Michiel Koopman, technicus bij Alliander.

“Als het aan mij ligt, blijf ik hier tot mijn pensioen.”

Michiel Koopman - Technicus

Het hoogspanningsstation. Voor een buitenstaander is het waarschijnlijk een grote, onoplosbare puzzel van draden. Voor Michiel, technicus bij Qirion (onderdeel van Alliander), is het dagelijks werk. Hij verzorgt het onderhoud, de nieuwbouw en vernieuwing voor de hoogspanningsstations van Liander. Deze stations leveren stroom voor een groot deel van Nederland. Vol trots laat hij zijn werk zien. Van kasten met knoppen tot computergestuurde installaties.

“Als ik vertel dat ik met hoogspanning werk, denken mensen altijd dat ik in de masten werk. Dat is niet zo. Ik werk op hoogspanningsstations in de regio Noord-Holland Noord, grofweg van Velsen en Edam tot aan Texel. Daar houd ik me bezig met onderhoud, renovatie en nieuwbouw van installaties. Het is belangrijk dat alles goed werkt, want heel Nederland maakt gebruik van deze spanning. Moet een installatie vervangen worden? Dan koppelen we deze af en sluiten we zo snel mogelijk een nieuwe aan. En natuurlijk testen we of alles goed werkt.”

Overstap

“Voordat ik in 2019 bij Qirion begon, heb ik in de scheepsbouw gewerkt. Dat is mooi werk, maar lichamelijk erg zwaar. Ik werkte veel in krappe hoekjes en wist dat ik dat niet ging volhouden tot mijn 67e. Daar komt bij dat al mijn werkdagen op elkaar leken. Dat is nu heel anders. Als technicus kom ik nog eens ergens. Ik rijd de hele provincie door.  Daar kom ik van alles tegen: van installaties van 60 jaar oud tot de nieuwste technieken. Dat houdt mijn werk lekker afwisselend. Ik ben dan ook heel blij met deze overstap. Als het aan mij ligt, blijf ik hier tot mijn pensioen.”

“Ik kom van alles tegen: van installaties van 60 jaar oud tot de nieuwste technieken.”

Michiel Koopman, Technicus

Goede start

“In mijn eerste 10 weken bij Qirion werd ik volledig klaargestoomd voor het vak. Ik kreeg les over alle voorschriften en behaalde de certificeringen die ik nodig had. Maar dat was nog niet alles. Ik leerde ook in een hoogwerker te rijden en volgde een cursus bhv. Die eerste weken zaten echt helemaal vol met cursussen. En nog steeds zijn er heel veel mogelijkheden om me te blijven ontwikkelen. Zo wil ik graag allround vakbekwaam persoon (AVP) worden. Dan mag ik nog meer werkzaamheden uitvoeren. Ik zou ook kunnen doorgroeien naar een kantoorfunctie, maar dat is niets voor mij. Ik ben veel liever met mijn handen bezig.”

Veiligheid voorop

“Als ik aan het werk ben staat de spanning er natuurlijk niet op. Veiligheid staat bij ons voorop. Daarom werken we altijd minstens met zijn tweeën. Het bedrijfsvoeringscentrum schakelt de installatie uit en mijn collega’s en ik stellen de installatie veilig. Bij grote klussen gaan er soms zelfs nog meer monteurs mee. Ook op andere gebieden zorgt Alliander goed voor ons. Heb ik bijvoorbeeld nieuwe werkschoenen of -kleding nodig? Dan mag ik deze zelf bestellen. En om gereedschap kan ik zo vragen. Ik heb een hele bus vol.”

Michiel Koopman, technicus bij Alliander.
Michiel werkt op dit moment op het elektriciteitsverdeelstation in Zeewolde

“Mijn eerste weken zaten helemaal vol met cursussen.”

Michiel Koopman, Technicus

Mooie blunder

“Werken bij Qirion is ook gewoon heel gezellig. Mijn team bestaat uit 16 monteurs, waarvan de meesten wel van een feestje houden. Daarnaast doen we 2 keer per jaar iets leuks met zijn allen. Zelf heb ik ook een keer een uitje georganiseerd. Bijlgooien in de Bijlmer en daarna met z’n allen barbecueën. Alleen had ik het niet helemaal goed geregeld met het vlees. Iedereen had afgepast 3 stukjes. Veel te weinig! En we werden helemaal uitgerookt doordat er buiten een paar olievaten met hout stonden te roken. Dat was dus geen succes. Hoewel… we lachen er nog steeds om met zijn allen.”

 

Wil jij, net als Michiel, een nieuwe uitdaging? Kijken wat echt bij jou past? En wil jij bijdragen aan het energienet van de toekomst? Bekijk nu onze vacatures.