Een kijkje in een onbekende wereld

Robin - Stagiaire

“Ik stap de auto uit en zie de hoogspanningsmasten boven me uit torenen. Op de achtergrond hoor ik de transformator zachtjes brommen. Ik kijk het grote terrein van het onderstation over en verbaas me over deze enorme wereld die achter mijn stopcontact zit. Een wereld waar ik nog niks van wist en die zich langzaam voor me ontvouwt.”

De enorme kabels van het hoogspanningsnet hoor ik af en toe boven mijn hoofd knetteren terwijl mijn collega en ik over het terrein lopen. Ondertussen vertelt een andere collega wat we om ons heen zien. Via de transformator wordt de stroom van het hoogspanningsnet omgezet naar een lagere spanning. De ene na de andere technische term vliegt om mijn oren, terwijl ik de dikke stroomkabels onder de grond zie verdwijnen.

‘Huh, een wat?!’

Aan het einde van een van die kabels komt de stroom uit mijn stopcontact, waar ik net de stekker van mijn laptop in heb gestoken. Het is 31 augustus, mijn eerste stagedag op de communicatie-afdeling van Alliander. Een netwerkbedrijf. ‘Huh, een wat?!’, is de reactie die ik van veel mensen krijg als ik dit vertel. Ook ik wist niet wat dit bedrijf precies doet. Mijn nieuwsgierigheid om deze onbekende wereld te ontdekken was de reden dat ik bij Alliander stage wilde lopen. Want: hoe werkt het energienet eigenlijk? Welke uitdagingen heeft een netbeheerder door de energietransitie? En vooral: hoe communiceer je daar dan over? Een heleboel vragen spoken door mijn hoofd en ik hoop daar de komende tijd antwoorden op te krijgen.

Koffie & Go

’s Ochtends begin ik met een kopje koffie en daarna ga ik achter mijn bureau zitten. Op maandag en dinsdag begin ik mijn dag met een media-analyse. Ik klik het ene na het andere social mediabericht open en lees ze vluchtig door. Als ik iets opvallends zie, maak ik een screenshot van de post en plaats ik hem op ons online bord. In de “Nieuwsdienst” vertel ik mijn collega’s wat ik heb gevonden en daarna gaan we aan de slag met onze taken.

Er staan nog een aantal dingen op mijn takenlijstje. Ik moet nog een artikel schrijven over de Incident Review Group, een checklist maken voor mensen die een vlog opnemen over een nieuwe locatie en de Q&A over corona aanpassen op Intranet. Aan het einde van de week mag ik met een collega mee om een video op te nemen. Daar heb ik het meeste zin in!

Van kantoor naar studentenkamer

Toen de corona maatregelen weer werden aangescherpt moest ik even slikken. Fulltime stagelopen vanachter mijn bureau in een studentenkamer, dat was niet wat ik voor ogen had. Om toch het idee te hebben dat ik ergens ‘heen’ ga, kleed ik me iedere dag netjes aan. Ik mis het persoonlijke contact wel, maar door het “Hé, hoe gaat het met je koffie/ theemomentje” leer ik mijn collega’s toch een beetje kennen. Tijdens “de superduper Alliander communicatie quarantaine online bingo” keek ik mijn ogen uit. Van een berenmasker tot een vakantie-look: mijn collega’s hadden alles uit de kast gehaald om zo gek mogelijk gekleed te zijn. Een betere manier om je dag lachend met collega’s af te sluiten is er volgens mij niet.

Een kijkje achter het scherm van…

Een praatje bij het koffieautomaat of ‘even’ langs iemands bureau lopen is tegenwoordig ‘een kijkje achter het scherm van…’. Mijn collega deelt haar scherm en ik zie de content analyse op mijn beeldscherm. Stap voor stap laat ze zien hoe ze de informatie opzoekt en hoe ze tot haar conclusies komt. Een pop-up van het woordvoerdersoverleg verschijnt op mijn scherm en ik klik op ‘deelnemen’. Binnen een paar seconden zit ik alweer in de volgende meeting. Met mijn notitieboekje naast me probeer ik zo veel mogelijk op te schrijven van wat er besproken wordt. Dit is namelijk dé plek om antwoorden te krijgen op alle vragen die ik heb.

Dat al mijn gesprekken nu online zijn, vind ik het lastigst van stagelopen in deze tijd. Ik kan niet even langs een collega lopen om iets te vragen of mee te kijken, maar moet diegene nu bellen of een afspraak inplannen. Dat stukje van persoonlijk contact mis ik nu. Toch voel ik me wel onderdeel van het team, leer ik iedere dag iets nieuws en pak ik steeds meer taken op. Met mijn stage krijg ik een kijkje in de onbekende wereld van een netwerkbedrijf, maar ook in de onbekende wereld van stagelopen tijdens corona.