Keten analist Qirion aan het werk in Duiven

“Ik draag echt bij aan de energietransitie”

Bianca Niekerk - Keten analist

Het werk dat ze nu doet, leerde ze niet tijdens haar opleiding elektrotechniek. Maar wel onder goede begeleiding tijdens haar stage die ze volgde bij Qirion Energy Consulting. Gelukkig is Bianca Niekerk bij ons blijven hangen en vervult ze nu met plezier de diverse rol van keten analist. “Er zijn zo veel doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf, ik kan me zo voorstellen dat ik hier 40 jaar werk.”

Wat doet een keten analist?

Als keten analist doe ik onderzoek op een elektriciteitsverdeelstation. De plek waar alle energie samenkomt. Ik kijk op zo’n station naar wat voor vermogen er nog beschikbaar is. Hiervoor kijk ik op installatieniveau naar welke componenten er aanwezig zijn, wat de belastbaarheid is en of nog ruimte in de belastbaarheid zit. Dat kan door een component in een keten te vervangen of door een onderdeel te verzwaren 

We kijken hiervoor ook naar het gebruik van elektriciteit gedurende de dag. En stemmen hierop de belasting van de componenten af. Wanneer een component zwaarder wordt belast om dus meer energie te verdelen, wordt een component warmer. Daarbij is het belangrijk dat het de tijd heeft om af te koelen. Hiervoor maken we berekeningen en volgt uiteindelijk een conclusie in een eindrapport. In dat rapport brengen we de installatie in kaart en zie je meteen wat de belastingsmogelijkheden op dat specifieke station zijn. 

Hiervoor gaan we alle elektriciteitsverdeelstations in ons verzorgingsgebied af. Dat is essentieel om te bepalen hoe we het station kunnen optimaliseren om meer klantaansluitingen te realiseren. Zo ben ik, naast mijn vaste standplaats in Duiven, overal in Nederland te vinden.” 

“Ik kan me zo voorstellen dat ik 40 jaar bij Alliander werk.”

Bianca Niekerk, Keten analist

Reden #55 belangrijk werk voor Nederland 

“Toen ik net in dienst was, dacht ik dat er iets in een analyse niet klopte. Maar omdat nou als ‘jonkie’ te zeggen, dat is ook zowat. Toch heb ik het met collega’s besproken en bleek ik inderdaad gelijk te hebben. Het maakt dus echt niet uit of je nu stagiair of nieuwe collega bent. Jouw ideeën worden echt opgepakt en uitgevoerd. 

Met de energietransitie staan we voor een grote uitdaging. Om daar als persoon een onderdeel van te zijn, dat vind ik supergaaf. Ook al voelt het soms klein, ik weet dat ik echt bijdraag aan het grotere geheel. Zelfs al kom je net van school en moet je nog veel leren.”

Wat maakt jouw rol nou zo leuk? 

“De variatie maakt mijn werk heel leuk. Ik hou ervan om zowel op kantoor bezig te zijn, zelfstandig te werken en om naar onze elektriciteitsverdeelstations te gaan en samen te werken met collega’s. Op zo’n verdeelstation spreek ik collega’s met zoveel kennis. Zij vertellen de mooiste verhalen. Dat vind ik zo gaaf en daar kan ik echt naar uitkijken. Dat geldt trouwens ook voor ons team, op kantoor. Het mooie is, iedereen heeft andere expertises en interesses. Op het moment dat je iets moet doen dat echt niet bij jou past, kun je dit samen met een collega oppakken die wel de kennis heeft. En als je je ergens in wilt ontwikkelen, of je vindt iets heel leuk, dan krijg je ook de kans om dat op te pakken.”

Keten analist Qirion aan het werk in Duiven

“Je moet hier echt het vak leren, daarvoor heb je begeleiding nodig en dat is hier goed geregeld.”

Bianca Niekerk, Keten analist

Reden #16 doorgroeimogelijkheden  

“Na mijn afstudeerstage ben ik blijven hangen. De voornaamste reden? Het team. Ik merkte al snel dat het een open bedrijf met een relaxte sfeer is. Iedereen is gelijk. En dat zie je ook terug in mijn team. Daar heb ik het echt mee getroffen. Er is superveel kennis en op het moment dat je ergens niet uitkomt,  dan is er altijd een collega die je kan helpen.  

Ook al hebben we het druk, we maken tijd voor elkaar en staan voor elkaar klaar. Dat merkte ik al tijdens het afstuderen. De dingen die je hier leert, leer je niet op school. Je moet hier echt het vak leren, daarvoor heb je begeleiding nodig en dat is hier goed geregeld. 

Het mooie aan Alliander is, dat als je niet meer op je plek zit,  dan kun je daarover in gesprek gaan en solliciteren op een functie die beter lijkt te passen. Al moet ik zeggen, dat is nog niet van toepassing. Vanaf het moment dat ik hier werk heb ik niet het gevoel dat ik aan het werk ben. Ik moet zelfs soms geremd worden door collega’s en krijg ik te horen dat het tijd is om naar huis te gaan, haha. Daarom kan ik me echt voorstellen dat ik 40 jaar bij Alliander werk. Dat is best een bijzondere constatering!” 

Wil jij jezelf blijven ontwikkelen? Kijken wat bij jou past? En wil jij bijdragen aan het energienet van de toekomst? Bekijk onze stages, betaalde traineeships of consultant elektrotechniek vacatures. En kom ook werken bij Alliander.