De belangrijkste reden om voor dit vak te kiezen is het buiten zijn

Erwin van Arkel - monteur in opleiding

"Ik kom uit Valburg, een dorp met bijna 2000 inwoners en met mij erbij 3 Liander-bussen in de straten. Maar dat mogen er nog best meer worden natuurlijk!”


Erwin is onlangs gestart bij Liander met de opleiding tot monteur. Samen met 7 andere collega’s  zit hij nu weer tijdelijk ‘in de klas’. Maar hij kan niet wachten tot hij weer naar buiten mag.

“De belangrijkste reden om voor dit vak te kiezen is het buiten zijn. Als je eenmaal buiten hebt gewerkt wil je niks anders meer. Ik werkte hiervoor bij een aannemer maar koos voor dit traject bij Alliander omdat ik hier veel meer kan bereiken.”

Bij de aannemer hield ik me bezig met openbare verlichting, als monteur op de hoogwerker. Het werk bestond vooral uit het vervangen van kapotte lampen en VSA’s (voorschakelapparaten). Af en toe zat er ook wel uitdagender werk bij maar echt heel spannend was dat werk ook niet. Dus ga je op zoek naar werk waar je wel meer uitdaging hebt.”

“Tijdens mijn werk kwam ik regelmatig in contact met monteurs van de netbeheerder, zij vertelden mij in geuren en kleuren wat ze daar wel niet allemaal doen, in zowel de laag,- als de middenspanning. Kijk, dat klonk een stuk interessanter en zodoende heb ik contact gezocht met Liander. Ik sprak met de recruiter en na een monteursscan was het al snel beklonken en kon ik beginnen.

Ik kon niet direct beginnen met mijn opleiding tot 1e monteur laag- en middenspanning. Daarom heb ik Liander eerst zes maanden van binnen en buiten leren kennen als werkvoorbereider bij de afdeling Infostroom. Hier heb ik ook al veel geleerd en zijn er genoeg dingen die ik mee kan nemen voor in de toekomst.

Een van de mooie dingen van Liander is ook dat je verschillende kanten op kunt groeien. Wil je doorgroeien naar werkvoorbereider? Dan kan dat. Of je gaat werken bij een andere afdeling of een ander bedrijfsonderdeel. Natuurlijk kun je ook blijven doorleren om zo hogerop te komen. Bijna alles kan, als je het maar wil.

Ik werkte natuurlijk al als monteur, maar toch valt er nog genoeg te leren. Het opleidingsprogramma is best intensief. We zijn met 8 collega’s: 4 uit de regio Haarlem en 4 uit de regio Oost en we vormen een hechte groep. Op onze studiedag kiezen we ervoor om niet thuis te studeren maar samen op een locatie. Verder hebben we opleidingsdagen (de theorie) in Harderwijk en 2 dagen partijkopleiding in Duiven. Daar zit een groot opleidingscentrum en kunnen we alles oefenen wat er buiten nodig is. Naast de vakkennis halen we ook de nodige veiligheidscertificaten en leren we het bedrijf steeds beter kennen. Het is een mooi programma, maar ik kan niet wachten tot ik weer lekker buiten aan de slag kan.

Ik kom nu ook af en toe bij mijn toekomstige team in Nijmegen, maar veel zie ik hen natuurlijk nog niet. Straks krijg ik daar een begeleider en ga ik de regio in, het echte praktijkdeel van de opleiding. Wij worden opgeleid tot 1ste monteur, dan ben je leidinggevend monteur en krijg je dus vaak een collega mee om samen de klus te doen.

De focus van mijn werk straks zal vooral storingen zijn, midden- en laagspanning. Zorgen dat alles zo snel mogelijk weer werkt als er iets mis gaat. Dat is waar je het voor doet. En dat maakt het werk ook leuk. Afwisselend en niet standaard. Je weet nooit van tevoren wat er die dag gaat gebeuren. Best spannend, net als mijn privé situatie eigenlijk, want ik verwacht binnenkort mijn eerste kindje.”