Freek en Moos

Een halve eeuw verschil

14 november 2019

Maar liefst 50 jaar schelen ze van elkaar. Uitvoerder Freek (68) en Moos (18), engineer in opleiding. Samen werkzaam in Apeldoorn. Een bijzonder goede mix van jarenlange ervaring en een frisse blik op de uitdagingen van nu.

Freek had al een aantal jaar van zijn pensioen kunnen genieten, maar koos er bewust voor om drie dagen in de week te blijven werken.

“Ik wil nog aan de gang blijven en onder de mensen zijn. En het bedrijf wil mij blijkbaar ook nog steeds houden”, grapt hij. In 1977 begonnen als grondwerker bij PGEM, klimt hij via diverse functies uiteindelijk naar uitvoerder B. Freek: “Als uitvoerder ben je verantwoordelijk voor de klus die buiten uitgevoerd wordt. Ik maak een werkplan en kijk buiten of het werk ook uitgevoerd kan worden zoals op papier bedacht”.

Serieuzer

Het op papier bedenken, is een taak waar Moos zich in thuis voelt. Na de afronding van de HAVO is hij er stellig van overtuigd dat hij engineer wil worden. Toen hij hoorde over het Operational Network Program (ONP) bij Alliander, twijfelde hij geen moment. “Eén dag per week ga ik naar de HAN, waar ik de opleiding Elektrotechniek volg. Vier dagen ben ik aan het werk en de vijfde dag is voor studeren”, vertelt Moos. Een grote overgang van school naar werkend leven, vindt hij het wel. “Het is allemaal een stuk serieuzer. Uitgaan op donderdagavond met vrienden, zit er niet meer echt in. Het is best pittig en je moet het dus ook écht willen. Maar ik weet waar ik het voor doe”.

 

"Het is best pittig en je moet het dus ook écht willen, maar ik weet waar ik het voor doe”

Moos, Engineer in opleiding

Alle disciplines

Freek ziet daarin een groot verschil met vroeger. “Dit soort opleidingstrajecten waren er toen helemaal niet. Je kwam binnen, liep mee met ervaren collega’s en uiteindelijk mocht je zelf steeds meer doen op een klus. De grootste overgang vond ik nog wel toen we een jaar of 15 geleden als monteur ineens alle disciplines moesten doen. Zowel water, gas en elektra. Ik had bewust gekozen voor elektra. Met collega’s maakten we toen de afspraak dat als een gasklus iets te ingewikkeld werd, we dat door de gas collega’s lieten doen. En werd een elektra klus iets te moeilijk, dan kwamen de gas collega’s vanzelf wel bij mij. Uiteindelijk werd het allemaal weer teruggedraaid, en kreeg iedereen gewoon weer zijn eigen discipline”.

Ervaringsfunctie

De kennis en ervaring die Freek met zich meedraagt, is van grote toegevoegde waarde in zijn team. De nieuwe generatie uitvoerders worden door hem begeleid en opgeleid. Freek: “Wat een engineer bedenkt op papier, moet in de praktijk wel veilig uitgevoerd worden. De functie van uitvoerder leer je niet in de schoolbanken. Het is echt een ervaringsfunctie”.

Hoofdbreker

Freek en Moos hebben nog geen klus samen voorbereid. “Het zou wel gaaf zijn als we dat binnenkort kunnen doen”, roept Moos enthousiast. De afgelopen maanden heeft hij zich vooral verdiept in het maken van tekeningen en de volgende stap is zelf berekeningen maken. Maar hij breekt zich ook het hoofd over de uitdagingen waar we in deze tijd mee te maken hebben. “Zoals bijvoorbeeld het toenemend aantal zonnepanelen op daken. Dat moet anders kunnen, zodat de piekbelasting op ons net niet zo groot is. Mooi om te zien dat er ook écht iets met je ideeën gedaan wordt”. En of hij op zijn 68e ook nog steeds werkzaam is bij Alliander? “Dat weet ik nu echt nog niet”, sluit Moos lachend af.