Lars verliet de viskotter voor ons opleidingsveld

Lars Dielemans - Monteur in opleiding

Van de visserij naar elektra. Lars Dielemans besloot twee jaar geleden zijn leven helemaal om te gooien en werd monteur in opleiding.

Werken op een viskotter

“Van jongs af aan wilde ik al de visserij in. Als ik met mijn ouders meeging naar Texel, keek ik mijn ogen uit op de haven. Omdat ik ook nog eens technisch aangelegd ben besloot ik al snel de studie Maritiem Officier te volgen.” Al snel na zijn afstuderen ging Lars werken op een viskotter. Op zondagnacht vertrokken ze om vrijdagmiddag pas weer terug te komen. “Aan boord is het een heel ander leven”, vertelt Lars. “We zitten midden op zee en hebben weinig contact met de bewoonde wereld. Het vissen gaat 24 uur per dag door. De netten gaan maximaal twee uur uit en in de tussentijd heb je tijd om de vangst te sorteren, te verwerken en te eten en te slapen. Soms heb je een uurtje slaap, soms maar twintig minuten. Dat gaat zo de hele week door. Op het schip zelf was ik werkzaam in de machinekamer, maar het betekende eigenlijk dat ik verantwoordelijk was voor alles wat er op het schip beweegt. De motor, de elektra. Elk scharnietje was van mij.”

Op zee ben je volledig op elkaar aangewezen

Lars Dielemans, Monteur in opleiding

Middenin de natuur

“Het was heel vrij leven. Je team, dat waren je huisgenoten. Je had nooit een hele nacht slaap, maar het leven was daar best rustig. Vissen, werken, slapen, serie kijken. En dan ‘s ochtends in alle vroegte uitkijken over het water. De natuur om je heen. Dat vond ik prachtig. We waren ook echt op elkaar aangewezen. Als er wat mis ging of wat stuk ging, moesten we dat zelf oplossen. Midden op zee kan je niet zomaar iemand om hulp vragen.”

Tijd voor structuur

Meer dan negen jaar werkt Lars op de viskotter, maar het onregelmatig leven begint zijn tol te eisen. “Ik kreeg veel gezondheidsklachten en was vaak ziek”, gaat Lars verder. Uiteindelijk bleek dat zijn schildklier niet meer werkte. “Mijn stofwisseling werkte niet meer goed en mijn hele lichaam was ontregeld. Ik kreeg het advies van de huisarts om een regelmatig leven te gaan leiden. Dat kon niet in de visserij.”

Hoewel Lars in het begin nog koppig doorging, voelde hij op een gegeven moment dat het niet meer langer kon. “Na een burn-out en verschillende lichamelijke klachten wist ik dat het tijd was het leven op zee achter me te laten.” Hij zag een vacature van Liander voor een elektramonteur op Texel en wist ‘dit kan wel wat voor mij zijn’. “Na een kennismakingsgesprek kon ik snel beginnen. Ik moest binnen twee dagen mijn oude baan opzeggen en begon de volgende maand aan het opleidingstraject.”

Waterpomp vs. kniptang

Lars werd monteur in opleiding en volgde het opleidingstraject van maximaal 15 maanden. Iedereen met minimaal een technische niveau 3 opleiding kan zich binnen twee jaar laten omscholen tot elektromonteur. “Ik had het geluk dat de opleiding Maritiem Officier heel breed is. Van vaarregels tot elektrotechniek, wij leerde het allemaal. En door mijn werkervaring aan boord had ik ook al veel gereedschapsskennis. Dat komt goed van pas. Bij jongere studenten zie ik dat dat heel anders is. Als ik om een waterpomp vraag krijg ik een kniptang van ze.”

Hoewel Lars geen moment spijt heeft van zijn carrièreswitch, was het in het begin best zwaar. “Het is een pittige opleiding, waar je veel moet leren. Ik moest elke dag van Texel naar het opleidingscentrum in Harderwijk, maar had het er zeker voor over. Het komt je niet aanwaaien, maar voor mij was dit traject ook echt een bewuste keuze en ik ga er honderd procent voor. Ik was net dertig geworden en wist dat als ik me wilde laten omscholen ik het nú moest doen.”

“Hoewel de opleiding hard werken is, doet Liander er veel aan om het je makkelijk te maken. Ik was nog geen twee dagen binnen en had al salaris. Daarnaast krijg je en laptop, tablet en telefoon en krijg je een eigen bus wanneer je de opleiding hebt afgerond. Daarnaast is de sfeer onderling erg goed en kan je iedereen om hulp vragen en staan ze binnen vijf minuten voor je klaar.”

Ik had nooit verwacht het werk zó leuk te vinden

Lars Dielemans, Monteur in opleiding

Droplulletje

Na een paar maanden mocht Lars voor het eerst het veld in. Mee met een ervaren monteur. “Dat was allemaal nieuw voor me, want ik was een heel ander vak gewend. Ik ben altijd van het aanpakken en doorgaan, maar de eerste paar klussen stond ik regelmatig met mijn handen op mijn rug. Ik voelde me net een droplulletje die erbij stond te kijken”, lacht hij. “Maar het werk vind ik fantastisch. Problemen oplossen, niks is hetzelfde. Je moet ook echt je koppie erbij houden, want het is belangrijk werk. Je kan niet staan lanterfanten met z’n allen. In dat opzicht komt het werk overeen met de visserij. Je moet oplossingsgericht kunnen denken. Al deed ik daar meer het grove werk en hier het fijne.”

Texel

“Op dit moment ben ik nog leerlingmonteur en kan ik zelfstandig meters wisselen en kleine storingen in huis oplossen. De grotere klussen, zoals geplande storingen gaat onder begeleiding en ook de storingsdiensten doe ik samen met een collega. Ik hou wel van die sensatie, s’ nachts eruit en de boel oplossen. Kom maar op! Maar op Texel gebeurt dat niet zo veel. Hier werken we met een klein team van drie man. Een elektramonteur, een gasmonteur en ik. Volgende maand haal ik mijn VOP. Gas, waarna ik ook met mijn collega van gas mee kan om te assisteren. De collega van elektra gaat over een paar jaar met pensioen en dan hoop ik hem volledig over te kunnen nemen. Tot die tijd blijf ik van hem leren.”

“Op Texel is veel te doen. Er is onwijs veel nieuwe aanleg, dus ik ben zeker nodig hier. Misschien dat we in de toekomst nog wel veel meer handen nodig hebben. Uiteindelijk zou het mooi zijn als ik hier ook weer nieuw talent kan opleiden. Maar dat is pas met een jaar of vijf hoor!”

Geen pijnstilling meer

“Het werk wat ik nu doe haal ik veel energie uit. Ik had nooit gedacht dat ik dit zó leuk zou vinden. In tegenstelling tot het leven op zee ben je hier altijd online en heb je je laptop en telefoon bij je. Ik dacht dat dat me zou afschikken, maar niets blijkt minder waar. Daarnaast heeft het nieuwe ritme me ook goed gedaan. Voorheen zat ik elke dag aan de pijnstilling voor mijn schildklier, maar sinds ik hier werk is dat nog sporadisch. Ik voel me weer goed!”

“Ik kijk uit naar wat de toekomst brengt. Ik voel me hier deels ook verantwoordelijk voor. Voor het energienet wat er nu ligt en wat er nog gaat komen. Het hele totaalplaatje van onze energietransitie. Ik vind het mooi dat ik daar nu aan mee kan gaan werken.”

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Luc
Vraag het via WhatsApp