Engineer Danielle: “Elk project heeft de juiste aandacht nodig”
Plannen, overleggen, voorbereiden en het overzicht bewaren. Danielle werkt inmiddels al bijna twee jaar als Engineer bij Liander. “Elk project heeft de juiste aandacht nodig.”
Plannen, overleggen, voorbereiden en het overzicht bewaren. Danielle werkt inmiddels al bijna twee jaar als Engineer bij Liander. “Elk project heeft de juiste aandacht nodig.”
Op de Pabo zat ze bijna met alleen maar meiden in een klas, maar tijdens haar studie Technische Bedrijfskunde was ze de enige vrouw in een mannenklas. “De techniek heeft me altijd al getrokken”, vertelt Daniëlle. “Ik kwam er al snel achter dat de Pabo niet echt wat voor mij was. Ik ben me toen verder gaan oriënteren en kwam uit op Technische Bedrijfskunde. Ik ben technisch aangelegd en wist dat ik me hier beter op mijn plek zou voelen. Opvallend was dat toen ik de open dag bezocht, niet ik, maar mijn vriend contant werd aangesproken. Gek dat er nog altijd het idee heerst dat het vooral mannen zijn die in de techniek werken. Dit heeft mij gemotiveerd om me vaker te laten zien. Bijvoorbeeld door bij open dagen zelf mee te werken en proactief jonge meiden aan te speken. Ik wil deze meiden stimuleren om hun droom te verwezenlijken en laten zien dat je je niet moet laten tegenhouden omdat het werkveld gedomineerd wordt door mannen.”
Inmiddels is Danielle al flink wat jaar succesvol in de techniek. Sinds twee jaar is ze onderdeel van Liander en werkt ze als Engineer in de regio Alkmaar. “De projecten die ik doe zijn heel wisselend. Op dit moment heb ik een stuk of vijftien projecten lopen met ieder een andere voortgangstatus. Als engineer ben je van begin tot eind bij een project betrokken. Je bereidt de werkzaamheden voor, waar je met verschillende partijen aan tafel gaat. Dat kan de gemeente zijn, de provincie, de klant of bewoners. Vervolgens ga je schouwen op locatie om te zien of er zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Liggen er obstakels in de weg voor het tracé? Of zijn er andere omstandigheden waar we rekening mee moeten houden? In het voorbereidingsproces is er altijd wel iets waar je tegenaan loopt, tenzij het een nieuwbouwproject is, waar vanaf een weiland alles opnieuw wordt opgebouwd. Voor het ene project is het de vergunning en voor het andere project is het de locatie waar iets mee is. Maar dit vind ik juist het leukste van het werk. Oplossingsgericht werken.”
“Vervolgens gaat de klus in uitvoering, waarbij ik veel schakel met de uitvoerder en vaak nog even langs ga om te kijken of alles volgens plan gaat. Zodra er zaken zijn die het project in problemen kunnen brengen word ik er weer bij betrokken. Zo had ik laatst een project waarbij PWN tegelijktijdig bezig was met onze werkzaamheden, terwijl dat op voorhand niet gemeld was. Dan ga ik dat oplossen.”
“Ik hou me vooral bezig met nieuwbouw en reconstructiewerkzaamheden. Bestaande woonwijken waar een nieuwe aansluiting moet komen of waar een kabel moet worden verzwaard. Soms duurt de uitvoering één dag en soms ben je meer dan een half jaar bezig met één project. Elk project heeft de juiste aandacht nodig. Omdat je veel projecten in verschillende stadia hebt lopen is het belangrijk om goed het overzicht te kunnen bewaren. Daarnaast moet je snel kunnen schakelen. Zeker bij projecten in woonwijken kom je veel onverwachte dingen tegen.”
Ik praat niet snel over ‘een mooiste project’. Alle projecten die ik doe zijn mooi, omdat ze op hun eigen manier relevant zijn. Ik kan echt trots zijn op een nieuwbouwproject, omdat we daar alles vanuit het niets opbouwen, maar ook een project waar ik heel snel moest schakelen kan ik als mooi zien. Zo moest ik een keer in een hele korte periode een klus voorbereiden, omdat de projectmanager de klus was vergeten over te dragen. Die vergeet ik niet snel meer!”
“Ik werk nu iets meer dan twee jaar bij Liander en heb niet echt het gevoel dat de organisatie zo groot is als dat die is. Dat komt vooral omdat ik snel kan schakelen met mijn team, de projectmanagers en regiomanagers. Dit zijn hele fijne samenwerkingsverbanden. De sfeer onderling is ook heel goed. Helemaal in deze tijd van veel thuiswerken wordt er veel gedaan voor de medewerkers. Zo krijgen we cupcakes opgestuurd en hebben we een (thuis)bisocoopkaart gekregen. Niet elke werkgever doet dat.”
“Daarnaast is het in mijn team ook heel fijn geregeld met thuiswerken. Dit mocht ik al voor de coronacrisis en ook mijn uren kan ik inplannen, zodat die voor mij goed uitkomen. Mijn collega’s vinden het ook geen probleem als het wat chaotischer is en mijn zoontje van anderhalf ineens in beeld komt kruipen. Dan zwaaien ze gezellig naar hem en gaan we door. Bij een andere collega komt er bijvoorbeeld regelmatig een kat over zijn toetsenbord gelopen!”
“Als engineer bij Liander is geen dag hetzelfde. Je moet doorzettingsvermogen hebben. Iedereen heeft andere belangen en wenst dingen van je. Je moet goed je grenzen kunnen aangegeven en de juiste prioriteiten durven stellen. En natuurlijk de techniek ontzettend leuk vinden!”
Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.