"We staan middenin de techniek

Mick Huisert & Nick de Lange - Engineer

Mick Huisert en Nick de Lange werken als engineers in het hoogspanningslab van Qirion. Mick als specialist in het vermogensschakelaarteam en Nick als engineer in het transformatorteam.

‘Hoge spanning, levensgevaarlijk’ kopt het bord op het hekwerk rondom een 50 jaar oude transformator. In het testlab kijken Nick en zijn team bedenkelijk naar de groene cijfers op het scherm. “Bij de lage spanning kreeg ik een raar beeld”, zegt een van Nick’s teamgenoten, terwijl hij de lijngrafieken op het beeldscherm laat zien. Is de lamp op de werkplaats roodgekleurd, dan gaat het hek op slot en wordt de transformator aangezet om te testen. Kleurt te lamp groen, dan gaan Nick en zijn team naar binnen om onderhoud te plegen.

“We zijn hier een transformator aan het testen om te kijken of die nog geschikt is om te gaan gebruiken”, legt Nick uit. Deze transformator is vijftig jaar oud. We willen hem gaan reviseren, maar voordat we hier aan beginnen willen we zeker weten dat die nog in goede staat verkeerd.”

Nick werkt al 15 jaar binnen het transformatorteam en is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en revisie van vermogenstransformatoren. In dit geval is de transformator vanuit het onderstation vervoerd naar de werkplaats, waar de revisies, het nakijken en indien nodig herstellen, plaatsvinden. “Het leuke aan mijn werk vind ik dat we middenin de techniek staan. Dus de ene dag staan we op het onderstation en de andere dag staan we in het hoogspanningslab, zoals hier in de werkplaats. Je kan elke dag gebeld worden voor een storing en je weet eigenlijk nooit hoe je dag eruit ziet.”

Op basis van data en ervaring kunnen we voorspellen welke schakelaars er gaan lekken

Mick Huisert, Engineer

In de naastgelegen werkplaats is Mick Huisert aan het werk. De lichte werkplaats staat vol met vermogensschakelaars. “Ik ben verantwoordelijk voor werkzaamheden aan AIS vermogensschakelaar van de 150, 110 en 50KV voltages”, vertelt Mick. “Conditiebepaling van componenten, specialistische metingen, SF6 lekkage onderzoeken, inbedrijfstellingen, amoveren van de schakelaars en storingen oplossen vallen onder mijn werkzaamheden. Wanneer andere specialistenteams in de regio vragen hebben over storingen, metingen en onderhoud komt het team van Mick in actie. Maar er wordt niet alleen reactief gewerkt aan het onderhoud, het team heeft ook een proactief project opgestart om storingen en lekkages te voorkomen. “Op dit project ben ik het meest trots”, gaat Mick verder.

Op basis van data en ervaring kunnen we voorspellen welke vermogensschakelaars er binnen de komende paar jaar gaan lekken. Dan transporteren we de vermogensschakelaar naar onze unieke werkplaats om deze vervolgens volledig uit elkaar te halen, schoon te maken, eventueel componenten te vervangen en weer in elkaar zetten. Voordat de vermogensschakelaar weer in bedrijf mag , voeren we eerst een aantal analyses en metingen uit om de eigenschappen te testen.”

Het mooiste van werken als engineer binnen Qirion vindt Mick de afwisseling. “Het is een mooie afwisseling tussen praktijk en kantoor. Het onderzoek vindt voornamelijk plaats op kantoor, maar bij mijn werkzaamheden wil ik ook altijd graag zelf aanwezig zijn. Dus ik ben ook regelmatig in het veld te vinden om mee te helpen met de klussen.”

Slide 1 of 0

    Kijk ook een bij onze vacatures

    Bekijk alle 122 vacatures