“Bij Qirion houden we van uitdagingen

Bob Peters - Hoogspanningstechnicus

Een volledig hoogspanningsstation voorzien van nieuwe schakelaars, daar wordt hoogspanningstechnicus Bob Peters niet zenuwachtig van. “Het is een uitdaging, maar bij Qirion houden we wel van uitdagingen.”

Van installatietechniek naar hoogspanning

Bob werkt nu ruim vier jaar bij Qirion. Hiervoor werkte hij bij een installatiebedrijf waar hij voor het eerst kennis maakte met de hoogspanningstechniek. “Via dit bedrijf werd ik ingezet op projecten voor Qirion, toen nog Liandon, waardoor ik regelmatig op hoogspanningsstations kwam”. Ik weet nog dat ik dacht “Wat een complexe techniek”. Geweldig toch dat ik hier nu zelf sta om een storing op te lossen.”

SF6 schakelaars

We ontmoeten Bob op het hoogspanningsstation Nijmegen, waar hij aan een groot project werkt. Alle lucht gebluste 150 kV vermogensschakelaars worden hier vervangen voor SF6 schakelaars. Op dit onderstation staan componenten die dateren uit het begin van de jaren 70. Deze componenten mogen nu na ruim 50 jaar trouwe dienst met pensioen. “We zijn nu dus bezig om deze componenten één voor één te vervangen. Het project duurt iets langer dan een half jaar en we doen de klus echt van begin tot eind.”

De hoogspanning is écht een vakgebied

Bob Peters, Hoogspanningstechnicus

Montageleider

“Als montageleider ben ik verantwoordelijk voor de coördinatie van de werkzaamheden en zorg ervoor dat veiligheid, kwaliteit en kwantiteit gewaarborgd worden. Ook ben ik het aanspreekpunt voor onderaannemers, sitemanagers of projectmanagers. Als montageleider denk ik vooruit, zodat de werkzaamheden niet stil vallen omdat er bijvoorbeeld materialen of documenten ontbreken. Als er vraagstukken ontstaan pak ik deze op zodat mijn collega’s gewoon door kunnen gaan met hun werk. Ik ga met plezier naar mijn werk, ik krijg er energie van!”

Onboardingstrajct

“We hebben écht een tekort aan technici en het werkpakket om de doelstellingen voor de energietransitie te realiseren is enorm. Als je bij ons in dienst komt, start je in het onboardingstraject. Dit programma is een samenstelling van trainingen en cursussen om een goede basis mee te geven voor een technicus in opleiding. Als je de vereiste bevoegdheden en cursussen succesvol voltooid, kun je meewerken met de collega’s op locatie. Samen met een aangestelde mentor ga je tijdens je traject onder begeleiding ervaring en kennis op doen van de installaties en assets waar wij aan werken. De uitdaging om een storing op te zoeken in een installatie vanaf één lampje op een alarmpaneel is wat dit werk zo geweldig mooi maakt.”

Afwisseling en Teamwork

“Ik werk voornamelijk op grote projecten als hoogspanningstechnicus. Tussen de projecten door hebben we ook wel eens storingen of onderhoudsklussen. Dit maakt ons werk zo divers. Mijn voorkeur gaat wel uit naar grote klussen zoals hier in Nijmegen, want dit vind ik leuk om te doen en het is echt teamwork! Het is een mooie uitdaging om zo’n groot project in goede banen te leiden.”

Component voor component

“Een half jaar geleden zijn we gestart met de terreininrichting en voorbereidingen. De nieuwe vermogensschakelaars zijn groter dan de huidige componenten waardoor ze niet op de bestaande funderingen geplaatst konden worden. Als voorbereiding hebben we nieuwe funderingen aangebracht onder de huidige componenten die tijdens deze werkzaamheden nog steeds beschikbaar waren voor bedrijfsvoering.”

“Component voor component, week voor week gaan we de velden af. Dit zijn velden van Liander en Tennet. Bij het vervangen is altijd een noodplan van kracht, zodat in geval van nood het desbetreffende veld beschikbaar is voor bedrijfsvoering. We moeten op alles voorbereid zijn en willen niet dat de mensen thuis in het donker komen te zitten. Een betrouwbaar energienetwerk is waar wij als Qirion voor staan.”

Trots

De ene dag werk ik in Nijmegen en de andere dag in Dodewaard. Zo behoud je de afwisseling van werkzaamheden en werkplek. Ik vind het erg prettig dat je nagenoeg altijd in teamverband werkt. Dit schept een bepaalde band met je collega’s. Ik ben best wel trots dat ik onderdeel ben van een organisatie die bijdraagt aan een betrouwbaar energienet!”

Slide 1 of 0

  Hoe kan ik je verder helpen?

  Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

  Hey, ik ben Kasia.

  Leuk dat je interesse hebt in Alliander!

  Heb je een brandende vraag over ons? Dan kan je die ook via WhatsApp stellen als je dat prettig vindt.

  Vraag het via WhatsApp