Werken als realisatie projectmanager grote projecten

Ashveen - Realisatie projectmanager grote projecten

Ashveen werkt al sinds 2006 met veel plezier bij Liander. Ook al heette het bedrijf toen nog anders. Na het afronden van zijn studie werktuigbouwkunde deed hij hier als projectrealisator in Amsterdam zijn eerste professionele werkervaring op. En hij is nooit meer weggegaan. Wel heeft hij mooie vervolgstappen gezet. Tegenwoordig werkt hij als realisatie projectmanager grote projecten in de Regio Beneden Noord-Holland (RBNH). “Ik voelde me direct welkom bij Liander. Door de fijne werksfeer, betrokken collega’s, het werk dat zich blijft ontwikkelen, de doorgroeimogelijkheden en mooie arbeidsvoorwaarden ben ik hier altijd gebleven. De grootschalige projecten waar ik nu aan werk, blijven uitdagen en sluiten goed aan bij deze fase van mijn carrière.”

Van a tot z verantwoordelijk

“Als projectmanager ben ik verantwoordelijk voor grote projecten. De afgelopen jaren zijn er op dit vlak wel een aantal zaken veranderd. Zo doe ik zelf geen intakes meer bij de start van een project. Dat doen de collega’s van de hiervoor speciaal opgerichte afdeling. Zij controleren of een project compleet is, checken de resources op hoofdlijnen en zetten dan een goed gevuld project in ons systeem. Vervolgens kan ik er als projectmanager realisatie mee aan de slag. Als hoofdverantwoordelijke zorg ik er samen met mijn projectteam voor dat een project binnen de gestelde kaders gedraaid wordt. Hierbij sta ik voortdurend in contact met verschillende partijen, zowel intern als extern. Intern overleg ik bijvoorbeeld met portfoliomanagers en omgevingsmanagers. Extern met de gemeentes Leiden, Haarlem, Katwijk, Nieuwkoop en Alphen aan de Rijn, met de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, waterschappen en verschillende nutspartijen. Ook heb ik regelmatig met bewoners te maken, bijvoorbeeld omdat het gaat om grote projecten met veel impact. Of omdat er leidingen en kabels gelegd moeten worden in particuliere gronden.” 

De RijnlandRoute

“Op dit moment werk ik samen met mijn projectteam aan de RijnlandRoute. Dit is een wegverbinding in aanbouw van Katwijk via het zuiden van Leiden naar de A4 bij Zoeterwoude. Bij dit grote project is Rijkswaterstaat bezig met het verbreden van de A4 en A44 om files te verminderen. Dit gaat gepaard met het bouwen van nieuwe bruggen en viaducten. Ik ben bij dit project namens Liander verantwoordelijk voor het verleggen van kabels en leidingen, voor het leveren van stroom tijdens de uitvoering van het project en voor nieuwe aansluitingen, bijvoorbeeld voor verlichting in de nieuwe tunnel. Ik zorg ervoor dat ons net in stand gehouden wordt én dat hun project in combinatie met onze kabels en leidingen toekomstbestendig is. Zo worden wegen, tunnels en viaducten ook in de toekomst verlicht.” 

Verhelpen van netcongestie

“Een ander groot project waar ik samen met mijn team aan werk, is het aanleggen van lange middenspanningstracés/voedingsbanen tussen 2 onderstations in een gewild gebied in Haarlem. Met deze grote netuitbreiding proberen we de netcongestie hier op te lossen. Het gebied rondom Schiphol is erg aantrekkelijk voor grote bedrijven om zich te vestigen en een aansluiting aan te vragen. Ook zorgen we ervoor dat de woonwijken die gepland staan om gebouwd te worden, hier op het netwerk kunnen worden aangesloten.”

Langdurige voorbereidingstijd en veel partijen en belangen

“Dit soort grootschalige projecten hebben een lange doorlooptijd. Dit komt doordat dit soort projecten een zorgvuldige voorbereiding vragen waarin veel stappen doorlopen moeten worden en veel verschillende stakeholders moeten worden meegenomen. Soms zijn we hier wel 1,5 tot 2 jaar mee bezig en duurt de uitvoering zelf maar een half jaar. Vergunningen voor grote trajecten zijn niet altijd makkelijk te krijgen. Als projectmanager bewaak ik hierbij het proces en stuur ik op mijlpalen, zoals ik dat altijd noem, zodat we op schema blijven. Als de netknelpunten in Haarlem bijvoorbeeld niet binnen een bepaalde periode worden opgelost, kunnen er ook geen woningen gebouwd worden. En dat in tijden van woningnood. Bij grotere projecten merk je echt dat er veel spanning op zit: letterlijk en figuurlijk. Projecten krijgen veel aandacht en de escalatiewaarde van een project is groot. Als er iets misgaat, kan dit voor miljoenenclaims zorgen. Als ik mijn kennis en ervaring kan inzetten, de puzzel kan leggen en met mijn team ingewikkelde projecten kan realiseren, geeft me dit veel voldoening. Zeker ook wanneer meerdere stakeholders hun waardering hiervoor uitspreken.”

“Ik zorg ervoor dat ons net in stand gehouden wordt én dat hun project in combinatie met onze kabels en leidingen toekomstbestendig is.

Vrijheid en verantwoordelijkheid

“Van Liander krijg je de vrijheid om je werk flexibel in te delen. Qua tijd en locatie. Ik werk ongeveer 60% van de tijd op kantoor of op locatie en 40% thuis. Ook dit maakt de functie erg aantrekkelijk. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je goed werk levert binnen de gestelde deadlines. Verder krijg ik ook de ruimte om andere functies binnen Liander te vervullen. Zo vertegenwoordig ik Liander als voorzitter bij de vakbond FNV en heb ik direct invloed uit kunnen oefenen op de cao-onderhandelingen. Daarnaast ben ik, als gekozen vertegenwoordiger, ook lid van de ondernemingsraad namens onze afdeling. Dit betekent dat ik 1300 mensen vertegenwoordig in de OR. Dit doe ik vanuit betrokkenheid en vanuit mijn ambitie om dingen beter te maken. Men denkt vaak: wat kan ik in m’n eentje nu eigenlijk betekenen voor anderen? Binnen Liander heb ik ervaren dat je wél echt het verschil kunt maken.”

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Elisa
Vraag het via WhatsApp