Traject
“Je hebt vanuit UWV eerst een twee maanden durende proefplaatsing om te kijken of het gaat. Er wordt binnen Liander goed rekening gehouden met je. Als je te snel wil, roepen ze je terug. Bijvoorbeeld als ik vrij ben en ik log toch in op mijn computer, krijg ik meteen een berichtje. ‘Hee Joyce, log je weer uit?’. Dus ze letten goed op mij.”
Via het participatietraject ging Joyce verder. Ze kreeg een contract voor zes maanden bij Liander met minimumloon, wat aangevuld werd door het UWV. “Ik moet nog veel leren en ondanks dat dit niet de richting is wat ik wilde studeren, vind ik het toch heel leuk. Ik heb het project echt eigen gemaakt en ik ben het aanspreekpunt van het asbest fitterskit.”
De drempel vanuit Liander was heel laag. “Als je een dagje meeloopt, zie je eigenlijk al dat je goed zit”. Het traject waar ik in zat is een traject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze begeleiden mensen terug te komen op de werkvloer. “De begeleiders vanuit het participatieteam (toen nog Step2Work) waren altijd bereikbaar, maar ik had vooral veel contact met mijn teamleider. Je valt gewoon binnen een team en daar heb je veel contact mee.”
Sinds 1 januari 2021 heeft Joyce zich voor 50% beter gemeld. Inmiddels is ze acht maanden verder en sinds 1 april is ze officieel aan het werk als werkvoorbereider voor Liander. “De functie werkvoorbereider voelt echt top. Je wordt echt gewaardeerd voor wat je doet en je bent écht zoals alle andere medewerkers. Het is een stukje erkenning. Liander kijkt ook goed wat je kan en wat je zelf in huis hebt.”
Moe maar voldaan
“Ik heb acht jaar thuis gezeten en werk nu nog steeds grotendeels thuis door Corona, maar toch ben ik onder de mensen. ‘s Avonds ben ik moe, maar anders moe dan voorheen. Nu ben ik productief geweest en heb ik mensen geholpen.”