Technici Qirion leren met behulp van app

20 september 2021

Technici in de hoogspanning zijn schaars. Een goede opleiding, baanzekerheid en ruimte om door te leren zijn daarom voor een werknemer van groot belang. Qirion speelt hier op in door middel van een eigen opleidingsapplicatie. “Laten zien dat je investeert in je werknemers en de veiligheid tijdens werkzaamheden waarborgen, waren de grootste drijfveren”, aldus Nick de Lange, engineer bij Qirion

Een app waarmee je je werkzaamheden, voortgang en leerdoelen in de gaten kan houden. Na twee jaar te hebben gedraaid als pilot is de app klaar om over de hele organisatie te worden uitgerold. Start je binnenkort als monteur bij Qirion, dan hoef je niet aan de slag met ingewikkelde portfoliopapieren, maar krijg je een tablet met deze app.

Veiligheid, kennis en ervaring

De aanleiding van de app is een dodelijk ongeluk in het werkveld een aantal jaar geleden.  Als reactie hierop is direct een werkgroep opgericht dat samen met een extern bureau werkt aan de kennis en veiligheid van onze technici. Nick is onderdeel van deze werkgroep.

“Kennis en ervaring is van levensbelang in het werk in de hoogspanning. Wanneer er iets misgaat hebben we met elkaar de taak en verantwoordelijkheid om te voorkomen dat zoiets nogmaals kan gebeuren. We werkten met de werkgroep aan een nieuwe instructie voor onze werkzaamheden. Hier werd stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Een van de onderdelen was dat je aantoonbare werkervaring moet hebben en we vroegen ons af, hoe maken we dit nog meer meetbaar. Hoe definieer je dat? Een projectleider uit ons team vroeg zich toen af: kunnen we hiervoor een app laten bouwen?”

Inspiratie uit de zorg

“De inspiratie kwam vanuit de zorg. Daar werken ze ook met portfoliosysteem. Wanneer je bijvoorbeeld bloed moet prikken of medicijnen moet toedienen, moet je ook aantoonbare ervaring hebben. Mijn team, het transformatorteam, was het pilotteam. Het eerste jaar liep het nog wat stroef en was de aandacht voor de app nog beperkt. Na een tijdje sloot Wilbert Hotting, Maintenance engineer bij Qirion zich aan. Hij zag een presentatie van de app en wist meteen dat hier potentie in zat. “In eerste instantie ben ik actief met de app aan de slag gegaan als gebruiker”, vertelt Wilbert. “Omdat ik hierdoor erg betrokken raakte, werd ik als Key-user gevraagd of ik kennisbaas, en daarmee beheerder, wilde worden voor de Regio-West.”

Technici kunnen aan hun teamleider aangeven waarin ze willen doorgroeien en hebben de data als back-up.

Werkzaamheden met hoog risico

“In de applicatie wilden we eerst alleen de werkzaamheden rondom metingen opnemen. Maar we hebben gekozen voor meer werkzaamheden wat een hoog afbreuk risico en/ of veiligheidsrisico betreft. Zo kunnen we de app breed inzetten als algemene opleidingsapp voor al onze technici”, aldus Nick.

“Het primaire doel is om onze monteurs veilig te kunnen opleiden”, vertelt Wilbert. “Bij Qirion werk je altijd met een partner. Wanneer je wel de bevoegdheid hebt, maar een handeling nog nooit gedaan hebt, krijg je eerst uitleg. “De app geeft richtlijnen hoe vaak je deze handeling moet uitvoeren, vult Nick aan. “Pas nadat je de handeling vijf, zes of soms twintig keer onder begeleiding van je collega hebt gedaan kan je in de app bepaalde niveaus van senioriteit behalen.”

“Veiligheid en kwaliteit zijn van levensbelang in ons werk met hoogspanning. Als iemand niet zeker in zijn schoenen staat ontstaan er gevaarlijke situaties. Maar ook gebrek aan kennis is levensgevaarlijk. Als je ergens aan zit waar je nooit aan mag zitten, puur omdat je het niet weet, zijn de werkzaamheden niet het gevaar, maar het gebrek aan kennis wel.”

