Solliciteren is bij ons gewoon mogelijk. We ontmoeten je graag online.

Meer informatie
Zinkermeting Waal

Vliegend over het water

31 augustus 2020

Staat een kabel of leiding niet goed op tekening? Het digitaal Inmeetteam is altijd bezig het opzoeken, inmeten en inspecteren van de kabels en leidingen ter land, maar zeker ook op (of eigenlijk onder) het water. Collega Jelle, technicus, schreef deze blog over zijn werkzaamheden.

Het team is is de afgelopen dagen bezig geweest met het meten van leidingen in de Maas. In het Land van Maas en Waal. Bootje in het water, Fieldsense overboord en gaan met die handel! In grote lijnen komt het daar wel op neer natuurlijk, maar in detail zit er net even meer werk in.

Maar hoe werkt zo’n Fieldsense meting dan? En wat is überhaupt een Fieldsense? ‘Is het een boot of is het een vliegtuig’ hoor ik K3 regelmatig thuis door de boxen blèren en dat komt redelijk in de buurt! Want de Fieldsense is een groot gevaarte met meetspoelen dat door zijn vleugel door het water vliegt. Wel met een beetje motorische kracht van de boot natuurlijk!

De Fieldsense is dus een vleugel (wing) achter de boot. Hieraan hangt een beugel met twee spoelen voor het opvangen van het signaal, met daartussen een kompas om te meten onder welke hoek de vleugel in het water ligt en of die stabiel ligt. Door middel van een drukmeter kan de diepte van de wing worden bepaald. Dat signaal is een hoogfrequent signaal dat we zelf op de betreffende kabel of leiding zetten.

Fieldsense

De wing hangt aan een versterkte kabel, die via een katrol en elektrische lier op te halen of te vieren is. Hoe dichter de vleugel bij de bodem is, hoe beter en preciezer het signaal en de locatie van de leiding is. Deze kabel gaat door een hoekmeter voor de precieze hoek van de kabel. Door een automatische berekening weet de computer de locatie van de wing.

 

Door de leiding telkens te kruisen, worden er allemaal meetpunten gecreëerd op de positie van de leiding. Dit zijn dan meetpunten van de locatie van de leiding, maar ook van de bodem. Op een later moment worden deze meetpunten gecheckt, bekeken en bewerkt tot er een lijn ontstaat. Deze gegevens worden daarna samengevoegd met de inmeting van de waterkant en de leiding op de wal die zijn ingemeten met de kabelzoeker en de GPS-stok. Dit alles maakt samen het zinkerprofiel zoals hiernaast.

Grafiek Fieldsense

En omdat beelden natuurlijk veel meer zeggen dan woorden, hierbij een filmpje van een zinkermeting. Niet van de meting van de afgelopen dagen in de Maas, maar van een eerdere meting in de Waal. Ondanks dat is het water in beide rivieren even nat en de meting hetzelfde.

Jelle