Robin Begieneman, qirion

Technicus Robin: “Het is mijn verantwoordelijkheid dat het elektrotechnisch veilig is.”

Robin Begieneman - Technicus

Hoogspanningsmasten, iedereen ziet ze staan. De torenhoge stalen constructies sieren het Nederlandse landschap. En helemaal boven in de mast, daar werkt Robin als technicus bij Qirion, onderdeel van Alliander. Hij zorgt ervoor dat de masten blijven werken, zodat iedereen in Nederland stroom heeft. Van de verflaag tot de begroeiing: Robin controleert alles. Maar hij houdt ook toezicht bij hoogspanningsmasten, zodat iedereen veilig blijft.

“Bij Qirion werk ik bij Toezicht & Inspectie. Meestal houd ik toezicht op bijvoorbeeld schilderklussen in de masten of hijswerkzaamheden in de buurt van de lijnen. Tijdens verfklussen zorg ik ervoor dat de lijn uit bedrijf is en dat de schilders precies weten welk circuit uitstaat en waar ze wel en niet mogen zijn. Het is mijn verantwoordelijkheid dat het elektrotechnisch allemaal veilig is. Daarnaast controleer ik de masten op defecten, meet ik de aardes en de verfdiktes.”

Zonder onderhoud geen stroom

“Zonder onderhoud vallen de lijnen uit en lopen de stations vast. Dan kunnen ze hun stroom niet kwijt en raken ze overbelast. Soms moeten we dan de stroom voor een hele woonwijk of een grote fabriek uitschakelen. Als dit op een drukke lijn gebeurt, moet de storing binnen een aanzienlijke tijd opgelost zijn. Anders staan de lijnen letterlijk roodgloeiend.”

“Je moet geen hoogtevrees hebben.”

Robin Begieneman, Technicus

De natuur in

“We doen ook een stukje groenbeheer. Het is namelijk belangrijk dat er geen bomen of struiken in de lijnen groeien. Als je dan door het bos of door de weilanden langs de lijnen loopt, ben je echt in de natuur. Ik zie soms reeën en dassen; er komt echt van alles voorbij. Je komt dan ook veel in contact met particulieren waarbij een deel van de lijn over hun grond loopt. Daarmee maak ik duidelijke afspraken over het snoeiwerk.”

Hoogtevrees

“De gemiddelde mast is ongeveer 35 meter hoog, maar sommige masten lopen wel op tot 125 meter. Je moet geen hoogtevrees hebben voor dit werk. Ik vond het wel spannend in het begin, maar na een maand wordt het vertrouwd. We hebben wel eens sollicitanten gehad die halverwege de mast weer naar beneden wilden. Dan wordt het hem natuurlijk niet.”

Robin Begieneman, Qirion

“Toen ik een oude mast met een collega beklom, zagen we de kogelgaten nog zitten.”

Robin Begieneman, Technicus

Stukjes geschiedenis

“Wat ik echt bijzonder vond is de lijn tussen Nijmegen en Bemmel. Dat is een hele oude vooroorlogse lijn. Ergens langs die lijn staat een mast die tijdens de Tweede Wereldoorlog is beschoten. Toen ik die met een collega beklom, zagen we de kogelgaten nog zitten. De gaten zijn niet gevaarlijk, er is zelfs al een aantal keer overheen geschilderd.”

Vrijheid

“Het leukste aan het werk is de vrijheid die je hebt. De inspecties op een lijn deel je zelf in. Zo kom ik ook op veel verschillende plekken in Nederland. In principe werk je in de regio waar je woont, maar het komt ook wel eens voor dat je naar een andere regio moet. Dan maak je wat langere dagen en moet je wat verder rijden, dus daar moet je voor openstaan.”

“Je krijgt bij Alliander de kans om jezelf te blijven ontwikkelen.”

Robin Begieneman, Technicus

Gezellig samen

“We werken samen met collega’s van jong tot oud. Iedereen leert bij ons van elkaar. Je moet wel tegen commentaar kunnen. We werken in de hoogspanning, dus ieder foutje kan je laatste zijn. Daarom houdt iedereen elkaar goed in de gaten. Toch is het altijd gezellig, we maken veel grapjes onderling. Het mooie bij Alliander is dat ze je volledig steunen als je je wilt ontwikkelen door bijvoorbeeld een opleiding of studie te volgen. Ook krijg je de kans om door te groeien in je functie of zelfs naar een andere functie over te stappen.”

Slide 1 of 0

Hoe kan ik je
verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Iliass
Vraag het via WhatsApp