Gevangenisbewaarder
“Ik heb vroeger een opleiding gedaan in elektrotechniek, maar ben na mijn studie gaan werken als gevangenisbewaarder in Kamp Zeist”, vertelt Sander. “Tijdens de werkloosheidspiek in 2013, was er geen werk meer en kwam ik via een klus bij een installateursbedrijf weer in aanraking met elektrotechniek. Via via hoorde ik dat ik mij met mijn achtergrond kon laten omscholen tot elektromonteur bij Liander en toen heb ik de gok gewaagd.”
Opleidingsplein en oefenen in de praktijk
“Vanaf de start van de opleiding krijg je één dag in de week theorieles op de opleidingslocatie in Harderwijk. Op de overige dagen ga je deze theorie gelijk in de praktijk brengen. Dit doe je in de praktijklokalen en op het oefenveld waar je onder veilige spanning mag werken. Daarna mag je écht het veld in en ga je mee naar klussen met ervaren monteurs. Eerst de laagspanning en nadat ik dat had behaald, heeft Popke mij alles geleerd over de middenspanning. Uiteindelijk heb je – als alles goed gaat – na 28 maanden je MBO niveau 3 diploma voor eerste monteur laag- en middensspanningsdistributie. Daarna ga je in de praktijk verder met het behalen van de juiste BEI certificaten zodat je veilig kan sleutelen aan het energienetwerk.”
“22 jaar geleden was dat wel anders”, lacht Popke. “Wij hadden geen heel traject van maanden op school. Het was 90% van de tijd gewoon meewerken, leren op de klus en dan in twee dagen je examen halen…”
Hoewel het opleidingstraject in de afgelopen jaren aangescherpt is, blijft het werken in de praktijk nog steeds een groot deel van de opleiding. “Ik mocht vooral veel meewerken onder toezicht van Popke”, gaat Sander verder. “Sommige projecten mag ik alleen doen, zoals toezichthouden. Dan is er iemand anders aan het werk en hou ik toezicht op de veiligheid. Je let dus op dat de juiste kleding gedragen wordt, iedereen uit de gevarenzone blijft etc. Daarnaast mag je, als je je VOP ls-meters hebt gehaald, zelfstandig storingsdienst draaien. Hoofdzekeringen vervangen bij mensen thuis mag ik nu al doen. Dat is wel even vreemd als je daar voor het eerst alleen bij een klant in het donker staat.”
“Ik heb natuurlijk flink wat ervaring in het vak”, vertelt Popke. “Wat voor mij na zoveel jaren vanzelfsprekend is, is voor de nieuwelingen één groot vraagteken. Je moet hen stap voor stap meenemen. Ik zeg ook altijd, wees niet bang om alles te vragen. Het werk kan soms best complex zijn.”