Anklaar

Elektriciteitsstation omgebouwd tot oefenlocatie voor versneld opleiden technici

6 oktober 2022

Elektriciteitsstation Anklaar in Apeldoorn is omgebouwd tot oefenlocatie voor de technische opleidingen van Qirion. Vandaag is officieel gevierd dat leerlingen hier sneller, zeker drie maanden korter, en veiliger hun basisopleiding kunnen krijgen. De eerste tien zijn al gestart. Omdat op Anklaar alleen veilige spanning staat (max 50 Volt AC en 110 Volt DC, wissel- en gelijkstroom) kunnen zij, onder begeleiding van een ervaren collega/docent, de praktijk zo realistisch mogelijk leren. Dat werkt beter dan gesimuleerde oefeningen doen op een hoogspanningsstation. Jaarlijks kunnen daardoor ongeveer 30 nieuwe technici sneller de praktijk in.

Om aan de enorm groeiende vraag te kunnen voldoen heeft  Qirion veel meer technisch geschoolde collega’s nodig. Hen opleiden vraagt veel tijd. Niet alleen van de leerlingen, ook van senior medewerkers die hen moeten begeleiden. Er is daarom gezocht naar een manier waarop de leerlingen sneller, veiliger en beter konden worden opgeleid.

Marlies Visser, Raad van Bestuur Alliander: “Het is hard nodig echt tempo te kunnen maken bij de uitvoering van het broodnodige werk aan de netten. Als we dan ook nog de technici weten te vinden en sneller gaan opleiden, kunnen we krachtig versnellen en dit samen met onze aannemers en installateurs gaan fiksen voor Nederland.”

Dus toen bleek dat het elektriciteitsstation Anklaar grotendeels zou worden afgesloten, ontstond het plan er een opleidingslocatie van te maken. Dat is uitgevoerd en zodoende bestaat Anklaar nu uit een veilig opleidingsgedeelte en een 10/20 kV-station dat de omgeving van elektriciteit voorziet. Dat is uiteraard afgeschermd van het opleidingsgedeelte. Door te oefenen met een veilige spanning  ‘mogen’ de leerlingen ook fouten maken omdat de gevolgen niet ernstig zijn.  In de oude situatie moesten ze oefeningen simuleren op een werkend hoogspanningsstation.

Praktijk

De nadruk binnen de opleiding ligt momenteel op het uitvoeren van onderhoud, oplossen van basisstoringen en alle werkzaamheden rondom het zogenoemde “bedienen en veilig stellen” van een elektriciteitsstation. Daarnaast is het de bedoeling binnenkort  leermodules met complexere storingen te gaan geven.  “Voorheen was het voor onze technici-in-opleiding wachten tot zich ergens een probleem voordeed zodat ze konden leren hoe dat te fiksen. Op deze oefenlocatie bootsen de docenten elke op te lossen situatie uit de dagelijkse praktijk na. Dat scheelt een hoop tijd. Precies wat we nodig hebben dus”, benadrukt Visser.

Demonstraties

Tijdens de feestelijke opening van de oefenlocatie zullen docenten en leerlingen samen drie demonstraties geven. De eerste behelst het veiligstellen van een 50kV kabelveld: dat moet gebeuren om veilig werkzaamheden aan het kabelveld van een 50kV-installatie te kunnen doen. De docent laat zien hoe dit in z’n werk gaat. Hij wordt daarbij geassisteerd door een leerling want veiligstellen moet verplicht met twee bevoegde personen. De leerlingen zijn nog niet bevoegd, maar kunnen door de veilige spanning oefenen.

Tijdens de tweede demonstratie laten leerlingen zien hoe zij onderhoud plegen aan een vermogensschakelaar (VS). Die is vergelijkbaar met een groepsschakelaar in een groepenkast thuis. In de hoogspanning is dit een veel hoogwaardiger en geavanceerder schakelaar. Op Anklaar trainen ervaren collega’s de leerlingen de VS te inspecteren en te onderhouden. Zij leren de overgangsweerstanden te meten en ook de schakeltijden.

HoloLens

Veel oefeningen worden ondersteund met een HoloLens. Door deze HoloLens zien leerlingen het object waar ze aan moeten werken. De HoloLens projecteert instructies zodat de leerling ‘echt’ kan oefenen. Via deze lens kunnen zij filmpjes, 3-D modellen en foto’s gebruiken. Tijdens deze derde demonstratie laten zij een stap zien van het veiligstellen in een 10kV installatie.