Kansen aangrijpen op basis van data
“Maar daarnaast zitten er ook veel kansen in het inzicht die de app verschaft. Technici kunnen aan hun teamleider aangeven waarin ze willen doorgroeien en hebben de data als back-up. Door zich te bekwamen in activiteiten met een ‘’lage bezetting’’, laten ze ook een stukje verantwoordelijkheid voor het team zien. Hierdoor gaat de opleiding in de breedte in ieder geval sneller.”
“De valkuil binnen ons bedrijf is namelijk als iemand iets kan, degene altijd op dezelfde projecten en dezelfde werkzaamheden wordt ingedeeld”, gaat Nick verder. “Ergens is dat logisch, maar hierdoor worden mensen wel te eenzijdig opgeleid. Bij mij in het team zien we nu via de analysetool dat de bezetting op meetwerkzaamheden laag is. Als er mensen op vakantie zijn, uitvallen of met pensioen gaan, hebben we een probleem. Via de app kunnen we dit probleem vroeg opmerken, waardoor we er gericht aan kunnen werken door andere technici uit het team ook op te leiden in deze werkzaamheden.”
“Teamleiders, planners en de technici zelf kunnen dus zien op welke gebieden zij senioriteit hebben en op welke vlakken ze nog kunnen ontwikkelen. Daarnaast komt er een indicatie van het niveau per medewerker.”
“Eerst was deze manier van werken alleen voor de nieuwe medewerkers, om hen op te leiden,” vertelt Wilbert. “Maar onze ervaren mensen hebben hier ook baat bij. Bijvoorbeeld de technici die vooral primaire werkzaamheden doen, maar zich willen oriënteren of verder willen verdiepen in het secundaire werk. Ieder team kan, tot op zekere hoogte, zelf invulling geven aan het gebruik van de app, op een manier die voor hen van toegevoegde waarde is.”
Monteur Dylan Blommensteijn gebruikt de app al zo’n anderhalf jaar. “Ik heb een duidelijk beeld van mijn voltooide en onvoltooide leersessies. Het helpt de werkplekbegeleider goed hoe de kennis is van de leerling. Aan de hand daarvan kan de werkplekbegeleider het niveau bepalen waarop hij/zij de instructie moet geven. Ik merk voor mezelf vooral dat het erg duidelijk is waar ik meer aandacht aan moet besteden. Een goed voorbeeld is het onderhouden van een MR-M regelschakelaar van een transformator. Het is een complexe schakelaar met veel belangrijke stappen om te demonteren. Ik krijg feedback op locatie dat word verwerkt in de leersessie. Zo kan ik bijvoorbeeld op zelfstudiemomenten makkelijk terug zoeken in de leersessies waar ik mijn kennis nog kan verbreden.”