data engineer / junior IT-professional.

Het verhaal van Lotte van der Klei, data engineer / junior IT-professional bij Alliander

Lotte van der Klei - Data engineer

Meewerken aan de energietransitie van morgen. Als data engineer / junior IT-professional doet Lotte van der Klei dit met één doel: duurzaamheid. “Ik word hier al jaren door getriggerd en wil daarin bijdragen.”

Een kickstart

“Met mijn master in Datascience nét op zak ben ik hier begin september 2021 begonnen als data engineer / junior IT-professional. Op het gebied van IT en data had ik al veel kennis, maar het vak data engineering was voor mij redelijk nieuw. Ik heb bewust voor de functie van data engineer / junior IT-professional gekozen om alle processen van dataverwerking te leren begrijpen. Al vanaf het begin werd ik met alle systemen bekend gemaakt. Alles werd netjes uitgelegd en ik kreeg een buddy toegewezen als vast aanspreekpunt. Dat was in mijn geval een senior data-engineer. Enorm fijn!

Verder kun je bij Alliander zelf aangeven welke manier van leren het best bij je past. Gooi mij maar in het diepe en laat me maar een tijdje spartelen. Zolang ik maar een paar handvatten heb, kom ik er wel uit. Ook had ik elke 2 weken een trainingsdag, samen met 10 andere junior IT-professionals. Tijdens die dagen werkten we aan onze hard skills, zoals programmeren én aan onze soft skills, zoals communiceren. Dat was voor mij heel waardevol.

Welke cursus of opleiding je ook wil doen, bij Alliander kan het. Er zijn veel kansen en mogelijkheden, je moet ze alleen zelf pakken. Zo heb ik de eerste 5 maanden enorm veel geleerd van het team waarin ik ben gestart. Daar specialiseerde ik mij in data-integratie. Tot de mogelijkheid zich aanbood om van team te wisselen. Dat heb ik gedaan. Zo zie ik meer van de organisatie en werk ik met andere data en systemen dan voorheen. Ik focus me nu op sensor-data zoals het uitlezen van slimme meters en het analyseren en verladen daarvan.”

"Iedereen is aardig en behulpzaam en de lijnen zijn kort."

Lotte van der Klei, Data engineer

Samen werken aan één doel

“De energietransitie waar Alliander nu mee bezig is, sluit naadloos aan op alles wat ik belangrijk vind. Het is de perfecte leeromgeving voor mij. Ondanks dat ik geen elektrotechnische kennis had, kreeg ik volop de mogelijkheid mij daarin te ontwikkelen. Het is een grote organisatie met veel mogelijkheden, in verschillende teams en functies.

Er hangt een gemoedelijke sfeer, iedereen is aardig en behulpzaam en de lijnen zijn kort. Ik kan makkelijk collega’s benaderen. Werken kan hybride en elke donderdag hebben we een teamdag op kantoor. De meeste scrumrituelen en teammeetings worden op deze dag gepland, zodat we dit fysiek met het team kunnen doen. Op kantoor werken vind ik het leukst. Je kunt iemand even snel aantikken als je een vraag hebt. En koffiedrinken is toch gezelliger mét collega’s.”

"We speuren met innovatieve algoritmes datafouten op die Liander hinderen in het dagelijks werk."

Lotte van der Klei, Data engineer

Werkdagen met impact

“Naast de standaard teamdag op donderdag zijn mijn dagen elke keer anders. Zo ben ik het ene moment bezig met dataverladingen en data-integratie en het andere moment zit ik veel met ontwikkelaars in meetings. Mijn team beheert de data, doet de verlading en analyse. Toch zijn wij niet degene met de domeinkennis van deze data. Daarvoor hebben we expertsessies, waar netspecialisten en andere experts op het gebied van elektrotechnische kennis in zitten. Zij kunnen precies uitleggen wat welke data betekent en hoe je die het best interpreteert. Het is echt een vertaalslag tussen domeinkennis en de ontwikkelaars die weten hoe je data kunt verladen en analyseren.”

Een project om trots op te zijn

“Momenteel kijken we hoe we met slimme analyses op sensordata het inzicht in het laagspanningsnetwerk kunnen optimaliseren. Met dit inzicht kunnen specialisten klanten sneller en beter ontzorgen van de problemen op het netwerk. Daarnaast speuren we met innovatieve algoritmes datafouten op die Liander hinderen in het dagelijks werk. Met deze analyses kan Liander de energietransitie beter faciliteren”.