“Dat ik hier al 13 jaar met veel plezier werk, zegt veel over het bedrijf”

2 augustus 2023

De energietransitie. Die maken we mét iedereen en vóór iedereen. Bij Alliander zijn we dan ook trots op al onze mensen. En die mensen laten we graag zien. Deze week, tijdens Pride week, zetten we onze LHBTIQA+ collega’s in de spotlight. Vandaag Esther Terveer (49), Chapterlead Facilities.

Esther werkt dit jaar al 13 jaar bij Alliander. Ooit kwam ze binnen als Adviseur Vastgoed en nu is ze al een aantal jaar onderdeel van het Leiderschapsteam Facilities. “In mijn leven blijf ik nooit zolang bij iets hangen. Dus dat ik hier al 13 jaar werk zegt veel over het bedrijf.”

Leidinggevende functie

“Facilities zorgt er voor dat onze collega’s kunnen werken en reizen op een manier die past bij Alliander. Als Chapterlead van de afdeling Facilities ben ik de hiërarchisch leidinggevende van zo’n 20 man. De mensgerichte kant en ontwikkeling van individuen en teams, dat maakt mijn werk zo leuk.  Ik ben veel in contact met de medewerkers en de teams. Over hoe het met ze gaat en wat ze nodig hebben om met plezier hun werk kunnen doen. Mijn overtuiging is dat als je doet wat je leuk vindt, doet waar je goed in bent én je wordt gezien. Dan doe je je werk met plezier.”

Alliander Foundation

Naast mijn rol als Chapterlead, ben ik bestuurslid van de Alliander Foundation. Hier stimuleren we medewerkers van Alliander tot het doen van vrijwilligerswerk. Want door het doen van vrijwilligerswerk vergroot je je wereld, verbind je met je team én word je beter in je werk. “Het is toch fantastisch dat iedere medewerker vier uur vrijwilligerswerkverlof van Alliander krijgt om vrijwilligerswerk te doen met je team of groepje collega’s? Ook is de Opkikkerdag een jaarlijks terugkerend event, die de Foundation samen met Stichting Opkikker organiseert. Een Opkikkerdag is een verwendag voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Er zijn jaarlijks zo’n 80 collega’s die deze dag voor de gezinnen onvergetelijk maken.”

De verbinding zoeken

“Daarnaast ben ik ook actief lid van onze interne groep PRIDE. Dat is zo gelopen, omdat ik regelmatig werd gevraagd voor evenementen en workshops. Ik heb niet het gevoel dat ik op de barricade moet gaan staan voor mezelf, omdat ik niet het idee heb dat ik anders ben dan mijn collega’s. En dat is toch bijzonder, want als ik naar mijn ‘vinkjes’ kijk: vrouw, leidinggevende en lesbisch, hoor ik niet tot de meerderheidsgroep van Alliander. Toch vind ik het belangrijk om me in te zetten voor PRIDE. Ik kijk namelijk altijd naar wat ons mensen verbind en niet tot welke hokje iemand hoort. Ik hoop ook dat dat de reden is dat mensen mij benaderen. Vanuit mijn enthousiasme en energie. En omdat ik dingen in beweging zet. Niet omdat ik toevallig lesbisch ben.”

Een prettige werkomgeving voor iedereen

“In de verschillende rollen die ik vervul kijk ik niet naar mijn eigen rol, maar naar het belang voor Alliander. Hoe creëer ik een prettige werkomgeving voor iedereen? Hoe halen we het beste in mensen naar boven? Daar komen mooie gesprekken uit. Zo kregen we laatst een bericht van een collega over zijn kind dat onderdeel is van de LHBTIQA+ gemeenschap. Hij zocht naar tools om zijn collega’s te helpen om op een andere manier naar gender en seksualiteit te kijken. Dat laat zien dat acceptatie verder gaat dan jezelf. Ook kan je broer/ zus, vriend(in) tante of buurman tot de LHBTIQA+ gemeenschap behoren. Ook als collega’s hebben we invloed op het leven van de ander.”

Zichtbaar durven zijn

“Door de rollen die ik pak binnen Alliander ben ik vrij zichtbaar en dat vond ik wel eens ongemakkelijk. Totdat een collega tegen mij zei: “Als je jezelf vertelt dat je staat te shinen, omdat je daarmee ruimte creëert voor anderen, wordt het makkelijker. We hebben allemaal rolmodellen nodig, en jij bent er daar 1 van.” Dat zette me aan het denken. In dat geval wil ik best een rolmodel zijn. Want ik ben van mening dat als je kan en als je wil, dan zijn er binnen Alliander zoveel mogelijkheden. Maar het is aan jou om de stappen te zetten en de regie te pakken. Je moet de kans krijgen, maar ook de kans pakken en zichtbaar dúrven zijn.”

 

 

Foto: Rosalie Apituley