R&D nu Research Center

1 december 2020

Een kijkje onder de grond met AR, een schakelrobot voor middenspanningstations, uren registeren via een chatbot en beeldherkenningstechnologie inzetten bij issues met de slimme meter. Dit zijn voorbeelden van innovatieve projecten die zijn bedacht en uitgevoerd in het Research Center.

Tom van Iersel is lead van dit team dat sinds kort omgedoopt is van R&D naar Research Center. De reden van de naamswijziging is dat zijn team zich meer met onderzoek (research) gaat bezig houden en minder met de ontwikkeling van de bedachte toepassingen. Hierdoor gaan ze nog intensiever samenwerken met andere teams binnen Alliander.

“We merken dat we veel meer energie willen en moeten steken in de onderzoekskant van ons werk, omdat daar voor ons veel te winnen is. Onze focus is vormgeven aan het netwerkbedrijf van de toekomst. Om daarin voorop te (blijven) lopen brengen we focus aan in ons werk. We volgen hierin ook de trend die we zien bij andere grote Techbedrijven. Een gevolg van deze vernieuwde aanpak is ook dat we steeds meer gaan samenwerken met bedrijven en bijvoorbeeld studenten van buiten de organisatie. Op deze manier proberen we de Tech-trends zo goed mogelijk te volgen en te vertalen naar Alliander. We werken met een open innovatie mindset. Dat houdt in dat waardevolle ideeën, zowel van binnen als van buiten de organisatie kunnen komen en dat deze ideeën en ontwikkelde technologieën ook van binnen en van buiten de organisatie uit op de markt kunnen worden gezet. Outside-in en inside-out dus.”

“We zijn continu op zoek naar oplossingen die onze digitaliseringsslag ondersteunen. Veel oplossingen komen tot stand door ideeën van collega’s, bijvoorbeeld onze monteurs buiten. Zij lopen in hun werk tegen dingen aan waarvan ze denken ‘dat kan vast slimmer’. Dan kunnen ze bij ons aankloppen en gaan we samen kijken welke innovaties we kunnen doorvoeren om hun werk makkelijker te maken. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld nu of we monteurs kunnen helpen met spraakgestuurde opdrachten. Bijvoorbeeld als de monteur een checklist af moet werken, dat hij of zij kan zeggen: ‘klus is af geen rare dingen’. Dat scheelt de monteurs veel tijd want ze hoeven de tablet er niet bij te pakken en alles in te tikken. Daar zijn ze blij mee want de administratie bijhouden vinden de meeste monteurs maar zonde van hun tijd.”

We werken met open innovation. Zo verbinden we kennis van binnen en buiten door samenwerkingen en partnerships.

Tom van Iersel, Research Center Lead

“Binnen Alliander loopt IT voorop om de transitie te bewerkstelligen door nieuwe technologieën. Dat is voor ons heel leerzaam. We werken veel samen met andere teams binnen IT, bijvoorbeeld met de architecten en developers. Van elkaar kunnen wij veel leren, er zit echt veel kennis.’

“Het werk in ons team is superboeiend, veel jonge jongens en meiden willen graag bij ons aan de slag. Je staat midden in de maatschappij en je houdt je bezig met hét vraagstuk van dit moment. Hoe gaat het landschap van de energietransitie eruit zien? Wij kunnen daar een bijdrage aan leveren door uitdagende oplossingen met techniek te bedenken. Overigens werken we ook graag samen met studenten zonder dat ze bij ons in dienst komen. Zij vormen een mooie denktank om onze ideeën te toetsen. “

Kijk eens bij onze IT vacatures