Solliciteren is bij ons gewoon mogelijk. We ontmoeten je graag online.

Meer informatie

Een steeds grotere behoefte aan data met Geo-informatie

Tom Harder - manager GPS specialisten

Tom Harder, manager GPS specialisten (Geospatial Platform Services) bij Alliander vindt zichzelf bevoorrecht omdat hij leiding mag geven aan een team met talentvolle collega’s.

Als manager coacht en adviseert Tom zijn teamgenoten om het beste uit zichzelf te halen. Tom: “Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan de successen die wij als team behalen. Want daar gaat het uiteindelijk om: hoe je als team presteert!”

“De transitie van twee teams, It Asset Instandhouding en IT Asset Netplanning, naar één IT Asset GPS team in combinatie met het realiseren van diverse grote projecten, is hiervan een mooi voorbeeld. We zijn ‘de winkel’ aan het verbouwen, terwijl  onze werkzaamheden doorgaan. Dat kan alleen wanneer je met elkaar bereid bent om de schouders eronder te zetten en elkaar wilt helpen waar mogelijk.”

Tom: “Ik wil mensen in hun kracht zetten zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen, niet alleen beroepsmatig maar zeker ook op het persoonlijk vlak. Zoals bij voetbal geldt ook voor ons: fantastische spelers vormen nog geen succesvol elftal. Binnen ons team gaat het om de intentie waarmee we samen resultaten willen bereiken. Samenwerken aan een product of dienst voor de organisatie. Als dat lukt levert dat meer op dan alleen een mooi resultaat. Met name het gevoel van trots bij iedereen die hieraan heeft bijgedragen is goud waard en is een stimulans om door te gaan.”

Ik wil mensen in hun kracht zetten zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Tom Harder, manager GPS specialisten

Vallen en opstaan

Dat successen niet vanzelfsprekend zijn, daar weet Tom alles van. Na zijn middelbare school wilde hij maar één ding: de beste trainer van de wereld worden! Een studie aan het CIOS was dus een logische stap. Zijn carrière schoot als een komeet omhoog. Hij vervulde diverse rollen bij de Squash Bond Nederland, werd zelfs trainer van het nationaal jeugdselectieteam. Helaas maakte een ernstige blessure abrupt een einde aan zijn sportieve ambitie waardoor hij zijn carrière over een heel andere boeg moest gooien. Tom: “Dat heeft een enorme impact op me gehad. Maar zware tijden maken je als mens ook sterker. Mijn sleutelwoord was: accepteren. Pas dan kan je opnieuw beginnen en het beste uit jezelf halen.”

Dus kroop Tom weer in de collegebanken, ditmaal voor een hbo-opleiding Informatica. Na het behalen van zijn diploma volgden diverse banen als IT-consultant.

Loopbaan

Inmiddels is Tom alweer vier jaar werkzaam bij Alliander. Hij startte zijn loopbaan als interim Data & Proces Manager bij de afdeling Shared Services Inkoopbeheer – RtP.  Tom: “Het was mijn taak om zowel de business, Operationeel Inkoop als de Crediteurenadministratie te ondersteunen bij het digitaliseren van het RtP-proces. Daarnaast hield ik me ook bezig met het neerzetten van een beheerorganisatie voor gebruikersondersteuners van Shared Services. En behoorde ook een procesoptimalisatie in de totale keten RtP tot mijn aandachtsgebied.”

Tom: “Toen ik begin van dit jaar werd gevraagd voor mijn huidige functie hoefde ik niet lang na te denken. Als manager ben ik verantwoordelijk voor de inzet van de specialisten poule en het portfoliomanagement. Daarnaast zijn mijn collega Koen Derks, het readyteam en ik verantwoordelijk voor de resultaten van IT Asset GPS, waarbij de eindverantwoordelijkheid bij Koen ligt.

IT Asset GPS staat met ongeveer 80 collega’s voor het succesvol realiseren en beheren van bedrijfsbrede Geo-toepassingen en Geo-toepassingen voor operationele processen. Door de aanhoudende groei in vraag voor GIS-data vanuit business afdelingen als Asset Management, Net Management, Aanleg, Aansluitingen, Qirion en Klant & Markt, is er veel vernieuwing in het GIS- landschap. Het meedenken over de uitdagingen van Alliander maakt deze baan tot een mooie uitdaging.”

“Onze business begeeft zich in een dynamische omgeving, waardoor zij een steeds grotere behoefte krijgt aan data met Geo-informatie. In een landschap met Smallworld, ESRI, Oracle BAR, SAP en HANA levert het team IT Asset GPS mooie Geo-producten in een stabiele omgeving. Onze projecten worden veel op Agile, scrum en Dev-Ops methodiek georganiseerd.

To-do-lijst

Voor Tom is  Alliander een bewuste keuze. Tom: “Het is een geweldig bedrijf met een prettige werk- en leeromgeving en een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. De energietransitie heeft niet alleen grote impact op het werk van Alliander maar op onze hele samenleving. Het voelt goed om aan deze verandering bij te kunnen dragen.”

“Wat er nog op mijn to-do-lijst staat? Ik ben nog maar net begonnen in mijn nieuwe rol en, wil samen met het team, mooie resultaten neerzetten. Op dit moment zit ik goed op mijn plek en ben ik echt niet bezig met een vervolgstap! Ik heb het hier vanaf dag één geweldig naar m’n zin.”