“De app geeft duidelijk inzicht in die kennis”, vertelt Wilbert. We hebben in dit werk regelmatig nieuwe medewerkers die heel technisch onderlegd zijn of heel veel theoretische kennis hebben, maar in de praktijk nog veel moeten leren. We hebben nu bijvoorbeeld veel omscholers uit andere technische beroepen. Zij begrijpen heel snel hoe systemen werken, maar op het gebied van elektrische veiligheid moeten ze nog wel minimaal een jaar doorleren in de praktijk. Dat zijn hele andere aspecten, die je op deze manier goed vastlegt.”

“Als iemand niet zeker in zijn schoenen staat ontstaan er gevaarlijke situaties”

Kansen aangrijpen op basis van data

“Maar daarnaast zitten er ook veel kansen in het inzicht die de app verschaft. Technici kunnen aan hun teamleider aangeven waarin ze willen doorgroeien en hebben de data als back-up. Door zich te bekwamen in activiteiten met een ‘’lage bezetting’’, laten ze ook een stukje verantwoordelijkheid voor het team zien. Hierdoor gaat de opleiding in de breedte in ieder geval sneller.”

“De valkuil binnen ons bedrijf is namelijk als iemand iets kan, degene altijd op dezelfde projecten en dezelfde werkzaamheden wordt ingedeeld”, gaat Nick verder. “Ergens is dat logisch, maar hierdoor worden mensen wel te eenzijdig opgeleid. Bij mij in het team zien we nu via de analysetool dat de bezetting op meetwerkzaamheden laag is. Als er mensen op vakantie zijn, uitvallen of met pensioen gaan, hebben we een probleem. Via de app kunnen we dit probleem vroeg opmerken, waardoor we er gericht aan kunnen werken door andere technici uit het team ook op te leiden in deze werkzaamheden.”

“Teamleiders, planners en de technici zelf kunnen dus zien op welke gebieden zij senioriteit hebben en op welke vlakken ze nog kunnen ontwikkelen. Daarnaast komt er een indicatie van het niveau per medewerker.”

“Eerst was deze manier van werken alleen voor de nieuwe medewerkers, om hen op te leiden,” vertelt Wilbert. “Maar onze ervaren mensen hebben hier ook baat bij. Bijvoorbeeld de technici die vooral primaire werkzaamheden doen, maar zich willen oriënteren of verder willen verdiepen in het secundaire werk. Ieder team kan, tot op zekere hoogte, zelf invulling geven aan het gebruik van de app, op een manier die voor hen van toegevoegde waarde is.”

Monteur Dylan Blommensteijn gebruikt de app al zo’n anderhalf jaar. “Ik heb een duidelijk beeld van mijn voltooide en onvoltooide leersessies. Het helpt de werkplekbegeleider goed hoe de kennis is van de leerling. Aan de hand daarvan kan de werkplekbegeleider het niveau bepalen waarop hij/zij de instructie moet geven. Ik merk voor mezelf vooral dat het erg duidelijk is waar ik meer aandacht aan moet besteden. Een goed voorbeeld is het onderhouden van een MR-M regelschakelaar van een transformator. Het is een complexe schakelaar met veel belangrijke stappen om te demonteren. Ik krijg feedback op locatie dat word verwerkt in de leersessie. Zo kan ik bijvoorbeeld op zelfstudiemomenten makkelijk terug zoeken in de leersessies waar ik mijn kennis nog kan verbreden.”

 

Werken bij Alliander

Ingrid is release train engineer bij Alliander.
3 september 2024 Testimonial

Werken bij Alliander: ‘Iedereen is hier leergierig’

Elke dag beter worden. Het is al jaren de drijfveer van Ingrid. En precies daarom…
Lees verder
Ashwin aan het werk als monteur transformatoren bij Qirion
14 augustus 2024 Testimonial

Werken bij Alliander: "Als je van sleutelen houdt, zit je hier goed"

Aan anderen uitleggen wat voor werk hij doet? Ashwin, monteur transformatoren bij Qirion, vindt het…
Lees verder
Aan de slag bij Qirion als monteur hoogspanningstechniek
23 juli 2024 Testimonial

Werken bij Alliander: "Afwisselend én dichtbij huis!"

Thuis je televisie aan doen? Of een lamp? Het was voor Nuno jarenlang vanzelfsprekend. Tot…
Lees verder

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter
Vraag het via WhatsApp