Op avontuur met het Research Center

Emese Corbet, Luc Nies - Research Center

Robots, hologrammen en virtual reality. Bij het Research Center werken ze aan de toekomst van Alliander. Voor de video serie ‘Op avontuur met…’ ging collega Simone een dagje mee met Emese Corbet (portfolio consultent) en Luc Nies (research specialist).

De toekomst van Alliander is uitgestippeld in een horizonplaat. Een digitale tekening waar de automatisering van Alliander stap voor stap wordt weergeven. Die digitalisering hoeft niet morgen af. Er wordt rekening gehouden met een periode van tien of misschien wel twintig jaar. “De stapjes worden één voor één getest”, legt Emese uit. Is het een hype of biedt het echt waarde?

Een goed voorbeeld hiervan is robotica. Dat robots ingezet gaan worden binnen Alliander is zeker. Maar op welke termijn weet nog niemand. De robotica moet een goede toevoeging zijn op de huidige werkzaamheden. “We kijken vooral naar het werk wat onze monteurs nu doen dat eentonig of gevaarlijk is”, aldus Luc.

Robotica zetten we in bij werk dat eentonig of gevaarlijk is

Luc Nies, Research specialist

Wie bij robots aan metalen mannetjes op wielen denkt heeft het goed mis. Een van de meest ontwikkelde robots van het Research center is de ‘Schakelrobot’. Een idee bedacht door studenten van de HAN, onderzocht door het Research Center en uitgevoerd door collega’s van instrumentbouwerij. De Schakelrobot is een metalen frame die op een schakelkast wordt gezet, zodat de monteur niet te dicht in de buurt hoeft te staan tijdens het schakelen. De robot wordt op de kast geplaatst, aangezet, en voordat hij automatisch omschakelt heeft de monteur genoeg tijd om een paar flinke passen naar achteren te zetten. In het geval dat er een vlamboog ontstaat tijdens het schakelen, staat de monteur dus niet naast de kast zoals nu wel het geval is.

Een andere voorbeeld van digitalisering binnen Alliander is een virtual reality bril waardoor je makkelijker met collega’s op afstand kunt vergaderen. Met de virtual reality bril waan je je compleet in een vergaderruimte. Je kunt aan een vergadertafel gaan zitten, aantekeningen maken op een whiteboard en zelfs een kopje koffie voor jezelf inschenken. “Daarnaast kan je ook 3D modellen inladen”, legt Luc uit terwijl hij een 3D model van een transformator laat zien die boven de vergadertafel zweeft. “Wanneer zie je dat nou, een transformator in een vergaderruimte?”, voegt Emese er trots aan toe.

Als laatste wordt de ‘Hololens’ getoond. Een bril die hologrammen met informatie over de werkelijkheid plaatst, ook wel augmented reality genoemd. “Het is bedoeld dat je met je handen vrij dingen kunt leren”, vertelt Luc. Hij laat zien dat hij, wanneer hij de bril opzet, een compressor voor hem ziet. Met pijlen wordt aangegeven waar hij moet kijken en met een paar klikken (met zijn vinger in de lucht) verschijnen er informatiekaartjes voor hem. “Het grote voordeel is dus dat je je handen vrij kunt houden. Je hebt een computer op je hoofd die je kunt bedienen met je handen en stemcommando’s. We denken dat dit heel fijn is voor de monteurs in het veld. Zo kunnen ze makkelijk informatie ophalen, terwijl ze werken.”

Nieuws
R&D nu
Een kijkje onder de grond met AR, een schakelrobot voor middenspanningstations, uren registeren via een chatbot en beeldherkenningstechnologie inzetten bij issues met de slimme meter. Dit zijn voorbee