Meer weten over Open Source bij Alliander, meld je aan voor een KOFFIEMOMENT

Open Source software is cruciaal voor Alliander én de energietransitie en daarom zoeken we jou!

Locatie

Wanneer jij wilt, bij ons op locatie of online

Wanneer

1 januari tot en met 31 december

Aanmelden

Je kan je tot uiterlijk 31 december opgeven voor het event

Over dit event

Kom meer te weten over Open Source bij Alliander door een kort telefoongesprek, wanneer het jou uitkomt

Open Source bij Alliander

Bij Alliander werken we met al onze bedrijfsonderdelen volop aan de energietransitie. Bijvoorbeeld door het verzwaren van het elektriciteitsnet en door huizen te verwarmen met groen gas en waterstof. En de energietransitie vraagt om verdere digitalisering. Transparantie, innovatie en samenwerking vinden wij belangrijk. Daarom kiezen wij steeds vaker voor open source.

Om digitalisering te versnellen dragen we actief bij aan open source projecten en hebben we nieuwe projecten gestart van interne code. Zo werken meerdere ontwikkelteams samen met anderen buiten Alliander. Ook zijn we aangesloten bij de Linux Foundation Energy (LF Energy). Onderaan deze pagina vind je een aantal voorbeelden van samenwerkingen op het gebied van Open Source.

Open source software is cruciaal voor Alliander én de energietransitie en daarom zoeken we jou!

Wil je meer weten of heb je vragen? Vul jouw gegevens in via onderstaand formulier, dan plannen we een koffiemoment en vertellen we je graag meer! 

Projecten in samenwerking met LF Energy

  • OpenSTEF (Open Short Term Energy Forecasting; Open Korte Termijn Energie Voorspellen) is software waarmee voorspeld kan worden hoeveel elektriciteit door het elektriciteitsnet loopt de komende paar dagen. OpenSTEF gebruikt slimme algoritmes om een voorspelling te maken gebaseerd op metingen, weersvoorspellingen, prijzen op de energiemarkt en meer.   

    Alliander gebruikt OpenSTEF om het net op een slimme en efficiente wijze te benutten. Op deze manier kan Alliander meer klanten aansluiten op bestaande infrastructuur binnen de fysieke grenzen van het net. Tegelijkertijd wordt vermeden dat netcomponenten overbelast raken en wordt voorkomen dat er onveilige situaties of stroomstoringen ontstaan.  

    OpenSTEF is een open-source project en maakt deel uit van de Linux Foundation Energy (LF Energy). Alliander werkt actief samen met RTE (Franse transmissienetbeheerder) om OpenSTEF verder te ontwikkelen. Wil je meer weten over OpenSTEF, bijvoorbeeld hoe je kan bijdragen? Bekijk de project pagina of de technische documentatie. 

  • Het aantal slimme apparaten die aangesloten is op het elektriciteitsnet is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit varieert van slimme meters in huishoudens tot aan geavanceerde automatiseringssystemen voor onderstations. Deze slimme apparaten kunnen data verzamelen en delen. Daarnaast kunnen ze ook handelen naar de verzamelde data, zonder menselijk ingrijpen. Op grote schaal wordt deze informatie uit slimme apparaten verworven, omdat het essentieel is om dit te kunnen monitoren en gedragspatronen te ontdekken.  

    Alliander heeft Grid eXchange Fabric (GXF) om zo communicatie tussen slimme meters in het elektriciteitsnet en applicaties in de datacentra/cloud van Alliander mogelijk te maken. GXF kan deze applicaties verbinden met miljoenen slimme apparaten die in het elektriciteitsnet in gebruik zijn. GXF heeft verschillende functionaliteiten in zich op het gebied van data, zoals beveiliging, schaalbaarheid en beschikbaarheid. GXF wordt op dit moment gebruikt in verscheidene projecten met micronetwerken, slimme meters en openbare verlichting.  

    GXF is een open source project van Linux Foundation Energy (LF Energy) dat bij Alliander actief beheerd wordt. Wil je meer weten over GXF, bijvoorbeeld hoe je kan bijdragen? Kijk dan hier, op de project pagina van LF Energy. 

  • De afgelopen jaren is het aantal geavanceerde automatiseringssystemen voor onderstations in elektriciteitsnetwerken toegenomen. Er is ook behoefte aan het configureren van deze systemen. In de ideale situatie is dit een automatisch engineeringsproces dat goed werkt met hardware van verschillende leveranciers en voldoet aan internationale standaarden. Momenteel is dit echter niet het geval en vereist het engineeringsproces veel handmatig werk. Daarom is het CoMPAS-project gestart. Dit project zal gemeenschappelijke open source softwarecomponenten leveren om het proces voor het configureren van onderstation automatiseringssystemen te automatiseren, hardware van verschillende leveranciers te ondersteunen en de integratie van tools van derden mogelijk te maken. Een van de belangrijkste toepassingen van CoMPAS is het planningsproces voor netwerkinfrastructuur componenten. Dit om het ontwerpen van aanpassingen aan het energiesysteem en de engineering van onderstation PACS te vergemakkelijken die geïnstalleerd of geüpgraded moeten worden. 

    Alliander draagt actief bij aan CoMPAS. Wil je meer weten over CoMPAS, bijvoorbeeld hoe je kunt bijdragen? Bekijk de projectpagina op LF Energy. 

