Wat doet een Gasmonteur bij Liander?
“Ik heb de leukste baan van heel Nederland! Dat zeg ik tegen iedereen die het maar wil horen. Zo voelt dat ook echt voor mij. Als het aan mij ligt ga ik nooit meer weg bij Liander.
“Ik heb de leukste baan van heel Nederland! Dat zeg ik tegen iedereen die het maar wil horen. Zo voelt dat ook echt voor mij. Als het aan mij ligt ga ik nooit meer weg bij Liander.
Als gasmonteur ben ik vooral bezig met het oplossen van storingen. Ik vind het leuk maar vooral ook uitdagend werk. Iedere storing is een verrassing. Je weet nooit waar je terecht komt. De ene keer werk je midden in een drukke stad en een andere dag sta je tussen de koeien in een weiland. Dat maakt ook dat iedere dag weer anders is. Ook hebben we uiteraard geplande werkzaamheden, zoals onderhoud en saneringen.”
“Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik vind storingen leuk. Tegelijkertijd snap ik heel goed dat de getroffen klant(en) daar heel anders over denken. Zoeken naar de oorzaak om deze vervolgens op te lossen en dan zien dat mensen blij worden zodra ze weer gas hebben, dat doet me echt goed”.
“Bij Liander is alles ook zo goed geregeld. Er is veel aandacht voor groei en ontwikkeling. Je kunt opleidingen volgen en er zijn doorgroeimogelijkheden. Onlangs heb ik nog tegen een maatje van me gezegd dat hij ook bij Liander moet solliciteren.”
“Wat ik minder leuk vind aan mijn baan? Iedere baan kent mindere werkzaamheden, maar op dit moment zie ik die niet. Ik heb het vooral prima naar de zin. Als ik dan toch iets moet noemen is het de wacht- en storingsdienst. Mijn vriendin werkt overwegend ’s avonds zodat zij overdag voor onze zoon kan zorgen. Bij een storing in de avond moet ik dus eerst opvang voor hem regelen alvorens ik weg kan”.
“Ik heb aan een gasstoring in Terborg gewerkt, middenin een weiland. Een boerin, die haar man eten bracht, rook gas. Zij heeft toen gelijk het storingsmeldpunt gebeld. De brandweer was al ter plekke toen ik aankwam. Via mijn laptop en luchtfoto’s kon ik al snel zien dat het om een hogedrukleiding (8 bar) ging die lekte. Een snelle actie was gewenst.”
“Ik heb direct gebeld met mijn leidinggevende en gevraagd om extra mankracht. Daarna ben ik teruggegaan naar mijn bus om mijn veiligheidskleding aan te trekken. Veiligheid staat bij Liander hoog in het vaandel! De brandweer was al druk bezig om toeschouwers op afstand te houden. Mensen hebben vaak geen idee hoe gevaarlijk een situatie kan zijn. “Vervolgens hebben we één station drukloos gemaakt. Dat was echt nodig gezien de hoge concentratie gas die wij hadden gemeten.”
“De volgende ochtend konden we beginnen met het dichten van het lek. De storing heeft twee dagen geduurd. Van het begin tot het einde heb ik aan deze storing gewerkt. Dat vind ik prettig”.
“Ik ben nu bijna een jaar in dienst bij Liander en ik heb het prima naar de zin. Binnenkort start ik met de opleiding Stationstechniek. Als ik hiervoor slaag heb ik alles wat nodig is voor een allround gasmonteur. Sommige werkzaamheden, zoals stationswerk, mag ik nu nog niet verrichten maar zodra ik de opleiding Stationstechniek succesvol heb doorlopen, dan wel. Dan ben ik een volledig gecertificeerd monteur.”
“Ook de bijscholing Veiligheidsinstructie Aardgas voor de Energiebedrijven (VIAG) zit er weer aan te komen. Deze heeft betrekking op veilig werken in het gasvoorzieningssysteem. Iedereen veilig thuis is het motto bij Alliander. Wil je je ‘rang’ als gasmonteur houden dan is een bijscholing om de drie jaar verplicht. Ik ben een voorstander van dit soort bijscholingen. Het zorgt ervoor dat je scherp blijft in het uitoefen van je vak.”
“Ambitie om binnen Liander door te groeien heb ik (nu) niet. Ik verwacht over vijf jaar nog steeds gasmonteur te zijn. Dat klinkt misschien ‘ambitie loos’ maar zo zie ik dat niet. Mijn werk is mijn passie, daar zet ik me iedere dag voor de volle honderdprocent voor in. Mocht ik ooit om wat voor reden mijn vak niet meer uit kunnen oefenen, dan wil ik werstroombeheerder worden. Maar ik hoop dat ik zolang mogelijk kan blijven werken als gasmonteur.