Freek Janssen, Technisch Trainee

13 november 2019

"Tijdens mijn introductie sprak ik persoonlijk met de directie, ging ik een dagje mee met een monteur en ging ik op pad met mijn mede-trainees, super veelzijdig!"

Ik heb een bachelor Natuurkunde en een master Energy & Environmental sciences behaald. Door mijn studie wist ik wel dat ik in de energiesector wilde werken maar nog niet precies waar.

Na mijn afstuderen in Wenen ben ik 7 maanden op reis gegaan. Dat was echt te gek. En aan het einde van die reis ben ik gaan zoeken naar een leuke startersfunctie.

Google vertelde mij dat het Alliander-traneeship de beste keuze was als je in de energiesector wil werken. Dus daar ben ik me in gaan verdiepen. De brede insteek van het Alliander-traneeship sprak me heel erg aan. Nog vanuit Nieuw-Zeeland ben ik gaan solliciteren en voor ik het wist zat ik in het vliegtuig voor een eindgesprek! Drie dagen later ben ik gestart.

Een traineeship bij Alliander

Het mooie van dit traineeship is de veelzijdigheid, je kunt twee tot vier opdrachten doen die je zelf uitzoekt. Je krijgt persoonlijke begeleiding, een technische leergang en een intensieve opleiding voor je persoonlijke ontwikkeling bij de Baak.

Mijn eerste opdracht was bij OGI in Duiven. Daar was ik bezig met digitalisering van het electriciteitsnet, hoe kan het sneller en beter. Ik was daar Product Owner van een Agile team. Dat was best een grote verantwoordelijkheid, ik had niet verwacht direct zo’n zware rol te krijgen, maar het was wel tof. Ik moest sneller dan snel ook vakinhoudelijke kennis opdoen. Gelukkig heb ik veel hulp gehad, dat vind ik echt bijzonder aan Alliander: iedereen staat klaar om je te helpen. Bij OGI werkte ik veel samen met de storingsdienst en het bedrijfsvoeringcentrum, ik voelde me echt direct onderdeel van ‘het grote Alliander’.

Waar ben je nu mee bezig?

Inmiddels ben ik begonnen aan mijn tweede opdracht bij een (scrum)team binnen datagedreven netbeheer. Hier kijken we naar de toekomst. We doen prognoses over hoe de komende 40 jaar eruit gaan zien. Ik werk hiervoor nauw samen met de netarchitecten en netplanners en ben bezig vragen als: in welke gebieden is er binnen de komende tientallen jaren een tekort aan capaciteit op het net?

Superleuk want ik wil ook echt meer de inhoud in en kennis krijgen van data en wat we daarmee kunnen. Deze opdracht is heel anders dat de eerste. Nu ben ik meer strategisch tactisch bezig en gericht op de toekomst, OGI was meer in het nu.

Mijn huidige team bestaat uit veel oud-trainees, dat is super tof!

Freek

Wat is het leukste aan Alliander?

De uitdaging is leuk, er is veel te doen. Het maakt me trots dat ik onderdeel ben van een bedrijf met een maatschappelijk relevante rol. De hele energiesector wordt steeds dynamischer en de energietransitie zorgt voor extra urgentie en dynamiek. En dus zijn we steeds op zoek naar hoe we dingen slimmer kunnen doen. Er is niet 1 oplossing, misschien wel 20. En als je hier werkt kun je daaraan bijdragen. Ik ben hier voorlopig nog niet uitgeleerd.

Slide 1 of 0