Man aan het tafelvoetballen op kantoor

Trainee Gijs: “Mijn laatste opdracht paste perfect bij mij”

Gijs van de Zande - Finance trainee

Zijn nieuwe baan bij Alliander staat al op hem te wachten. Ook al is Gijs van de Zande zijn laatste opdracht nog aan het afronden. Maar eerst gaat hij nog met collega’s op skivakantie. “Dat sociale aspect is voor mij, belangrijk. De balans tussen werk en privé is goed binnen Alliander.”
Hoe Gijs zijn finance traineeship heeft ervaren? Hoe zijn opdrachten eruit zagen? Of wil je weten hoe het is om bij Alliander te werken? Lees nu zijn persoonlijke verhaal.

Gijs, waarom heb je voor het finance traineeship gekozen?

“Ik wist dat ik niet op de Zuidas wilde werken. Dat is niet de cultuur die bij mij past en daarnaast wilde ik impact maken met mijn werk. Dus ben ik op zoek gegaan naar bedrijven in de duurzame- of energiesector. Omdat ik nog niet goed wist wat ik wilde, ben ik op zoek gegaan naar een traineeship. In mei werd ik aangenomen en ik startte in oktober. Dus ik had best een lange vakantie, haha.”

 Wat is je vooropleiding?

“Ik ben begonnen met Industrial Design, maar dat was te abstract voor mij. Tijdens deze studie kwam ik er achter wat ik interessant vond. ‘Waarom slagen sommige ideeën wel en andere niet?’ Daarom ben ik geswitcht naar bedrijfskunde. Na mijn bachelor heb ik een bachelor economie gedaan en daarna mijn masteropleidingen Strategic Management en Finance. Ik merk dat mijn opleidingen  een goede voorbereiding waren op het traineeship. Ik heb veel vakken gevolgd die het mij hier een stuk makkelijker maken.”

“Het is soms bijvoorbeeld best lastig om grenzen aan te geven of om kritisch te zijn. Daarin moest ik mezelf verder gaan ontwikkelen. Supergaaf dat daar binnen het traineeship zoveel ruimte voor was.”

Gijs van de Zande, Finance trainee

Wat zijn de voordelen van het finance traineeship?

“Ik wist niet wat ik wilde doen binnen finance, in wat voor team ik wilde werken en welke functie het best bij mij zou passen. Nu ik de het traineeship bijna heb afgerond, weet ik heel goed wat ik wil en waar ik energie van krijg. En weet ik heel goed hoe de financiële organisatie van een groot bedrijf in elkaar zit. Terwijl ik dit allemaal kon ontdekken, kreeg ik een goed salaris en stroom ik nu door in een functie  die goed bij mij past.

Tijdens het traineeship kun je een mooie ontwikkeling doormaken. Alliander werkt samen met De Baak, waar je samen met andere trainees werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.  Terwijl je de ruimte krijgt om je te ontwikkelen, werk je en doe je daar samen met je medetrainees ervaring op. Zo heb je aan het eind van de traineeship vaktechnische ervaring én je soft skills ontwikkeld. Het was voor mij soms best lastig om mijn grenzen aan te geven of om me kritisch uit te spreken. Daarin moest ik mezelf verder gaan ontwikkelen. Supergaaf dat daar binnen het traineeship zoveel ruimte voor was.

Als trainee word je niet gezien als stagiair, maar eerder als leider van de toekomst. Daar wordt veel voor georganiseerd en krijg je veel kansen. Alliander organiseert namelijk een leiderschap dag, waar bijvoorbeeld ook de directieraad aanwezig is. Wij mochten daarin een ‘College Tour’ begeleiden. Dat was echt wel heel tof.”

Man aan het werk op kantoor

“Ik heb een benchmark model gemaakt om de geplande omzet van Alliander te kunnen voorspellen voor over 5 tot 7 jaar.”

Gijs van de Zande, Finance trainee

Hoe waren de opdrachten die je hebt uitgevoerd?

“In totaal doe je 3 of 4 opdrachten. Bij de eerste 2 opdrachten staat het vast bij welke afdelingen dat zijn. Desondanks kun je binnen de opdrachten zelf wel richting geven aan wat je wil leren.

