Solliciteren is bij ons gewoon mogelijk. We ontmoeten je graag online.

Meer informatie

Werken aan world class procurement

Sofie Joore - proces manager Inkoop

Alliander staat voor grote uitdagingen die nauw met elkaar samenhangen: de energietransitie die aan het versnellen is, noodzakelijke kostenbesparingen en een grote hoeveelheid werk aan de netten met een tekort aan technici en schaarste in de leveranciersmarkt.

De grootste uitdaging ooit

De inkoopafdeling speelt een sleutelrol door alle uitgaven bij derden te beïnvloeden, op jaarbasis is dat ruim € 1,5 mld.

Alliander Inkoop is actief op nationale en internationale markten, waarin schaarste van grondstoffen, diensten en/of producten in toenemende mate een uitdaging voor de doelen van Alliander vormt. “Daarin werken we nauw samen met Assetmanagement en onze realisatieketens. Waar mogelijk werken we ook samen met onze collega netbeheerders om maatschappelijke kosten te minimaliseren,” zegt Sofie Joore, proces manager Inkoop.

“Om de uitdagende doelstellingen te bereiken, zijn we volop bezig een ‘world class’ inkoopfunctie te ontwikkelen, die als voorbeeld wordt gezien binnen de sector. In de nieuwe werkwijze spelen we beter in op de huidige en toekomstige behoefte van de business, kennen we de markt en denken we  commercieel. Omdat we aan het veranderen zijn, is Inkoop een inspirerende en uitdagende werkomgeving voor onze huidige én voor nieuwe collega’s.”

Wat gaat er veranderen?

We gaan anders sturen, anders samenwerken en anders denken. Dat vraagt ook andere competenties van medewerkers. In de nieuwe situatie segmenteren we de inkoopcategorieën op basis van producten/diensten die in de markt logischerwijs bij elkaar horen. Categoriemanagers maken plannen waarin rekening wordt gehouden met het belang van de business, het Alliander-brede belang en ontwikkelingen binnen de sector en de markt. Inkoop business partners behartigen de belangen van de grote bedrijfsonderdelen (Liander, Assetmanagement en Qirion) binnen Inkoop. Voor de kleinere bedrijfsonderdelen wordt dit gedaan door de categoriemanagers.”

Inkoop wordt meer data-gedreven.

“Met moderne datatools wordt één waarheid gecreëerd en data geanalyseerd. Procurement analisten signaleren actief inzichten en inkoopkansen op basis van data. Ook dit is een nieuwe rol in ons team.“

Duurzame en circulaire inkoop wordt steeds belangrijker.

“Hierdoor ondernemen wij niet alleen op een maatschappelijk verantwoorde manier, maar dragen we ook bij aan de maakbaarheid door bijvoorbeeld het verbruik van gerecyclede materialen en componenten.”

 

Bekijk onze vacatures!

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Hey, ik ben Wouter.

Leuk dat je interesse hebt in Alliander!

Heb je een brandende vraag over ons? Dan kan je die ook via WhatsApp stellen als je dat prettig vindt.

Vraag het via WhatsApp