Leon van Ginneken - Lead IT consultant

"Wanneer ik een Liander monteur onderweg met een tablet zie staan, weet ik: die gebruikt mijn app!”

Leon van Ginneken - Lead IT consultant

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Leon van Ginneken over zijn persoonlijke missie voor meer gemak voor softwareontwikkelaars.

Als 15-jarige zat Leon van Ginneken al te sleutelen aan software. Hij bouwde websites, ontwikkelde applicaties, maar deed zijn opleiding in de werktuigbouwkunde. Tijdens een traineeship bij Alliander kwam hij per toeval in aanraking met de afdeling IT. Mensen die ook software ontwikkelen. “Ik voelde gelijk een klik. De match met de afdeling en de mensen daar was meteen goed.”

“Ik heb iets gemaakt wat dagelijks door tientallen mensen wordt gebruikt. Dat is zó gaaf. Wanneer ik een Liander monteur onderweg met een tablet zie staan, weet ik: die gebruikt mijn app!”

“Ik werk al sinds 2012 bij Alliander. Dat je concreet meewerkt aan de energietransitie vind ik heel mooi. Ik werk niet voor een commercieel bedrijf, maar voor de hele samenleving. In de afgelopen jaren heb ik veel verschillende dingen gedaan om mijn bijdrage aan die maatschappelijke missie te leveren. Zo heb ik 4 jaar lang gewerkt aan de monteursapp. Een collega merkte op dat de werkwijze voor monteurs makkelijker moest kunnen. We begonnen als team met het ontwikkelen van een storingsapp. Het werd gaandeweg een steeds groter project. Iedere keer ging ons team samen met de monteurs op zoek naar mogelijkheden voor verbeteringen. In dat team was ik ontwikkelaar. Ik vertaalde de wensen naar concrete software. En dan niet dingen die vooral op papier goed zijn. Nee, ik ging ook echt met monteurs op pad om te kijken wat zij in hun dagelijks werk nodig hadden. Dat gaf altijd goede inzichten.”

Developer portal

“Het is mijn persoonlijke missie om te zorgen dat mensen het wiel niet steeds opnieuw uit hoeven te vinden. De monteursapp heeft heel veel collega’s direct geholpen hun werk makkelijker te kunnen doen. Voor developers zijn die mogelijkheden er ook. Er zijn allemaal losse teams die software ontwikkelen voor specifieke problemen. Maar er kan veel beter worden samengewerkt. Ik vond dat ik daarin het verschil moest en kon maken. Zo ontstond het initiatief om een developer portal te ontwikkelen. Een plek waar ontwikkelaars bijvoorbeeld van elkaar kunnen zien wie voor welke code verantwoordelijk is. In de portal vinden collega’s ook templates waardoor ze hun project beginnen met de best practices en de juiste kaders. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?”

“IT-teams meer in hun kracht zetten is mijn missie.”

InnerSource

“Binnen Alliander is veel ruimte om jezelf te ontwikkelen. Wil je iets nieuws leren of iets ontwikkelen, dan is dat vaak mogelijk. De ontwikkeling van de developer portal is daar een voorbeeld van. Ik kreeg de vrijheid het project op te pakken en heb nu de verantwoordelijkheid er een succes van te maken. Ik kan mijn werk grotendeels zelf vormgeven. En ik heb fijne collega’s, ook heel belangrijk natuurlijk. Maar het belangrijkste is misschien wel de 4 uur per week die je krijgt om iets nieuws te leren of te werken aan InnerSource software. Daardoor kunnen collega’s ook een bijdrage leveren aan onze portal. We zijn allemaal Alliander, we zijn een community met een open cultuur. We werken transparant en staan open voor elkaars ideeën. Alliander is echt uniek in die aanpak.”

Diverse werkweek
“Mijn werkweek is in deze functie enorm divers. Het hangt vooral af van de afspraken die ik heb. Ik werk met 2 teamgenoten aan de portal en daarvoor overleggen we veel. Dat doen we met elkaar en met andere ontwikkelaars. Bovendien halen we regelmatig feedback op bij collega’s over wat we maken of willen maken. Soms geven we demonstraties. En als ik eens geen afspraken heb, dan ga ik zelf programmeren. Ik ontwikkel graag mee aan de software van mijn team. Ik denk dat het belangrijk is om voeling met het vak te blijven houden en jezelf te blijven ontwikkelen.”

Maatschappelijke impact

“Mijn toekomst ligt zeker bij Alliander. Ik zit helemaal op mijn plek hier. Het is mijn missie IT-teams meer in hun kracht te zetten. Zolang daar nog werk te verzetten is, blijf ik dit doen. En verder volg ik vooral mijn gevoel. Misschien begint het een keer te knagen, vind ik dat ik niet meer genoeg impact kan maken. Dan kijk ik binnen Alliander verder. Dit bedrijf is zo groot, er is tegen die tijd vast weer een andere plek waar ik mijn bijdrage aan de maatschappij kan leveren.”