geldt voor je telefoon, zet die op stil of niet storen.
  • Houd je vragen op een notitieblok of een apart blaadje bij de hand. Zorg ervoor dat je op papier aantekeningen kunt maken. Net als in een normaal sollicitatiegesprek is dit voor jou ook de kans om jouw vragen te stellen.
  • Het is het beste om ervoor te zorgen dat je gezicht in het midden van het beeld wordt weergegeven met daglicht dat op je gezicht valt. Dan zorg je dat het gesprek zo natuurlijk mogelijk aanvoelt.
  • Mocht de verbinding toch verbroken worden, klik dan opnieuw op de link naar Microsoft Teams in de e-mail. Mocht dit niet lukken, neem dan telefonisch contact op met de recruiter die het gesprek begeleidt.

Veel succes!