Sophie Paulides genomineerd voor Young Talent Award

1 september 2020

Dit jaar ben ik namens Alliander genomineerd voor de Young Talent Award van de Stichting Topvrouw van het jaar: een enorme eer! De award is een aanmoedigingsprijs voor jonge vrouwelijke professionals. Ter voorbereiding op de verkiezing is mij gevraagd een aantal vragen te beantwoorden. Een leuke manier om te reflecteren op waar ik vandaan kom, waar ik nu sta, en waar ik naartoe wil.

Wat was doorslaggevend voor je om te kiezen voor je huidige werkomgeving?

Eerlijk gezegd wist ik na afronding van mijn studie niet direct in wat voor een omgeving ik wilde gaan werken. Achteraf waren er twee drijfveren die ertoe hebben geleid dat ik voor Alliander koos: ik wilde mezelf verder ontwikkelen én ik wilde meer impact hebben op de wereld dan ik zou hebben bij een commercieel bedrijf. De uitdagende maar essentiële rol van Alliander als netwerkbedrijf in de energievoorziening van Nederland sprak me aan.

Ik ben in 2013 gestart als financieel trainee. Dat eerste jaar bij Alliander was best heftig, mede door de confronterende trainingen bij de Baak. Ik ging op zoek naar wie ik was als persoon en als potentieel leider. Ik voelde me steeds comfortabeler in mijn natuurlijke (leiderschaps)stijl en leerde mijn krachten en valkuilen kennen. Na drie jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging en ben ik van de financiële expertrol overgestapt naar een rol als teamleider. Weer twee jaar later werd ik manager van een afdeling. Veel van mijn leeftijdgenoten zijn inmiddels werkzaam bij hun tweede of derde werkgever, maar de diversiteit aan ontwikkelmogelijkheden en de maatschappelijke impact van het bedrijf, maken dat ik tot nu toe steeds weer kies voor Alliander.

Wat was doorslaggevend voor je om te kiezen voor je huidige rol in de organisatie?

Na diverse rollen te hebben vervuld die verder afstaan van het primaire proces, heb ik nu bewust gekozen voor een functie binnen de Operatie van Liander. Binnen de Operatie staan we voor een enorme uitdaging. We hebben structureel meer werk dan we mensen beschikbaar hebben. Hierdoor staan we voor de grote opgave om onze productiviteit te verhogen en tegelijkertijd onze klanten tevreden te houden. Dit is essentieel om de transitie naar duurzame energiebronnen binnen Nederland te kunnen faciliteren.

Binnen mijn afdeling kijken wij kritisch naar de toegevoegde waarde van activiteiten en onderzoeken we continu of we deze kunnen verbeteren, versimpelen, automatiseren of digitaliseren. Dit heeft impact op de mensen die dit werk uitvoeren. Ik vind het belangrijk om met hen open en transparant het gesprek te voeren over de toekomst. Hiermee hoop ik het verschil te maken voor zowel de mensen als voor het bedrijf.

Door wat of wie word je geïnspireerd en wat doe je daarmee?

Als klein meisje zei ik dat ik later “business woman” wilde worden. Ik kom uit een gezin met een klassieke man-vrouw rolverdeling. Mijn vader was veel op reis en verantwoordelijk voor het inkomen, mijn moeder verantwoordelijk voor het huishouden en de zorg voor de kinderen, mijn twee zusjes en ik. Toch kan ik me geen enkel moment herinneren dat ik, als meisje, het gevoel had dat ik later niet hetzelfde kon bereiken als mijn vader. Het was vanzelfsprekend. Dit is precies wat mij inspireert; omgevingen waar het normaal is dat iedereen zijn talent kan inzetten. Ik realiseer me dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. Ik krijg enorm veel energie van het ontdekken van de talenten van anderen, deze te benoemen en dan bij elkaar te brengen tot een sterk team.

Wat is je ambitie?

Mijn ambitie voor de komende jaren is om mezelf verder te ontwikkelen als leider binnen de Operatie van Liander, en de diversiteit van verschillende (leiderschaps)profielen bij elkaar te brengen tot succesvolle teams. Daarnaast wil ik anderen inspireren met mijn verhaal. Mijn kinderdroom om “business woman” te worden is uitgekomen.

Net zoals iedereen, heb ik tijdens mijn verschillende levensfasen zogenaamde drivers ontwikkeld. Eén van mijn belangrijke drivers is om sterk te zijn, waarschijnlijk ontwikkeld door mijn vader’s aanmoediging om me “nooit op mijn kop te laten zitten”. Hoewel ik daardoor goed om kan gaan met verandering en tegenspoed, betekent dit ook dat ik het moeilijk vind om mijn kwetsbare kant te laten zien. Met vallen en opstaan heb ik geleerd dat kwetsbaarheid ook verbindt. Mijn van nature open, transparante en sensitieve leiderschapsstijl heb ik daarom door de jaren heen meer podium gegeven en zie ik nu als kracht. Het besturen van een bedrijf met een maatschappelijke rol en vanuit die ervaring ook andere management teams te adviseren en te coachen, is mijn langere termijn doel. Zo kan ik mijn overtuigingen weer overbrengen op anderen.

Wat doe je anders dan anderen?

Ik geloof in diversiteit van profielen. Niet zozeer man/vrouw of achtergrond maar een laagje dieper: je natuurlijke leiderschapsstijl. Waar ik er aan het begin van mijn carrière nog naar streefde om binnen het plaatje van een klassieke, sterke leider te passen, ben ik mijn eigen leiderschapsstijl gaan ontwikkelen. Aan de ene kant rationeel en pragmatisch, aan de andere kant gevoelig en introvert. Ik durf me kwetsbaar op te stellen en mijn valkuilen te benoemen. Dit, in combinatie met mijn drijfveren om uitdagingen op te zoeken, de lat hoog te leggen en te streven naar het beste resultaat, geeft anderen het vertrouwen dat ze mij een opdracht kunnen geven en ik deze tot een succes zal brengen. 

Wat beschouw je als je grootste succes en hoe is dat succes tot stand gekomen?

Begin dit jaar heb ik de executive MBA aan Nyenrode afgerond met een onderzoek naar het effect van leiderschapsgedrag op het doorbreken van niet-effectieve gedragspatronen in teams. Dat begint met het bespreekbaar maken van gedrag in de groep. Ik ben hier een jaar geleden met mijn eigen managementteam mee begonnen. Er is veel gebeurd in dat jaar; we hebben teams afgebouwd en nieuwe teams neergezet. Dat heeft veel impact gehad op zowel de teamleiders als de medewerkers als op mezelf. Door goed met elkaar in gesprek te blijven, niet alleen over de inhoud, maar ook over gedrag en gevoel, zijn we als team en als afdeling sterker geworden. Het resultaat: onze afdeling heeft een veel sterkere rol aan de voorkant van het proces gekregen. Hierdoor kan het primaire werk in één keer goed worden doorlopen. Op deze manier hebben we maximaal impact op onze bedrijfsdoelstellingen om wendbaarder en slagvaardiger te worden en een vooraanstaande rol te pakken in de (duurzame) energievoorziening van Nederland.