Netarchitect bij Alliander

“Met mijn werk houd ik het land draaiende”

Björn Röseler - Netarchitect

Een functie waarbij je verantwoordelijkheid draagt voor de energievoorziening in het hele verzorgingsgebied van Alliander. Dat klonk voor Björn Röseler als de perfecte baan. Als netarchitect energietransportsysteem houdt hij het land bijna letterlijk draaiende. “Uitbreiding van Schiphol of extra treinen in het spoorboekje? Als ik mijn werk goed doe, is daar voldoende elektriciteit voor.”

“Ik heb elektrotechniek gestudeerd. Dat er een wereld áchter het stopcontact zit, wist ik dus wel. Gedurende mijn opleiding werd mijn fascinatie voor hoogspanning steeds groter. Er bestaat een kracht die je niet kunt zien, maar die er wel is. Daar begon het voor mij. Na een traineeship bij Alliander solliciteerde ik op de functie van netarchitect energietransportsysteem. Ik kende iemand die netarchitect is en werd erg enthousiast van zijn verhaal. In deze rol heb je écht verantwoordelijkheid. Ik heb het mandaat en de verantwoordelijkheid om zaken in gang te zetten. Mijn bijdrage aan de maatschappij is daarmee heel concreet.”

Lange adem

“Op dit moment zitten we bijvoorbeeld in de afrondende fase van een project op Schiphol. Of nou ja… afrondende fase. In dit werk moet je niet verwachten dat je aan het eind van de dag of week concreet resultaat hebt. Je hebt een lange adem nodig. Projecten lopen lang, het kan soms wel 10 jaar duren voor een idee werkelijkheid is geworden. In dit geval wordt er pas in 2027 concreet resultaat opgeleverd.”

“Als netarchitect sta je aan het roer van de energietransitie.”

Björn Röseler, Netarchitect

Extra uitdaging

“We hebben voor het project op Schiphol nu groen licht om een bestaand hoogspanningsstation te vernieuwen en te upgraden. In het hart van de luchthaven realiseren we samen met Schiphol een nieuw station. Zodat Schiphol meer energie heeft. ProRail is ook op dit station aangesloten, zij hebben hier dus ook baat bij. Wat dit project extra interessant maakt, is dat we geen saaie, grijze betonnen doos in een weiland neerzetten. Schiphol bekostigt een schil om het station die past in het landschap. Ook al heb ik een kantoorfunctie, het is fantastisch om straks zo’n bijzonder station te zien dat dankzij mijn voorstel is gebouwd.”

Centrale positie

“Ik haal voldoening vooral uit tevreden klanten en collega’s. Het is belangrijk om goed uit te kunnen leggen waarom je beslissingen neemt en voorstellen doet. Waarom je bepaalde keuzes maakt die grote impact hebben. Je hebt als netarchitect een centrale positie binnen Alliander. Je staat aan het roer van de energietransitie en bent degene die zorgt dat er nieuwe hoogspanningsstations worden gebouwd. Ik stel netvisies op om te zorgen dat we over een paar decennia ook kunnen voldoen aan de elektriciteitsvraag. Op tijd inspelen op veranderingen is daarbij erg belangrijk. Met informatie die collega’s van allerlei afdelingen aanleveren kan ik keuzes maken en concrete voorstellen doen.”

Verantwoordelijkheid

“Alle aangeleverde data gebruik ik als input om investeringsvoorstellen te schrijven. Die licht ik vervolgens persoonlijk toe aan de Raad van Bestuur. Dat is toch supergaaf? Ik heb een enorme verantwoordelijkheid, projecten gaan vaak om tientallen miljoenen euro’s.”

Vertrouwen

“Het vertrouwen dat ik van Alliander krijg om zo’n grote verantwoordelijkheid te dragen is prettig. Daarnaast is de cultuur binnen het bedrijf heel mooi. Voor iedereen is plek, iedereen mag er zijn en iedereen is belangrijk. Je merkt overal in het bedrijf de saamhorigheid. We zijn als Alliander allemaal van even grote waarde in de energietransitie. En iedereen voelt: de klus gaan we samen klaren.”

“Ik kan het maximale uit mezelf halen en daardoor het maximale voor de maatschappij betekenen.”

Björn Röseler, Netarchitect

Ontwikkelen

“De ruimte die je krijgt om jezelf te ontwikkelen is om die reden ook heel groot: je kunt alleen je beste bijdrage leveren als je je blijft ontwikkelen. Daarom maak je elk jaar een plan met je leidinggevende of vakgroepcoach. Wat wil je qua werkzaamheden doen? Wil je competenties ontwikkelen? Ben je van plan een opleiding te doen? Er is ruimte voor al dat soort zaken. Ik kan dus het maximale uit mezelf halen en daardoor het maximale voor de maatschappij betekenen. Er is nog ontzettend veel werk te doen, ik zit hier helemaal op mijn plek.”