Monteur Joshua: “Ik heb een echt Lianderhart

Joshua Joustra - Allround Monteur

Op zijn 19e kwam hij rechtstreeks vanuit school in dienst bij Liander. Inmiddels is Joshua Joustra met zijn 34 jaar en vijftien jaar werkervaring een doorgewinterd talent in het monteurvak. “Ik heb een echt Lianderhart.”

“Ik werk als allround monteur in de discipline elektra. Dit houdt in dat we het netwerk onderhouden en uitbreiden in zowel laagspannings als middenspanning. We leggen kabels aan, doen inspecties en lossen storingen op. Dit kunnen bijvoorbeeld klussen zijn achter de voordeur, maar ook de grotere klussen op of in de straat. Daarnaast ben ik ‘leermeester’, wat inhoudt dat ik jong talent opleid.”

Ploegleider

“Als monteur bij Liander werk je bijna elke dag aan een andere klus. Vaak word ik ingezet als ploegleider, wat betekent dat je die dag de verantwoordelijkheid hebt over de klus en de werkploeg. Ik heb dan van tevoren even contact met de uitvoerder over wat er moet gebeuren en dan zorg ik dat ik die ochtend de juiste spullen mee heb. Daarnaast begin ik graag de werkdag met een praatje met mijn collega’s om te kijken hoe het met iedereen gaat. Als je een slechte nacht hebt gehad of even niet goed in je vel zit dan moet je dat weten van elkaar, want dan ben je minder scherp en met de veiligheidsrisico’s die ons vak met zich meebrengt is voorzichtigheid geboden. Onze klussen duren gemiddeld één tot drie dagen, maar van tijd tot tijd heb je ook wel eens een langdurig project van een aantal weken of zelfs maanden. Die projecten blijven me vaak het meeste bij. Zo ben ik uitgeleend geweest aan Qirion waar ik heb mogen helpen met de automatisering van onderstations.”

"Bij een grote storing ga ik op standje Max Verstappen"

Joshua Joustra, Allround Monteur

Standje Max Verstappen

“In ons vak kom je elke dag andere dingen tegen, maar het meest uitdagende vind ik de storingsdienst. Laatst had ik een storing waar 1000 tot 1500 klanten zonder elektriciteit zaten. Dan ga ik echt in standje Max Verstappen om het zo snel mogelijk op te lossen. Wat naast al deze werkzaamheden ook nog wel eens voorkomt is dat je de hulpdiensten moet assisteren. Bijvoorbeeld bij een brand, maar ook als er een hennepkwekerij wordt ontruimd en er fraude aan de elektra aansluiting is geconstateerd. Dan komen wij de boel afsluiten.”

Vrijheid

“Het mooie aan het monteur zijn is de vrijheid. Dit betekent niet dat je zelf alles kan bepalen, maar het is een gevoelsmatige vrijheid. Als Allround Vakbekwaam Persoon krijg je verantwoordelijkheden wat je ook als vertrouwen kunt zien. Er wordt dus niet over je schouder meegekeken en je komt op veel verschillende plekken in de provincie. Daarnaast is het fysiek werk en is het gezond om buiten te zijn. Als je technisch bent aangelegd en je bent leergierig, dan is het echt een prachtige baan. Je leert hier echt een vak en niet zomaar een kunstje.” Joshua hoopt dan ook dat veel jongeren de komende tijd zullen kiezen voor een baan in de techniek. “De energietransitie is er altijd al geweest, maar de laatste jaren is het enorm in versnelling gekomen. Veel ervaren monteurs zijn door de vergrijzing uitgestroomd en de handjes zijn er onvoldoende voor terug komen. We hebben de technici nu hard nodig.”

Lianderhart

Na vijftien jaar twijfelt Joshua er niet over om het bedrijf te verlaten. “Ik heb een echt Lianderhart en zou niet snel de overstap maken. Ik heb het hier erg naar mijn zin. Veel vrijheid en mooie secundaire arbeidsvoorwaarden. Het enige dat me zou kunnen doen twijfelen is als ik niet zou kunnen doorgroeien, maar dat is gelukkig niet aan de orde.” Deze zomer wordt Joshua gepromoveerd tot uitvoerder.

Hoe kan ik je
verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter
Vraag het via WhatsApp