Bedieningsdeskundige bij Alliander

“Ik zit in het hart van ons elektriciteitsnet”

Robin - Bedieningsdeskundige

Werken op de meest beveiligde afdeling. Dat komt bij Alliander niet veel voor. Maar wel op de plek waar Robin werkt. Want als bedieningsdeskundige in het bedrijfsvoeringcentrum bedenkt, schakelt en coördineert hij alle schakelhandelingen. Voor het geplande werk in het elektriciteitsnet. Zo kunnen onze collega’s het net veilig verder uitbreiden en onderhoud uitvoeren. “Als ik mijn werk niet goed doe, kan een dorp zonder elektriciteit komen te zitten.”

Wil je weten wat een bedieningsdeskundige doet? Hoe hij dit is geworden? En wat zijn werk zo leuk maakt? Hij vertelt het je in zijn persoonlijke verhaal. Dus lees snel verder!

Robin, jij bent bedieningsdeskundige. Wat doe je dan precies? 

“Als bedieningsdeskundige maak, coördineer en schakel ik op afstand geplande schakelhandelingen in het midden- en laagspanningsdistributienet. Schakelen betekent dat ik de elektriciteit tijdelijk van het energienet afhaal. Want elke dag zijn onze collega’s buiten met werkzaamheden bezig. Zoals onderhoud, het plaatsen van nieuwe elektriciteitshuisjes of elektriciteitsverdeelstations. Hiervoor moet het energienet worden omgeschakeld. Zo kan het betreffende deel waaraan gewerkt wordt, worden uitgeschakeld en veilig aan het net worden gewerkt zónder dat er een energienet onderbreking plaats vindt.”

“Bij mij worden de onderhoudsplannen aangemeld. Ik kijk dan of deze op het gewenste momoment uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast schakel ik zelf op afstand, waar dat mogelijk is. Ik ben verantwoordelijk voor het waarborgen van onze leveringszekerheid tijdens die omschakelingen. Zodat er wél aan het energienet gewerkt worden, zonder dat iedereen hier last van heeft.

Daarnaast schrijf ik ook bedieningsplannen en controleer ik een dag van tevoren of de plannen en werkzaamheden ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Bij het schakelen houd ik namelijk ook rekening met actuele storingen. Deze kunnen er voor zorgen dat geplande omschakelingen anders geschakeld moeten worden of zelfs niet mogelijk zijn.

Communicatie, strakke processen en controle zijn cruciaal in mijn beroep. Als ik mijn werk niet goed doe, kan een dorp zonder elektriciteit komen te zitten. En dat is nou precies wat ik niét wil.” 

Robin van Eechoud bedieningsdeskundige in Arnhem

“Zonder ons kunnen onze collega’s niet aan het werk.”

Robin, Bedieningsdeskundige

Hoe ben je bedieningsdeskundige geworden? 

“Vanuit de schoolbanken ben ik bij Liander begonnen als elektromonteur. Dit heb ik 11 jaar met heel veel plezier gedaan. Maar door een project bij de afdeling bedrijfsvoering, kon ik kennismaken met de rol van bedieningsdeskundige. Ik was erg onder de indruk van de ‘zaal’. Toen was de afdeling niet zo gedigitaliseerd zoals hij nu is. Papier speelde nog een grote rol. En schakelingen werden nog bijgehouden met spelden die letterlijk in papieren schema’s werden geprikt. In de tussentijd is er wat dat betreft veel veranderd. Dus toen ik via een collega de kans kreeg om te solliciteren, heb ik die kans met beide handen aangepakt.”

Wat maakt jouw werk zo leuk? 

“Ik zit echt in het hart van het elektriciteitsnet van Alliander. Dat is wel de grootste reden waarom ik hier zit. In het bedrijfsvoeringcentrum komt alle data binnen en houden wij het overzicht over het volledige elektriciteitsnet van Liander. Ik zit in Arnhem waar we focussen op gepland onderhoud. We hebben ook een locatie in Haarlem. Mijn collega’s daar bewaken 24/7 het net en lossen alle actuele storingen op.

We hebben een grote verantwoordelijkheid, want zonder ons kunnen onze collega’s niet aan het werk. En als we het niet goed doen, kan dat grote consequenties hebben.”

Robin van Eechoud bedieningsdeskundige in Arnhem

"We testen nieuwe systemen en kijken naar hoe deze verbeterd kunnen worden. Ook dát is belangrijk om onze organisatie up-to-date te houden."

Robin , Bedieningsdeskundige

“Daarnaast hebben we een heel gezellig team. We kijken met elkaar mee en controleren regelmatig elkaars werk. Niet omdat we elkaar niet vertrouwen, puur omdat het heel belangrijk is dat alles goed en veilig gaat. We willen juist dat iedereen energie krijgt en niet zonder zit. Ook al zijn we vaak druk aan het werk en worden we tussendoor veel gebeld voor controle vragen vanuit het werkveld, toch hebben we ook tijd om tussendoor te kletsen. Maar je moet er niet gek van opkijken als iemand tijdens een gesprek gebeld wordt en weer binnen 10 seconden geconcentreerd aan het werk is, haha. 

Als team worden we ook actief betrokken bij het verbeteren van onze systemen. Dus naast dat we ons werk doen, kijken we ook naar de toekomst. We digitaliseren het energienet. We testen nieuwe systemen en kijken naar hoe deze verbeterd kunnen worden. Want ook dát is belangrijk voor de toekomst en om onze organisatie up-to-date te houden. Dit alles maakt mijn werk gewoon echt heel leuk!”

“Wat heel fijn is, is dat ik thuis geen stress ervaar van mijn werk.”

Robin, Bedieningsdeskundige

Hoe is het om te werken bij Alliander? 

“Alliander is een grote organisatie, met hart voor de energietransitie en voor de mensen. We hebben een gemeenschappelijk doel. Dat voel je in de organisatie en merk je onder de collega’s. Juist dat stukje bijdragen aan de maatschappij vind ik heel erg mooi. Energie is een van de belangrijkste dingen die we als mens nodig hebben. Samen zorgen we ervoor dat alles blijft werken. Toen ik nog als monteur werkte, zag ik ook direct de dankbaarheid. Hier is dat wat minder zichtbaar, maar zolang wij ons werk goed doen, blijft alles doordraaien, kunnen onze collega’s doorwerken en zit niemand zonder energie.  

Wat heel fijn is, is dat ik thuis geen stress ervaar van mijn werk. Op kantoor rond ik mijn taken van de dag af en bekijk de plannen voor morgen. Thuis kan ik dus echt ontspannen, dat is wel heel prettig.”

Bedieningsdeskundige bij Alliander

Wil jij net als Robin werken op een plek met maatschappelijke impact? En met een gemeenschappelijk doel? Samen bouwen we aan een duurzame toekomst. Bekijk de vacatures van bedieningsdeskundige of bekijk al onze vacatures. En word onze nieuwe collega!