Jelte technisch trainee
Jelte studeerde Wiskunde aan de Radboud Universiteit, en heeft een master Mathematical Foundations of Computer Science.
Jelte studeerde Wiskunde aan de Radboud Universiteit, en heeft een master Mathematical Foundations of Computer Science.
Het Digitaal Platform, een initiatief van Planvorming, Planrealisatie en GPS, is een online omgeving voor samenwerking met onze stakeholders op basis van GIS-informatie. In de communicatie staan kaartbeelden en storytelling centraal.
Zo kan het platform gebruikt worden om de impact van zonneweides en windmolens in kaartjes te tonen. Die kaartjes vormen vervolgens de basis voor gesprekken met provincies en gemeenten. Zo bieden we inzicht in (de impact van de energietransitie op) het energiesysteem als basis voor gezamenlijke strategievorming.
Het team is op dit moment in de MVP fase – het team is namelijk nog maar net begonnen. Van de grond af aan zijn we het platform aan het opbouwen. In nauwe samenwerking met belanghebbenden proberen we de juiste keuzes te maken, zodat het Digitaal Platform een zo waardevol mogelijke toevoeging kan zijn op de bezigheden van Alliander. De voornaamste onderwerpen van belanghebbenden tot nu toe zijn de grote sectoren uit de Energietransitie (Industrie, Mobiliteit, etc), de RES (Regionale Energie Strategie) en ESAP (Energie Strategie Actie Plan).
Ik ben bij dit project betrokken als ontwikkelaar en business analist. Op basis van wensen van stakeholders, maak ik een vertaalslag naar een product dat we kunnen ontwerpen op het digitaal platform. Voor een deel maak ik die producten ook zelf. Een erg veelzijdige opdracht dus!
De (theoretische) studie wiskunde sluit inhoudelijk weinig aan op wat ik nu doe, maar op abstracter niveau zijn er wel connecties te leggen. Wiskunde is een studie die je vaardigheden en denkmethodes leert, die je generiek op elk onderwerp kan toepassen. Op die manier lukt het me om complexe problemen te overzien en op een dieper niveau te begrijpen. Mazzel, want veel problemen in de energiewereld zijn complex.
Sinds ik werk bij Alliander heb ik veel geleerd over energie infrastructuur, over hoe de energietransitie vormgeeft aan de werkzaamheden van Alliander en wat voor keuzes daarin gemaakt moeten worden. Door dat te combineren met de vaardigheden vanuit de studie wiskunde, lukt het me om invulling te geven aan de bezigheden binnen het Digitaal Platform.
Hoe communiceer ik zodanig dat ik kwesties goed overbreng, dat het team en belanghebbenden betrokken blijven, dat iedereen elkaar begrijpt en dat anderen zich vrij voelen om zich uit te spreken? Kortom, hoe communiceer ik zodanig dat iedereen lekker gaat. In deze opdracht heb ik de mogelijkheid om daar aandacht aan te geven, doordat er in veel verschillende samenstellingen gesprekken zijn: teamoverleg, wensen ophalen bij stakeholders, samenwerking voor een product, een demo geven van een opgeleverd product, en nog meer.
Mijn persoonlijke begeleider en ik spreken elkaar wekelijks om het puur over mijn ontwikkeling te hebben. Mijn begeleider is ook deel van het team en ziet me daardoor vaak in actie. Door het gericht te hebben over mijn communicatiestijl, leer ik goed wat ik al (onbewust) kan, en waar ik nog kan verbeteren.
Collega’s zijn benaderbaar en relaxt. Dat zorgt voor een fijne en open sfeer, waarin ik goed kan werken. Het hoeft niet alleen over serieuze en zakelijke onderwerpen te gaan om mooie resultaten te boeken. Projecten waarbij ik betrokken ben geweest hebben dat bewezen.
Daarnaast vind ik het waanzinnig met welke interessante thema’s, zoals de energietransitie, Alliander bezig is en hoe je als trainee meteen je steentje bij kan dragen. Ik had verwacht eerst meer praktische vaardigheden te moeten leren, na mijn theoretisch ingestoken studie. Nu blijkt dat ik bij Alliander meteen een relevante bijdrage kan leveren aan maatschappelijk relevante thema’s. Bovendien leer ik veel over de energiewereld in erg korte tijd, waardoor mijn bijdrage alleen maar groter kan worden.
Als trainee mocht ik presenteren aan onder andere de CTO van Alliander. Het betrof een afsluitende demo van een impactvol project rondom de Regionale Energie Strategieën, waarin tien trainees in samenwerking met gebiedsregisseurs een efficiënte plaatsing zochten van zonneweides en windmolens op het netwerk van Liander. De inzichten uit dit project waren vernieuwend en helpen enorm in gesprekken en samenwerking met gemeentes en provincies. Heel vet dat ik als trainee de ruimte heb gekregen om zo’n belangrijke demo te mogen geven, en persoonlijk in gesprek ben gegaan met de CTO.
Dat er binnen Alliander zoveel samenwerking is tussen allerlei mensen vanuit verschillende disciplines en dat ik het heel leuk vind om daar middenin te zitten.
Ik word blij van werken in een team waarin alles klopt, we elkaar versterken en er vanzelf complexe vraagstukken opgelost worden. Dat geeft me veel energie.
De traineepool voelt als een schoolklasje. We zijn allemaal begonnen op hetzelfde moment en hebben van begin af aan veel met elkaar gedeeld. Ook al zit iedereen ergens anders in het bedrijf op een eigen project, we kunnen altijd bij elkaar terecht.
Naast werk proberen we elkaar ook regelmatig te zien. Zo wordt er om de zoveel tijd een activiteit georganiseerd en waren er zelfs plannen om met een groepje trainees naar het festival Down The Rabbit Hole te gaan. Door corona is dat wat ingewikkelder geworden natuurlijk, maar zijn we gelukkig creatief genoeg om ook (online) corona proof activiteiten te hebben. Momenteel boulder ik veel met drie andere trainees die ook in de omgeving Nijmegen wonen.
Als theoretisch opgeleide bèta student meteen iets maatschappelijk relevants willen doen in een omgeving waar je in sneltreinvaart van alles leert op inhoudelijk en persoonlijk vlak, waar je gestimuleerd wordt jezelf uit te dagen en je de vrijheid hebt compleet verschillende opdrachten uit te proberen? Daarnaast deel zijn van een diverse groep van ambitieuze net-afgestudeerden, waarbij je leert van elkaars proces en bovendien veel lol hebt? Dan ben je hier aan het juiste adres!
Improvisatietheater, naar concerten met vrienden en nieuwe dingen ondernemen.