Finance trainee bij Alliander In Arnhem

Trainee Daniël: “Bij Alliander kan ik erachter komen waar ik in mijn werk gelukkig van word”

Daniël Kooij - Finance trainee

Als eerste opdracht je bezig houden met het jaarverslag. Dat deed Daniël Kooij als finance trainee. Hij startte in oktober 2022 met zijn traineeship. Met als persoonlijk doel: erachter komen wat écht bij hem past. Waarom hij het traineeship koos? Wat voor hem de belangrijkste voordelen zijn? En welke gouden tip hij trainees meegeeft? Lees nu zijn verhaal.

Waarom heb je voor het Finance Traineeship gekozen?

“Na mijn hbo-opleiding bedrijfseconomie en master economics, heb ik gewerkt als junior controller. Een prima baan, maar ik wist dat dit niet mijn droombaan was. Dus wilde ik graag uitzoeken wat ik op de lange termijn wil. Ik wilde ontdekken wat echt bij mij past.

Ik vind Alliander heel erg interessant. Dat komt deels door de energietransitie, maar ook doordat Alliander gigantisch is. Er zijn zo veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld business control, accounting of corporate reporting & planning. Dat laatste heb ik mij sinds oktober in mogen verdiepen. Ik heb meegeholpen aan het opstellen van het jaarverslag. Het jaarverslag is echt een groot project en daarin was ons team ‘spin in het web’.”

Kun je ons nog meer vertellen over je 1e opdracht?

“Ja hoor! Het jaarverslag wordt gemaakt in teamverband. Ik heb veel data in de organisatie moeten opvragen en heb zo veel mensen leren kennen. Dus naast het samen opbouwen van zo’n groot verslag, heb ik ook kunnen bouwen aan mijn netwerk. Naast dat ik veel data heb opgevraagd, heb ik ook stukken geschreven en toelichtingen op de jaarrekening opgesteld.”

Ik wilde ontdekken wat echt bij mij past.

Daniël Kooij, Finance trainee

Wat zijn voordelen van het traineeship?

“Je kunt echt een beeld krijgen van wat bij je past. En waarin je excelleert. ‘Waar moet ik uitstromen om het beste uit mezelf te halen?’ Er staat al een leerlijn voor je klaar. Daarmee bedoel ik dat Alliander al richting geeft aan hoe ik erachter kan komen wat echt bij mij past. Dat is heel fijn.”

“Daarnaast is persoonlijke ontwikkeling ook een belangrijk onderdeel van het traineeship. Dat vind ik zelf belangrijk, maar ik vind ook dat je hier zelf invloed op moet hebben. Bij Alliander krijg je de vrijheid om je te ontwikkelen op de manier die bij jou past. Dit bespreek je met je ‘young talent manager’ die je tijdens het traineeship op persoonlijk niveau begeleidt. Alliander werkt voor persoonlijke ontwikkeling samen met De Baak, een partij die bekend staat om trainingen in persoonlijke ontwikkeling.

Tijdens het traineeship heb je veel vrijheid binnen Alliander. Het is echt een open organisatie. Toen ik aan het jaarverslag werkte, heb ik veel andere collega’s gesproken. Het is hier makkelijk om met iemand in gesprek te gaan.”

Finance trainee bij Alliander
Daniël bij de koffiebar op Alliander locatie 'Bellevue' in Arnhem.

We hebben een leuk team met een eigen Spotify lijst waar we regelmatig nieuwe nummers aan toevoegen en verwijderen.

Daniël Kooij, Finance trainee

”Ook het hybride werken, zie ik als een voordeel van werken bij Alliander. Zo kan ik bijvoorbeeld om 7.00 uur beginnen en ik kan mijn dag invullen zoals mij het beste past. Woensdag is de teamdag van het team Corporate Reporting & Planning. Dan ben ik dus op kantoor.

Naast dat je kunt kijken wat bij jou past en je jezelf kunt ontwikkelen op persoonlijk en werkniveau, krijg je ondertussen je salaris. En na het traineeship kun je direct in de organisatie instromen op een functie. Hierbij word je ondersteund door je young talent manager. Maar tegen die tijd ken je natuurlijk ook al ontzettend veel mensen binnen Alliander die je ook verder kunnen helpen. Dat maakt het heel toegankelijk om te starten met het traineeship.”

Wat doe je nog meer tijdens de traineeship?

“Naast je opdracht werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Maar ook krijg je een technische opleiding met focus op gas en elektra. Een soort van vwo natuurscheikunde. Je leert hier hoog over hoe het gas en elektriciteitsnet werkt. Voor mij is dat aardig pittig. Maar daarom ben ik ook finance trainee, haha!”

Welke tip wil je toekomstige trainees meegeven?

“Gebruik de kansen die je krijgt om rond te kijken om uit te zoeken wat bij je past.”

Testimonial
Trainee Gijs: “Mijn laatste opdracht paste perfect bij mij”
Zijn nieuwe baan bij Alliander staat al op hem te wachten. Ook al is Gijs van de Zande zijn laatste opdracht nog aan het afronden. Maar eerst gaat hij nog…
Man aan het tafelvoetballen op kantoor

Hoe kan ik je
verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Carlijn
Vraag het via WhatsApp