  • Het doel is om het congestiemanagementproces zoveel mogelijk te automatiseren. Er zal echter nog steeds een rol van de systeembeheerder nodig zijn om uitzonderingen en waarschuwingen af te handelen. Hier biedt OperatorFabric uitkomst. OperatorFabric biedt een dashboard voor de systeembeheerder dat is ontworpen om meldingen over verwachtingen en waarschuwingen van alle applicaties samen te voegen in één scherm en de systeembeheerder in staat te stellen ernaar te handelen. De meldingen worden gematerialiseerd door kaarten die in een feed zijn gesorteerd op basis van hun relevantieperiode en hun ernst. 

    Het project OperatorFabric is geïnitieerd door RTE en inmiddels ook geadopteerd door Alliander. Alliander maakt actief gebruik van en draagt bij aan OperatorFabric. Wilt u meer weten over OperatorFabric, bijvoorbeeld hoe u kunt bijdragen? Bekijk de projectpagina met LF Energy. 

  • Om congestie op te lossen wil Alliander soms gebruik maken van flexibele stroom uit de markt. Daarom heeft het coördinatiemechanismen nodig om met de markt te communiceren. Hier komt Shapeshifter in beeld; Shapeshifter implementeert het marktgebaseerde coördinatiemechanisme van Universal Smart Energy Framework (USEF). Het beschrijft de overeenkomstige marktinteracties voor flexibiliteitsprognoses, aanbiedingen, bestellingen en afwikkelingsprocessen tussen aggregators en systeembeheerders en biedt de software om dit te doen.  

    Shapeshifter wordt bijvoorbeeld gebruikt door GOPACS, een platform van de Nederlandse netbeheerders voor het verhandelen van flex tussen aggregators en netbeheerders. GOPACS biedt grote en kleine marktpartijen een makkelijke manier om met hun beschikbare flexibiliteit inkomsten te genereren en bij te dragen aan het opvangen van capaciteitstekorten in het elektriciteitsnet (congestie).  

    Alliander draagt actief bij aan Shapeshifter. Wil je meer weten over Shapeshifter, bijvoorbeeld hoe je kunt bijdragen? Bekijk de projectpagina met LF Energy. 

  • De opkomst van groene energie en de groei van het gebruik van elektrische apparatuur leidt tot meer congestie. Congestie ontstaat als er geen elektriciteitsstromen meer kunnen lopen door de overbeladen materialen (waaronder kabels), vanwege het gevaar op oververhitting. Hierom moet congestie tijdig worden gedetecteerd. Om congestie te verminderen in een analyse van het elektriciteitsnet nodig. Om een substantieel aantal mogelijk scenario’s te maken is een algoritme nodig voor complexe berekeningen van het elektriciteitsnet. Deze mogelijke scenario’s zijn nodig om vervolgstappen te plannen en uit te voeren die congestie tegengaan. Het open source Power Grid Model biedt deze scenario’s door gebruik te maken van elektriciteitsnet analyses, simulaties, optimalisaties en operationeel energiemanagement berekeningen.  

    Alliander heeft het Power Grid Model gemaakt om berekeningen van het stroomsysteem uit te voeren, wat leidt tot een aanzienlijk aantal simulaties. Power Grid Model biedt software om veel simulaties tegelijk uit te voeren met korte doorlooptijden. In vergelijking met vergelijkbare tools blinkt het uit in zijn prestaties. Power Grid Model is een open source project en onderdeel van de Linux Foundation Energy. Alliander werkt actief aan Power Grid Model, om het verder te ontwikkelen. Wil je meer weten over Power Grid Model, bijvoorbeeld hoe je kan bijdragen? Bekijk de projectpagina of de technische documentatie. 

Alliander open source projecten

  • Een van de projecten waar Alliander aan werkt is de Weather Provider API. Deze API is ontwikkeld om meteorologische informatie makkelijk en uniform beschikbaar te maken. Gebruikers kunnen via een simpel en uniform verzoek deze informatie opvragen in een praktisch format. Dit kan ongeacht de complexiteit en de formaten waaruit de originele bron bestaan heeft. 

    Dat het gaat regenen is niet te voorkomen. Waar je wel invloed op hebt is je werkwijze in geval van regen. Er is veel meteorologische informatie beschikbaar. Deze informatie kan gebruikt worden om het weer te voorspellen en de historische effecten van het weer en diens gevolgen te bepalen. De informatie kan ook gebruikt worden om modellen te maken, die aangeven wat voor stappen te nemen op basis van het weer. 

    De Weather Provicer API is ontwikkeld om meteorologische informatie makkelijk en uniform beschikbaar te stellen. Via de Weather Provider API kunnen gebruikers via een simpel verzoek de informatie opvragen in een voor hen praktisch format. Het doel van de Weather Provider API is om op een eenduidige manier toegang te bieden aan een grote hoeveelheid aan weer-datasets. Alliander gebruikt de meteorologische informatie om scenario’s en voorspellingen te kunnen doen over bijvoorbeeld bodemtemperatuur en de werking hiervan op temperatuur in de elektriciteitskabels. 

    Wilt u meer weten over de Weather Provider API? Bekijk de projectpagina van de Weather Provider API.

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Michiel
Vraag het via WhatsApp