Op avontuur met elektromonteur Firas

Firas - Elektromonteur

Elektromonteur Firas vluchtte zes jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland en werkt nu al meer dan drie jaar als monteur bij Liander. Collega Simone ging een dagje met hem mee op pad.

Als Firas s ‘ochtends aankomt in Lelystad is zijn collega ook net gearriveerd. Samen nemen ze de klus door en bespreken ze wat er moet gebeuren. Omdat er een nieuwe wijk wordt bijgebouwd is er meer capaciteit nodig. Firas en zijn collega gaan vandaag daarom de trafo verzwaren.

“We beginnen de dag met een aggregaat aansluiting, zodat de buurt gewoon stroom heeft. Vervolgens bereiden we voor en gaan we de hele trafo verwisselen.”

Het mooiste vind ik nieuw werk aanleggen

Firas, Elektromonteur

“Ik werk nu meer dan drie jaar bij Liander in de midden- en laagspanning. In Syrië ben ik afgestuurd in elektrotechniek. In Nederland heb ik opnieuw een opleiding gevolgd, omdat werken met middenspanning net iets anders is dan wat ik in Syrië deed, maar door mijn achtergrond pakte ik dit snel op. Toch zijn er zeker verschillen. In Nederland werken we met andere materialen en andere regels. Hier zijn bijvoorbeeld veel meer regels over veiligheid.”

“Als je als monteur wil werken moet je al een klein beetje de achtergrond van elektrotechniek kennen. In dat geval kan je net als ik een opleiding bij Liander volgen of stage lopen en aan het werk.”

Wanneer Firas naar zijn werk kijkt voelt hij zich trots. Trots om een bijdrage te kunnen leveren aan de  energievoorziening. “Het mooiste vind ik nieuw werk aanleggen”, zegt hij met een lach. En terwijl hij naar zijn werk wijst blijft die lach aanhouden. “Ik heb de mooiste baan. Kijk dan hoe mooi mijn werk is.”