Martijn Puijman, leerling gasmonteur bij Liander - Alliander

Van kraanmachinist naar gasmonteur: Martijn

Martijn Puijman - Leerling gasmonteur

Na 10 jaar als kraanmachinist te hebben gewerkt, vond Martijn het tijd voor iets nieuws. Daarom volgt hij nu een ontwikkeltraject tot gasmonteur bij Liander, onderdeel van Alliander. 1 dag per week gaat hij naar school. De andere dagen rijdt hij met veel plezier rond in de Liander-bus om storingen en schades op te lossen.

“Ik wilde deze overstap al langer maken. In mijn werk als kraanmachinist kon ik niet echt meer verder groeien, terwijl ik dat wel wilde. Tijdens dit werk kwam ik regelmatig monteurs van Liander tegen. Ik heb hen wel eens gevraagd of zij nog collega’s zochten. Maar vanwege de plannen om van het gas af te gaan, was er geen behoefte aan nieuwe monteurs. In de tussentijd is er veel veranderd en zijn er duurzame alternatieven gevonden voor aardgas. Daardoor kwamen er weer vacatures. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.”

Omscholing

“Ik ga nu 1 dag in de week naar school. De ene keer is dat in Duiven voor de praktijkopleiding, de andere keer op het ROC in Zwolle. Daar volg ik de theoretische vakopleiding, maar ook vakken als Nederlands en rekenen. Op de andere dagen loop ik zoveel mogelijk mee met de monteurs. Die balans vind ik erg prettig. Meer dagen naar school zou voor mij niet werken, maar dit is een hele mooie oplossing. Ik ben nu ongeveer een halfjaar bezig met het traject en loop al mooi voor op schema. Wat ik ook fijn vind, is dat alles goed is geregeld. Van de opleiding en het salaris tot een bedrijfsbus vol gereedschap.”

Martijn Puijman, leerling gasmonteur bij Liander - Alliander

“Van gasluchtje in de meterkast tot kapotgetrokken hoofdleiding en dienstleidingen: er valt altijd wel wat te leren.”

Martijn Puijman, Leerling gasmonteur

Leren van elkaar

“Bij Liander heb ik 2 leermeesters. Bij hen kan ik terecht met vragen over het werk. Maar dat betekent niet dat ik de hele dag bij hen ben. Ik loop ook veel mee met de andere monteurs als die een mooie klus hebben, zoals het onderhoud aan een station. We werken in een klein team van ongeveer 14 monteurs en iedereen is bereid mij te helpen. Bij de opleiding en bij het werk. Ook als iemand uitloopt met het werk staan we voor elkaar klaar. Bijvoorbeeld om diensten over te nemen en het samen op te lossen.”

Vol verrassingen

“Van tevoren weet ik nooit hoe mijn dag eruitziet. Het werk zit vol verrassingen. We draaien overdag een storingsdienst, maar weten nooit precies wanneer een storing binnenkomt of wat voor storing het is. De ene keer gaat het om een gasluchtje in de meterkast, de andere keer heeft iemand met een kraan door een hoofdleiding heen gereden. Dan moet de brandweer erbij komen en wordt de hele straat ontruimd. Tussen de storingen door ben ik ook veel bezig met onderhoud. Bijvoorbeeld het repareren van lekken of het saneren van de dienstleidingen die van de straat naar de meterkast lopen. Er valt dus altijd iets te leren.”

Martijn Puijman, leerling gasmonteur bij Liander - Alliander

“Spreek gerust eens een van onze monteurs aan op straat. Zij vertellen je graag meer over het werk.”

Martijn Puijman, Leerling gasmonteur

Durf te vragen

“Lijkt werken als gasmonteur jou ook leuk, maar twijfel je nog of het bij je past? Spreek gerust eens een van onze monteurs aan op straat. Zij vertellen je graag meer over het werk en kunnen ook regelen dat je een dag met ons mee komt lopen. Zo krijg je een goed beeld van wat het werk inhoudt en of het bij je past. Is dat het geval? Dan is mijn advies: gewoon doen!”

Bekijk onze vacatures