Het samenspel is het mooiste wat er is

Marcel van Nes - Projectmanager

“Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt redenen”, dat is het motto van Marcel de Nes, projectmanager bij Liander Aanleg. Schakelen tussen klanten, monteurs en aannemers, onverwachte problemen tackelen en planning en budget in de gaten houden. Als projectmanager doe je het allemaal.

Van start tot oplevering

“Een projectmanager zoekt naar mogelijkheden om een doel te bereiken en niet naar redenen om iets niet te doen. Je moet iemand zijn die niet snel verrast of gefrustreerd raakt als iets anders gaat dan verwacht. Je staat middenin een project en bent de eindverantwoordelijke van start tot oplevering. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Je begint met de planning; wat moet er gebeuren, door wie en met wie, welke vergunningen en materialen hebben we nodig en wat is ons budget? Dat bespreek je regelmatig met je team van engineers, inkopers, projectondersteuners en uitvoerders. Het is een heel samenspel. De projectmanager loopt voorop, stuurt het team aan, houdt de veiligheid in de gaten, heeft de bevoegdheid om belangrijke besluiten te nemen en is het aanspreekpunt voor vragen of als er problemen zijn.”

“Je moet het wel leuk vinden dat je dag er compleet anders uit komt te zien dan dat je die ochtend dacht. Tijdens een project komen we namelijk regelmatig onvoorspelbare dingen tegen. Denk aan leidingen die niet geregistreerd stonden en dan geraakt zijn met graafwerkzaamheden, een bedrijf dat niet zonder stroom kan, waardoor de stroom niet afgeschakeld kan worden, een kunstwerk waar de kabel niet doorheen kan, of wanneer er een onveilige situatie ontstaat, waardoor het werk moet worden stilgelegd. Dan is het de zaak om je hoofd koel te houden en samen met je collega’s zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.”

Ik spreek de taal van monteur tot directeur

Ik begrijp dat elke rol even belangrijk is

Marcel zit al meer dan 30 jaar in het vak en begon zijn carrière bij Alliander twaalf jaar geleden. Eerst in dienst bij Qirion en sinds kort bij Liander Aanleg. “Doordat ik mezelf heb opgewerkt van monteur naar engineer tot projectmanager beweeg ik me makkelijk tussen alle lagen door. Ik spreek de taal van monteur tot directeur. Ik zit met grote beslissingsmakers aan tafel, maar ik weet óók hoe de techniek werkt en begrijp dat iedere rol even belangrijk is.”

De projecten die Marcel leidt kun je opdelen in twee onderdelen. Het uitbreiden en versterken van het elektriciteitsnetwerk en het aansluiten van bedrijven en wind- en zonneparken. “Bij Alliander zijn we trots op de kwaliteit en betrouwbaarheid van ons elektriciteitsnetwerk. Het netwerk wordt constant gemonitord en soms ontstaan er knelpunten. Om te kunnen voldoen aan de klantvraag en de kwaliteit die van ons wordt verlangd moet er dan bijvoorbeeld in een bepaald gebied de netten worden versterkt. Dan is het mijn taak om te zorgen dat er nieuwe kabels worden getrokken of worden omgelegd om ruimte te maken. Daarnaast komen er ook vragen binnen voor bijvoorbeeld nieuwe bedrijven, zonneparken of windparken. Dan leid ik het project dat dit allemaal aansluit op onze onderstations.”

Middenin de energietransitie

Het mooiste project dat Marcel binnen Alliander heeft gedaan bezorgt hem nu nog een gevoel van trots. “Het is al zo’n acht jaar geleden, maar het is nu juist nu middenin de energietransitie hartstikke actueel. Tijdens een gesprek met consultants van Qirion kwamen we op de vraag of de intensiteit van zon en wind met elkaar te vergelijken is en of daarom zonneparken en windparken niet vaker op één kabel konden worden aangesloten, oftewel cablepooling. Ik heb toen 10 jaar KNMI data erbij gepakt en we kwamen erachter dat het weinig voorkomt dat er én veel zon én veel wind tegelijk is. Hierdoor mochten we een pilot project in opdracht van Liander starten om dit uit te zoeken en het project werd een succes. Het resultaat: minder aansluitingen nodig, dus in de toekomst een enorme kostenbesparing.”

Maar ook het project waar Marcel nu mee bezig is, is volgens hem een van de mooiere projecten. “We zijn bezig met een nieuwe kabeltracé van vijf kilometer tussen Onderstation Zaltbommel en Regelstation Velddriel. We moeten over een stuk of 25 particuliere percelen, dus moeten we zakelijk recht overeenkomsten afsluiten met al die eigenaren. We gaan stuk voor stuk met alle perceeleigenaren in gesprek om het project uit te leggen en afspraken te maken. Dit zijn boeren, rentmeesters, maar ook benzinestations die plannen hebben om uit te breiden. Hun verhaal moet ook gehoord worden.”

Samen iets realiseren waar je trots op kunt zijn. Dat geeft mij een gevoel van geluk.

Theatervoorstelling

“Met mensen werken dat is het allerleukste van een baan als projectmanager. Inzicht en begrip hebben voor andere belangen en situaties en dan samen tot de beste oplossing te komen. Ik vergelijk het wel eens met acteurs die samen een voorstelling maken. Je hebt een goede voorstelling als je goed op elkaar ingespeeld bent en achteraf heb je iets gerealiseerd waar je met trots op terug kunt kijken. Dat geeft mij een gevoel van geluk.”

“De rol van projectmanager moet echt bij je passen. Je moet van structuur en organiseren houden, maar daarnaast ook creatief en flexibel durven zijn. Je bent niet bang om in het middelpunt te staan en om het aanspreekpunt te zijn. Als je dat kan én de techniek interessant vindt, dan raad ik je deze baan zeker aan.”

Herken jij jezelf in het verhaal van Marcel? Kom werken als projectmanager bij Alliander.

Ga aan de slag als projectmanager

Bekijk alle 10 vacatures