Van gevangenisbewaarder tot elektromonteur

Sander Rietveld - Monteur in opleiding

Een opleiding volgen tot elektromonteur kan op elke leeftijd. Of je nou 17 of 37 bent, bij Alliander maakt dat geen verschil. Sander Rietveld (37) laat zich omscholen tot eerste monteur bij Liander. Het vak leert hij onder andere van Popke Veenstra, die al meer dan 22 jaar ervaring heeft.

Gevangenisbewaarder

“Ik heb vroeger een opleiding gedaan in elektrotechniek, maar ben na mijn studie gaan werken als gevangenisbewaarder in Kamp Zeist”, vertelt Sander. “Tijdens de werkloosheidspiek in 2013, was er geen werk meer en kwam ik via een klus bij een installateursbedrijf weer in aanraking met elektrotechniek. Via via hoorde ik dat ik mij met mijn achtergrond kon laten omscholen tot elektromonteur bij Liander en toen heb ik de gok gewaagd.”

Opleidingsplein en oefenen in de praktijk

“Ik ben bijna twee jaar geleden gestart met de opleiding. Je begint met de theorie en gaat de eerste vier maanden fulltime naar school. Daarna mag je opleidingsplein op, waar je twee maanden kan oefenen in de praktijk. Daarna mag je écht het veld in en ga je mee naar klussen met ervaren monteurs. Eerst de laagspanning, dat diploma heb ik al gehaald, en nu leert Popke mij alles over de middenspanning.”

“22 jaar geleden was dat wel anders”, lacht Popke. “Wij hadden geen heel traject van maanden op school. Het was 90% van de tijd gewoon meewerken, leren op de klus en dan in twee dagen je examen halen…”

Hoewel het opleidingstraject in de afgelopen jaren aangescherpt is, blijft het werken in de praktijk nog steeds een groot deel van de opleiding. “Ik mag vooral veel meewerken onder toezicht van Popke”, gaat Sander verder. “Sommige projecten mag ik alleen doen, zoals toezichthouden. Dan is er iemand anders aan het werk en hou ik toezicht op de veiligheid. Je let dus op dat de juiste kleding gedragen wordt, iedereen uit de gevarenzone blijft etc. Daarnaast mag je, als je je VOP ls-meters hebt gehaald, alleen storingsdienst draaien. Hoofdzekeringen vervangen bij mensen thuis mag ik nu al doen. Dat is wel even vreemd als je daar voor het eerst alleen bij een klant in het donker staat.”

“Ik heb natuurlijk flink wat ervaring in het vak”, vertelt Popke. “Wat voor mij na zoveel jaren vanzelfsprekend is, is voor de nieuwelingen één groot vraagteken. Je moet hen stap voor stap meenemen. Ik zeg ook altijd, wees niet bang om alles te vragen. Het werk kan soms best complex zijn.”

“Het is best gek om op je 37e helemaal opnieuw te beginnen”

Sander Rietveld, Monteur in opleiding

Opnieuw beginnen

“Het is best gek om op je 37e helemaal opnieuw te beginnen”, aluds Sander. “Ik vond het ook best pittig. Ik had wel een technische opleiding, maar ik kwam niet écht uit de techniek. Ik wil alles goed leren, want het is ook verantwoordelijk werk. Je hoeft het maar één keer fout te doen…

Toch ben ik erg blij met de keuze die ik heb gemaakt. Het leukste aan dit vak vind ik dat het heel vrij is. Even hier heen, even daar heen. Je krijgt een klusje mee en je gaat op pad. Ik zou het iedereen aanraden! Het is veelzijdig werk, je krijgt veel vertrouwen en bent altijd technisch bezig. Het kan wel echt ingewikkeld zijn, maar daar ligt juist ook de uitdaging.”

“De blijheid van de mensen als we een storing oplossen en de techniek zelf vind ik het mooiste”, vult Popke aan. “Omdat de techniek steeds verandert blijf je steeds leren, zelfs na 22 jaar nog.”

Slide 1 of 0

Hoe kan ik je
verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Merel
Vraag het via WhatsApp