Tweede groep ONP’ers gaat aan de slag

5 september 2019

Tien jonge techneuten gaan aan de slag bij Alliander. Ze vormen de twee groep die het Operational Network Program (ONP) volgen. De jongens hebben allemaal hun havo- of mbo-diploma met een technisch profiel op zak en zijn vorige week bij ons begonnen.

Een jaar geleden startte de eerste groep met het ONP. In twee jaar tijd worden de studenten klaargestoomd voor een technische functie op hbo-niveau en behalen ze een erkend diploma in de elektrotechniek. Daarna gaan ze direct bij ons aan de slag.

Veranderingen

Dit jaar is het programma op een aantal onderdelen gewijzigd. “Van de ervaringen van de eerste klas hebben we geleerd dat we de begeleiding van de studenten en de inhoud van het programma nog beter kunnen maken”, licht Ruben Sluiter, adviseur Leren & Ontwikkelen toe. Van de eerste groep zitten zes havisten inmiddels in het tweede jaar van het ONP. Twee van hen zijn na een praktijkstage binnen Liander ook direct aan het werk gegaan en gestopt met het programma. Vier studenten hebben een andere opleiding gekozen.

De nieuwe groep studenten begon met een introductiecursus. In vier dagen tijd kregen ze in sneltreinvaart alles te horen over het elektriciteitsnet en over Alliander. “Het waren pittige dagen, maar ze vonden het allemaal heel leerzaam en interessant. Het geeft de jongens een goed beeld van waar ze de komende jaren voor gaan studeren.”

Daarnaast wordt al vroeg in de studie gestart met stages. Dat gebeurt binnen alle onderdelen van Alliander. Een goede manier om kennis te maken met de organisatie en om meer te weten te komen over toekomstige werkplekken. Ook de huiswerkbegeleiding wordt anders. Dat wordt nu meer permanent ingeregeld.

Making our future

Een vierde en belangrijke verandering: meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. “Hun eigen rol en ontwikkeling wordt veel belangrijker. Ze gaan vanaf het begin nadenken over waar ze staan en wat ze uiteindelijk willen bereiken.”

Ze zijn allemaal super gepassioneerd en zien dit als een mooie kans om een toekomst in de techniek op te bouwen.

Ruben Sluiter, Adviseur Leren & Ontwikkelen

Het valt Ruben op dat de jongens dit niet alleen individueel doen. “Ook voor de groep hebben ze kernwaarden gemaakt en vragen gesteld als: Wat is het doel van deze groep? Wat willen we samen bereiken.”

“Wat heel bijzonder is, is dat ze ook een naam hebben bedacht: Mof. Dat staat voor Making our future. Ze zijn allemaal super gepassioneerd en zien dit als een mooie kans om een toekomst in de techniek op te bouwen. De naam is gebaseerd op een mof, zoals wij die gebruiken. Een mof verbindt, dat is ook wat zij willen. Daarnaast staat het voor netwerk, waar zij een deel van gaan uitmaken. Het is heel gaaf dat ze dit hebben bedacht.”

Samenwerking met onderwijs

Het ONP is een bijzondere samenwerking tussen Alliander en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Quadraam. Het is een combinatie van een praktische vakopleiding (Technische bedrijfsschool), een Associate Degree Elektrotechniek/Energietechniek bij de HAN en werken in de praktijk bij Alliander.

Op maandag en dinsdag doet de groep werkervaring op bij Alliander. Op woensdag gaan ze naar de Technische Bedrijfsschool. Daar leren ze alles over de beroepsgerichte basis, zoals het maken van moffen, schakelen in onze netten en materiaalkennis. De donderdagen zijn voor de studie op de HAN en de vrijdag voor huiswerkbegeleiding.