"Ik zou dit beroep iedereen aanraden"

Maurice - Gasmonteur

Voor Maurice Bolsman (38) is werken als gas-storingsmonteur het mooiste beroep dat er bestaat. “Ik heb echt een hart voor gas en zou dit beroep iedereen aanraden. Maar je moet er wel de juiste kwaliteiten voor hebben.”

“Gas is prachtig”, vindt Maurice. “Als gas-storingsmonteur heb je echt een expertise. Het is een spannende baan met veel afwisseling. Het klinkt cliché, maar geen dag is hetzelfde. Als er een storing is, of er iets mis gaat, moet je voorzichtig zijn. Anders dan elektra, blijft gas maar doorspuiten. Hiervoor is dus een heel andere aanpak vereist.”

Spannende storingen

“Ik doe dit werk al meer dan 16 jaar. Eerst jaren bij een aannemer en nu sinds 3,5 jaar bij Liander. Bij de aannemer deed ik vooral aanlegwerk. Dat doe ik bij ook Liander, maar de focus ligt hier vooral op storingen. Eens in de 5 weken heb ik een hele week storingsdienst. Dan ben je 24/7 oproepbaar. In de reguliere uren doe ik ‘vulwerk’. Bijvoorbeeld het controleren van de afsluiters, een soort ondergrondse kranen in het leidingwerk. Totdat ik gebeld wordt. Dan word ik naar een ad hoc storing gestuurd. Bij ondergrondse werkzaamheden kan een leiding geraakt worden. Die leiding kan gas gaan spuiten. Of bij installatie kan er, tijdens het boren, een toevoerleiding worden geraakt. Maar het komt ook voor dat mensen thuis gas ruiken en dan Liander bellen. In dat geval werk ik samen met de brandweer. Mensen moeten geëvacueerd worden. De straat wordt afgezet. Als gas-storingsmonteur ben ik aan zet om uit te zoeken waar het lek vandaan komt en hoe we dit gaan oplossen.

Deze situaties kunnen gevaarlijk lijken, maar als je je vak kent, zijn ze dat niet. Als monteur moet je goede afwegingen kunnen maken. Als je zeker weet waar je mee bezig bent, gaat het niet snel fout.”

Geplande werkzaamheden

“Als ik geen storingsdienst heb, dan werk ik aan gepland werk. Bijvoorbeeld een niet urgente lekkage die kan wachten tot de volgende dag. Dan word ik samen met een ploeg ingepland tijdens reguliere werktijden. Ook kom ik veel bij mensen thuis. Bijvoorbeeld als een leiding lekt, maar er geen direct gevaar is. Dan wordt er een afspraak gemaakt, waarbij de leiding vernieuwd wordt. Zo kan een leiding weer meer dan 50 jaar mee.”

De toekomst van gas

Over 50 jaar in de toekomst gesproken… de toekomst van gas ziet Maurice rooskleurig. “Hoewel er een transitie gaande is om van het aardgas af te gaan, verwacht ik dat gas in de toekomst zeker blijft bestaan. Ook al zouden we nu ieder huishouden in Nederland van het gas afhalen, dan is er nog járen en járen werk voor gasmonteurs. Ik vind het jammer dat technici dit vak niet altijd aandurven, omdat ze bang zijn dat er geen toekomst voor is. Maar die toekomst is er zeker. Gasmonteurs zullen altijd nodig zijn. Daarnaast worden ook veel gasmonteurs bijgeschoold in het werken met waterstof. In Nederland geldt dit alleen nog voor monteurs in het noorden van het land, maar in de toekomst gaan we dit er mogelijk allemaal bijleren.”

Aanleggen en repareren

“Het leukste aan mijn werk vind ik naast de storingen, leidingen aanleggen of repareren. Werken aan de hoofdleiding bij een lekkage is ook mooi. Of een hele oude lekkage, door erosie of veroudering. Ik heb een groot hart voor gas. Je komt veel verschillende situaties tegen. Wat ik ook wel eens doe is leidingen controleren die net geplaatst zijn door een aannemer. Ik kijk dan of ze niet meteen lekken. Want dat is ook nog wel eens het geval. Zo doe ik veel verschillende dingen en ziet mijn week er iedere keer weer anders uit.

De 5 redenen van Maurice om bij Alliander te werken

“De belangrijkste redenen voor mij om voor dit werk bij Liander te kiezen zijn vrijheid, vertrouwen, collegialiteit, verantwoordelijkheid en goede werkomstandigheden. Ik voel me vrij in mijn werkzaamheden. Niemand zit achter je broek aan, er is vertrouwen dat jij je werk goed doet. Tegelijkertijd voelt Liander wel als een familie. Dit werk doe je echt samen. Met een team of samen met je buddy. Ik kan altijd alles aan iedereen vragen. Een andere reden voor mij, waarom ik dit werk zo mooi vind is de verantwoordelijkheid. Het is verantwoordelijk werk, maar je wordt ook goed bijgeschoold in alles wat je moet weten. Je moet zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen, want anders wordt het een gevaarlijke boel. Ook een belangrijke reden voor mij is dat ik mijn eigen bus heb. Mijn eigen gereedschap en kleding. Alles wat ik nodig heb wordt gefaciliteerd.”

“Ik ben één met mijn schep”

“Ik zou dit werk aan iedereen aanraden, maar je moet het wel echt willen. Als gasmonteur moet je met je handen kunnen werken en soms heb je doorzettingsvermogen nodig. Dat is de basis. Daarnaast is het ook fysiek zwaar werk. Je moeten bijvoorbeeld goed kunnen graven. Ik doe dit werk al zo lang dat ik één ben met mijn schep. En daarnaast draai ik storingsdienst. Dat is geestelijk best zwaar werk. Je kan op elk moment gebeld worden en staat altijd op scherp. Want binnen 1 uur moet je op de plek kunnen staan met alles er op en eraan.”

Hoe kan ik je
verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Yvonne
Vraag het via WhatsApp

Zij maken het net beter

AI op de arbeidsmarkt
27 november 2023 Nieuws

Bedrijven in energietransitie zoeken personeel met hulp van AI

Het Arbeidsmatchplatform. Een maatschappelijke start-up die met hulp van artificial intelligence (AI) op zoek gaat…
Lees verder
6 november 2023 Testimonial

Werken als Engineer gas bij Liander

Natascha Quint is Engineer gas bij Liander. Werk dat ze nog wel járen wil blijven…
Lees verder
29 september 2023 Testimonial

Omscholen tot uitvoerder: “ik vind het leuk om iets te doen waarbij ik de maatschappij voorruit help"

Van de politie naar de techniek. Rasit Yigit vond dat het tijd was voor wat…
Lees verder