Alliander werft door!

25 maart 2020

Lege kantoren maar wel sollicitaties. Alliander zet alle zeilen bij om ondanks de corona-crisis nieuwe technische en IT collega’s te werven. We voerden in een week tijd al ruim 100 online videogesprekken met sollicitanten in plaats van fysieke ontmoetingen. Inmiddels zijn de eerste collega’s op deze manier ook aangenomen.

Als netwerkbedrijf is Alliander verantwoordelijk voor de energievoorziening van ruim drie miljoen huishoudens en bedrijven. De activiteiten zijn onderdeel van de vitale infrastructuur in Nederland. De werkzaamheden aan de energienetten gaan ondanks de corona-crisis door. Ook sollicitatieprocedures lopen zoveel als mogelijk door, zeker voor kritische doelgroepen als technici en IT-specialisten waarvoor honderden vacatures zijn. Omdat fysieke gesprekken door de corona-crisis lastig zijn, vinden er momenteel gesprekken plaats via online programma’s als Skype en Teams.

Sollicitanten positief over vorm

De eerste ervaringen laten zien dat alternatieve manieren van solliciteren goed werken. Alliander heeft inmiddels in 1 week tijd meer dan 100 online gesprekken gevoerd of ingepland met kandidaten. Sollicitanten geven daarbij aan dat ze positief zijn over deze vorm van solliciteren en dat de procedures gewoon door kunnen blijven lopen. Deze week zijn de eerste collega’s ook aangenomen in deze vorm. Wel valt op dat vacatures op de website de afgelopen weken circa 20 procent minder dan gemiddeld worden geraadpleegd. Aan de andere kant zien we weer een stijging van datzelfde percentage op onze social kanalen.

 

Lees het succesverhaal van Eline, die haar sollicitatie online deed

Virtual reality en online kennismaking

Om meer te laten zien van de activiteiten van Alliander, worden op dit moment video’s en verhalen gemaakt van monteurs die vertellen over hun dagelijks werk. Ook de al bestaande virtual reality-films op de werkenbij-website van Alliander over het dagelijks werk zijn momenteel waardevol. We werken verder aan online evenementen voor nieuwe monteurs om ze alvast kennis te laten maken met (collega’s van) Alliander.

Onboarding

Ook de start van alle andere nieuwe collega’s gaat gewoon door. We zorgen dat de mensen de nodige middelen zoals een laptop, iPad en telefoon hebben en zorgen voor online kennismaking en een inwerktraject. Onze afdeling HR kijkt samen met de managers naar mogelijkheden bij het onboarden van hun nieuwe collega’s, we moeten samen creatief zijn Vooral voor technische starters hebben veel aandacht nodig omdat zij normaal een intensief opleidingsprogramma volgen.

Op 1 april start ook een nieuwe groep trainees, die eveneens een online inwerkprogramma krijgen aangeboden.

De werving loopt voor nu dus gewoon door, voel je vrij om te solliciteren of een informeel (WhatsApp) gesprek aan te gaan met een recruiter. Uiteraard houden we in- en externe ontwikkelingen scherp in de gaten zodat we onze procedures altijd weer kunnen aanpassen.

Ook online solliciteren?