Man met helm op

Goede redenen om te werken als PAC technicus/engineer

Dennis Tuijtel - PAC engineer

Leren in het veld, veel vakkennis en meewerken aan de energievoorziening van Nederland. Dat zijn voor Dennis Tuijtel de belangrijkste redenen om te werken als PAC engineer bij Alliander.

“Als PAC engineer werk ik aan het onderhoud en de configuratie van secundaire componenten van hoogspanningsonderstations, kabels en lijnen. Dit houdt in: het instellen, testen, renoveren en het oplossen van storingen. Relais, remote terminal units, het komt allemaal voorbij. Daarnaast bereid je projecten voor en werk je afwisselend met de nieuwste installaties met bijbehorende specialistische apparatuur of aan klassieke installaties van meer dan 50 jaar oud. Als PAC engineer ben je breed opgeleid en werk je dus niet aan één klein onderdeel in het net.”

Elektro- en automatiseringstechniek

En juist dat maakt het werk voor Dennis zo interessant. “Je moet brede kennis hebben op het gebied van elektro- en automatiseringstechniek. Protection, Automation en Control van het net, dat is de kern. Die brede kennis is belangrijk op het moment dat er een storing optreedt. Jij moet dan namelijk precies weten wat er aan de hand is. Dat maakt het werk spannend, maar dat is juist de uitdaging. Het doel is dat je blijft doorgroeien en echt een expert wordt. Je hebt toegang tot veel systemen waar je vanuit kan monitoren. In principe kun je vanuit je huiskamer zien waar het misgaat. Kennis is dus heel waardevol, maar gelukkig krijg je binnen Alliander alle kans om deze op te doen.”

Opleiding tot PAC technicus/engineer

De spanning op de verbindingen waar je aan werkt varieert van 10 kV tot en met 150 kV. Daar mag niet iedereen zomaar mee werken. Binnen Qirion, onderdeel van Alliander, krijg je dan ook een uitgebreide opleiding voordat je aan slag kunt als PAC engineer of PAC technicus. Het enige dat je nodig hebt is een mbo of hbo opleiding elektrotechniek.

opleiding elektrotechniek

“De OT (Operationele Techniek) Bedrijfsschool is een uniek opleidingstraject in Nederland waar je de basis leert over het gehele secundaire OT domein”, vertelt Marnix Contant, teamleider bij Alliander. “We hebben het programma uitgebouwd in verschillende modules waarin je de theorie, verdieping en praktijk krijgt uitgelegd. Zo leer je alles over onze beveiligingsfilosofie, netopbouw, werking van verschillende type relais, werking van software pakketten en communicatie protocollen. Daarnaast krijg je ook verschillende soft skill trainingen zoals communicatie- en presentatievaardigheden”, legt Marnix uit.

De opleiding tot PAC technicus of engineer duurt ongeveer een jaar. 3 dagen per week word je meegenomen in verschillende modules. De andere 2 dagen loop je mee in de praktijk. Na dat jaar ga je verder verdiepen en verbreden. “Echt een kickstart van je carrière”, aldus Marnix.

De mbo opleiding tot PAC technicus

Wij betalen jouw opleiding, salaris en je komt direct bij ons in dienst. Zo investeren we samen in de toekomst. Stuur snel een bericht naar recruiter Stefan voor meer informatie of bekijk de vacature tot PAC Technicus.

De hbo opleiding tot PAC engineer

Heb jij een technische hbo opleiding en een geldig rijbewijs B? Dan kom je in aanmerking voor de opleiding tot PAC engineer. Wij betalen jouw opleiding, salaris en je komt direct bij ons in dienst. Zo investeren we samen in de toekomst. Stuur snel een bericht naar de recruiter voor meer informatie of bekijk de vacature tot PAC Engineer.

 

Hoe kan ik je
verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Michiel
Vraag het via WhatsApp

Meer redenen om te werken bij Alliander

Man met kaart aan het werk
18 juli 2022 Testimonial

"Ik vind het mooi dat ieder project anders is"

Werken aan grote projecten, schakelen met partners, klanten en collega’s en zien hoe jouw project…
Lees verder
Liander monteur aan het werk
1 december 2021 Testimonial

Werken als elektromonteur bij Alliander

Oualid Boejra (25) werkt als elektromonteur in Amsterdam. “Vaak zijn mensen heel dankbaar"
Lees verder
16 juni 2022 Testimonial

Chad-Joel en de toenemende vraag naar energie

“Hoogspanning is een belangrijk vakgebied voor de toekomst van Nederland. Wij helpen met digitalisering bij…
Lees verder