“Ontwikkelen van AR en VR, en dan niet in de gameindustrie”

Quinten - IT stagiair

Quinten studeert aan de Hogeschool in Arnhem, is pas 20 jaar en ontwikkelt nu bij Alliander AR-toepassingen om ondergrondse kabels en buizen zichtbaar te maken. Best cool toch?

‘Ik werk in het Research & Development team, een heel nieuw team binnen Alliander. Hier werken we met de nieuwste technieken en kijken we naar innovatieve toepassingen binnen ons vakgebied. We doen veel research en experimenteren met ideeën. Dingen die wij maken komen soms pas over 1,5 jaar in het werkveld. Of helemaal nooit. We mogen echt dingen uitproberen, dat is leuk.’

‘Mijn opdracht was een vraag die al langer bij het team lag, maar die nog nooit was opgepakt. Ik zei: laat mij die uitdaging maar aangaan. En dat mocht! Het is natuurlijk best bijzonder dat ik als stagiair zo’n opdracht mag doen. Wat ik doe? De buizen die onder de grond liggen, lees ik uit via een database. Ik bouw aan een app die via AR-techniek deze buizen boven de grond kan weergeven. Hier gebruik ik GPS tracking bij en andere technieken die pas een paar maanden bestaan. Ik doe hiervoor onderzoek op internet, en als ik een techniek vind die handig is voor mijn opdracht dan pas ik die toe.

De collega’s in het veld moeten deze app straks gaan gebruiken, maar de app kan ook ingezet worden als er periodiek een controle is van het hele net. Het zou toch mooi zou het zijn als ik dat heb gebouwd. De eerste stappen zijn gezet, ik ben designs aan het maken, de code aan het testen en aan het reviewen. Daarna hebben we een demo bij de opdrachtgevers.

“AR en VR is normaal meer alleen in game industrie ik vind het heel tof dat ik dat nu bij een heel ander bedrijf kan toepassen.”

Het is een leuk team om te werken, allemaal jonge mensen die graag met innovaties bezig zijn, dingen uitproberen en testen. Op de jaarlijkse Technische Dag (een groot evenement voor technici van Alliander) laat mijn team alle concepten/projecten laten zien. Dat is een soort meetpunt.
Alliander is een bijzonder bedrijf waar ook ruimte is voor andere zaken dan werk.

Zo ben ik vorige week naar mooi event geweest, VR Days Europe, dat was echt een super inspirerende ervaring. Super dat dat mag als stagiair. Maar ook hadden we laatst een stagebijeenkomst, alle stagiairs waren daar bij. Een middag vol kennismaking, presentaties en een borrel en het jongerennetwerk. We lunchen ook veel samen met andere stagiairs, dat is heel leuk. Zo bouw je een beetje een netwerk op.

Ik doe niet eens een IT-studie, maar hier ligt wel mijn hart. In mijn minor was ik bezig met scripting en design, prototypes werkend krijgen. Daar heb ik de IT-ervaring op gedaan. Je leert met IT praten en dezelfde taal te spreken. In mijn team heb ik ook een buddy, die helpt me mijn grenzen te bepalen. Ik ga maar door en heb af en toe iemand nodig die zegt: en nu is het klaar. Tijd voor een privéleven! Nou ja, ik vind het werk ook gewoon zo leuk dat het als hobby voelt. Maar het is natuurlijk niet goed om alleen maar te werken.

“Ik doe eigenlijk een meeloopstage, maar ben dus echt met mijn eigen opdracht bezig. Door mijn studie en minor had ik al ervaring op gedaan met engine en unity c#, en dat komt nu goed van pas. Ik ben de enige in het team met kennis van deze techniek op dit moment.