Dit interview verscheen eerder op In de Buurt Arnhem
Betrokken bij het hele proces
De overgang naar een duurzame energievoorziening is in volle gang. Deze energietransitie brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee, vertelt Renee. “Het is een heel grote opgave waar veel mensen en veel spullen voor nodig zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld meer ruimte nodig op ons energienet om nieuwe woningen aan te kunnen sluiten. Daar zijn kabels voor nodig en die kunnen heel zwaar en stug zijn.”
Op de afdeling VMK zorgen ze ervoor dat dit proces veilig verloopt. “Ook waarborgen we de kwaliteit. We willen niet dat onze monteurs – en medewerkers van onze aannemers – rugklachten krijgen door het tillen van zware kabels én we willen perfecte kwaliteit bieden aan onze klanten. Dat vraagt aandacht voor beleid, onderliggende processen en afspraken maar bovenal aandacht voor proactief veiligheidsgedrag bij iedereen.”
“We denken hierbij ook aan onze omgeving, het milieu. Zo plaatsen we bijenkasten en proberen we waar het kan zo min mogelijk te maaien op het gebied rondom onze elektra en gas huisjes. We maken risicoanalyses, zijn betrokken bij de uitvoering en ook bij de evaluatie. We zijn betrokken bij het hele proces.”
Verbindende factor tussen beleid en uitvoering
Op de afdeling VMK werken generalisten en specialisten. “Generalisten weten overal wat van af, waar specialisten juist over specifieke kennis beschikken. Er werken collega’s die veel contact hebben met medewerkers binnen Alliander, om te kijken hoe het werk en de werkprocessen beter of veiliger ingericht kunnen worden. Maar er zijn ook collega’s die vooral buiten Alliander kijken of het werk veilig en met kwaliteit wordt gedaan, bijvoorbeeld bij de aannemer. We zijn eigenlijk de verbindende factor tussen beleid en uitvoering. De lijntjes zijn kort en we delen onze kennis. Zo komen we samen tot het beste resultaat.”