De eerste opdracht was bij Financial Control. Daar heb ik meegedraaid met de afdelingen Marktdiensten, Onderhoud & Storingen (O&S) en Kleinverbruik (KV). Met het klantteam marktdiensten heb ik meegedraaid met de maandelijkse rapportage en alles wat zij maken voor de business. En voor O&S en KV heb ik een adviesrapport geschreven om het proces van de financiële administratie tussen deze 2 onderdelen te verbeteren.

Na deze opdracht ben ik begonnen met mijn 2e opdracht, bij Corporate Reporting en Planning. Daar wordt onder andere het jaarverslag van Alliander gemaakt en gepubliceerd. Daar heb ik geholpen met het opstellen van het halfjaarbericht en de 403 verklaringen (een soort van kleine interne jaarverslagen) opgesteld voor de dochterondernemingen van Alliander. Ik heb hier een benchmark model gemaakt om de geplande omzet van Alliander te kunnen voorspellen voor over 5 tot 7 jaar. Samen met de afdeling regulering. Je leert hierin goed met anderen te communiceren, de goede vragen stellen en hoe je achter de juiste informatie komt.”

“Ik ga echt met energie naar mijn werk toe.”

Gjis van de Zande, Finance trainee

“Mijn 3e opdracht rond ik nu af. Deze doe ik bij New Business, waar ik help met het opzetten van een nieuwe propositie. Kortom, een idee wat uit de organisatie is gekomen, zijn we met een team verder gaan ontwikkelen. Kan dit een nieuw bedrijf worden? Of een nieuw project? Ik heb hierin meegedacht over het businessmodel, business case berekeningen en hoe de financiële administratie moet worden opgezet. Ik hou me onder andere bezig met de juridische kant en sinds kort ook wat meer projectmanagement taken. Ik ben erachter gekomen dat ik dat laatste iets minder leuk vindt, maar het opbouwen van die interne propositie was wel supergaaf om te doen.

Bij New Business kijken we naar: wat komt eraan en hoe kunnen we daar nu al op inspelen? Wat heeft de netbeheerder van de toekomst nodig? En hoe kunnen we Liander helpen innoveren om zich klaar te stomen om die netbeheerder van de toekomst te worden?”

En Gijs, welke baan staat op jou te wachten?

“Mijn laatste opdracht paste perfect bij mij. Ik ga daarom ook verder bij New Business als Business Controller voor het cluster Digitale Oplossingen. Hierin heb ik de perfecte balans tussen het meepraten over finance en strategie en werk ik als sparringpartner van het management. Ik help bij het maken van beslissingen die een breed financiële impact hebben. Ik vind het namelijk leuk om niet alleen terug, maar ook om vooruit te kijken en bedrijven te helpen om te groeien.

Man aan het tafelvoetballen op kantoor

“We hebben een superleuk team. Collegiaal, ambitieus, betrokken en mensgericht.”

Gijs van de Zande, Finance trainee

Hoe is het om te werken bij Alliander?

“Dat bevalt heel goed. Ik ga echt met energie naar mijn werk toe. We hebben een superleuk team. Collegiaal, ambitieus, betrokken en mensgericht. Soms hebben we het druk, soms wat rustiger. Maar we blijven wel tijd maken voor elkaar. Met bijvoorbeeld een teamborrel of een andere leuke activiteit zoals bolderen of tafelvoetbal. Daar hebben we laatst nog een toernooi van gehad. Dat sociale aspect is voor mij, naast uitdaging in mijn werk, belangrijk.

Daarnaast ben ik ook betrokken bij Tension, een vereniging binnen Alliander voor iedereen die jong is of zich jong voelt. Het is een groep die samen dingen willen doen, een goede manier om de organisatie en haar mensen beter te leren kennen. Met die club gaan we trouwens volgende week skiën! Supergezellig.”

Welke tip wil je toekomstige trainees meegeven?

“Durf uit je comfortzone te stappen. Het is misschien moeilijk, maar het levert je zoveel op. En blijf jezelf uitspreken. Dan maak je het voor jezelf het leukst en maak je de meeste impact binnen Alliander. Je krijgt ook de ruimte om dat veilig te doen.”

Testimonial
Trainee Daniël: “Bij Alliander kan ik erachter komen waar ik in mijn werk gelukkig van word”
Als eerste opdracht je bezig houden met het jaarverslag. Dat deed Daniël Kooij als finance trainee. Hij startte in oktober 2022 met zijn traineeship.
Finance trainee bij Alliander

Hoe kan ik je
verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Carlijn
Vraag het via WhatsApp