“Met mijn IT werkzaamheden help ik de energietransitie een stukje verder”

Nico Rikken - DevOps Consultant

Nico Rikken is DevOps Consultant bij Alliander en werkt binnen het Open Source Program Office (OSPO). “We werken allemaal samen aan één doel: een betere energievoorziening"

Succes met open source

“Als DevOps Consultant verzorg ik infrastructuur voor IT-toepassingen die Alliander ontwikkelt en daarnaast zorg ik er binnen het Open Source Program Office voor dat Alliander de vruchten plukt van de Open Source samenwerkingen. Op de eerste plaats helpen we teams om open source te gebruiken en succesvol bij te dragen aan open source projecten. Om dat goed te kunnen doen scheppen we de randvoorwaarden door beleid en strategie te ontwikkelen, goede relaties te houden met belangrijke partners zoals andere netbeheerders en door juridische controles uit te voeren.”

“Wat ik mooi vind aan mijn werk is het samenwerken met meerdere partijen en om een bijdrage te leveren aan het verder helpen van de energietransitie. Mijn interesse voor open source is al jaren geleden ontstaan, waardoor ik echt van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Ik gebruik mijn kennis en ervaring over de communities, de juridische kant van open source en ook de kennis over applicatieontwikkeling om verschillende teams binnen Alliander naar succes te coachen. Ik zie de softwareprojecten die ik ondersteun groeien in omvang en impact, en die bieden oplossingen voor allerlei uitdagingen van de energietransitie zoals een flexibele energiemarkt, het voorspellen van een grillig energieverbruik en het verder automatiseren van ons netbeheer.”

Toekomstbestendige oplossingen

“Een van de mooiste projecten waar ik aan heb mogen werken is het CoMPAS project. Dit is een open source applicatie voor het automatisch genereren van configuraties voor het besturen van een elektriciteitsverdeelstation. Dit gaat Alliander en andere netbeheerders helpen om sneller en betrouwbaarder de software op deze stations aan te passen. Om de hoge ontwikkelsnelheid te kunnen behouden is het van belang dat de code snel op onze eigen infrastructuur draait, zonder dat de veiligheid onder druk komt te staan. Met de afdeling security hebben we de eisen en mogelijkheden doorgenomen en hebben we een toekomstbestendige oplossing uitgewerkt. Zo dwingen we af dat opgeleverde code tenminste door twee mensen is beoordeeld, en dat er ook geautomatiseerde security checks op plaatsvinden. Door direct een goede universele oplossing uit te werken, konden we deze strategie twee maanden later hergebruiken bij een vergelijkbare vraag.”

Mijn interesse voor open source is al jaren geleden ontstaan, waardoor ik echt van mijn hobby mijn werk heb gemaakt.

Verschillende kennis en achtergrond

“We werken in een klein team van drie collega’s die ongeveer de helft van de tijd aan de OSPO besteden. We hebben allemaal een verschillende achtergrond qua kennis en vaardigheden komen allemaal van verschillende afdelingen. Handig, want zo hebben we contacten binnen het hele bedrijf. Deze diversiteit stelt ons daarnaast in staat om uiteenlopende vraagstukken op te pakken van evenementen, marketing, tot technische en juridische vraagstukken. Daarnaast kunnen we ook goed met elkaar opschieten en is het een gezellig team!”

“Als je in het OSPO team wil komen werken heb je verstand nodig van innovatie, business development of product management. Daarnaast moet je kansen zien om relaties te leggen en samenwerkingen van de grond te krijgen. En dat dan het liefst in combinatie met andere kennis over bijvoorbeeld marketing, rechten of techniek om ook zelf acties op te kunnen pakken.”

Eén gezamenlijk doel

“Ik vind de maatschappelijke relevantie in mijn werk heel belangrijk. We werken allemaal samen naar één doel: een betere energievoorziening. Daarnaast heb je binnen Alliander voldoende mogelijkheden om door te groeien en je interesses te volgen. Dat heb ik meermaals ondervonden. En bovendien is de IT van Alliander behoorlijk innovatief. Intern is er veel kennis en kunde aanwezig, waardoor je ontzettend veel kan leren!”

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Colinda
Vraag het via WhatsApp

Werken in de IT bij Alliander

9 februari 2022 Testimonial

Productowner ICT: “Ik run eigenlijk gewoon mijn eigen bedrijfje”

Als productowner is Lisette verantwoordelijk voor zo’n vijftien verschillende applicaties die bijdragen aan het voorkomen,…
Lees verder
Omscholen tot developer
26 januari 2022 Testimonial

Omscholen: van zorgspecialist tot developer

Tien jaar na je studie je laten omscholen tot developer. Loes Immens deed het. En…
Lees verder
1 november 2019 Testimonial

Steeds slimmere GEO toepassingen

Onze toepassingen stellen onze collega’s, maar ook externe aannemers die voor Alliander werken, in staat…
Lees verder