Loes technisch trainee

Loes - Technisch trainee

Met een studieachtergrond Sustainable Innovation, met een specialisatie in elektrotechniek en globale ontwikkeling en twee masters Innovation Sciences en Sustainable Energy Technologies, weet Loes alle ins en outs van de energietransitie.

Wat is je huidige opdracht?

Op dit moment werk ik bij de afdeling Onderhoud en Storingen als assistent teamleider van een groep elektramonteurs. Ik vind het contact met de jongens buiten het allerleukste aan mijn werk – ik geniet van de korte gesprekken bij het koffiezetapparaat en de werkplekinspecties die ik elke week doe.

Deze opdracht ligt een heel eind uit mijn comfort zone – ik laat de techniek zes maanden lang even helemaal los en ga me vooral richten op communicatie en leiderschap. Ik vind het fantastisch dat het traineeship me de vrijheid geeft om ook te gaan kijken op plekken waar ik normaal gesproken misschien nooit terecht was gekomen.

Naast mijn teamleidertaken werk ik aan een communicatiestrategie over de reorganisatie. De operationele tak van Liander gaat er de komende tijd erg anders uitzien. Daarbij komt een hoop onzekerheid kijken – werk ik over een paar maanden nog wel op dezelfde plek? Met dezelfde mensen? Met welke taken ben ik dan bezig? In een team van vijf trainees proberen we de reorganisatieplannen te verhelderen. Mijn persoonlijke doel daarin is dat we de nieuwe Onderhoud en Storingen organisatie een vertrouwd gezicht geven.

Hoe past je studie bij je huidige opdracht/werkzaamheden?

Mijn studieachtergrond past perfect bij de thema’s die Alliander als netbeheerder raken. Ik kan veel van mijn opgedane kennis en vaardigheden kwijt in mijn werk. Mijn studies hebben me opgeleid tot systeemdenker: iemand die over de grenzen van het energienet kan kijken en bruggen kan slaan met andere stakeholders. Die mentaliteit helpt me bij mijn werk.

Wat is jouw persoonlijke ontwikkeldoel en hoe word je daarbij geholpen?

Het belangrijkste ontwikkeldoel dat ik heb is het effectief inzetten van mijn kwetsbaarheid. Hoe maak ik keuzes op basis van mijn onderbuikgevoel, hoe speel ik in op situaties in de onderstroom, zonder mezelf daarbij te laten meeslepen? Een heel interessant vraagstuk dat ik kan bespreken met mijn mentor, opdrachtgever, begeleider en buddy. Iedereen heeft er een eigen perspectief op, waardoor ik zelf stukje bij beetje zelf een visie kan vormen.  

 

Interesse? Bekijk de mogelijkheden

Wat vind je fijn aan werken bij Alliander?

Naast het feit dat Alliander zich bezig houdt met dé puzzel van de 21 eeuw – hoe gaan we onze energie duurzaam opwekken?! – heeft ons bedrijf een hele fijne, open cultuur. Er is weinig hiërarchie, waardoor je gemakkelijk contact kunt maken met anderen. Daarnaast zet Alliander hard in op het ontwikkelen van talent, waardoor je als trainee hele mooie mogelijkheden krijgt tot zelfontplooiing.

Wat is het tofste dat je tot nu toe gedaan hebt bij Alliander?

Oef, dat wordt nog moeilijk kiezen. Ik heb allerlei vette dingen mogen doen – zoals het presenteren van een webinar over dorpswarmtenetten, en het geven van een gastles op een basisschool. Ik was bij de lancering van een drijvende batterij in de haven van Amsterdam, en heb met de gemeente nagedacht over de inpassing van zon op grote industriële daken. Maar het tofste…

Toevallig heb ik laatst meegedraaid met de wachtdienst. Dat betekent dat ik een week lang 24/7 oproepbaar ben voor elektriciteitsstoringen in Amsterdam. Op zaterdagavond om half 11 ging de telefoon: er was een grote middenspanningsstoren in de wijk Zeeburg. Het gemaal en een van de kades zat zonder stroom. Samen met twee van de monteurs uit mijn team sjeesde ik naar Amsterdam. In het pikkedonker gingen ze aan de slag om middenspanningskabels uit te schakelen en te beproeven op fouten. En toen de fout eenmaal geïsoleerd was, kon de ring gesloten worden. Eén voor één zag ik de lichtjes aan de overkant van de straat aangaan: kippenvel! Op de terugweg kwamen we allerlei ondernemers en omwonenden tegen die ons kwamen bedanken. “We zijn blij met jullie”. Nou, een groter compliment kun je niet krijgen!

Je grootste verbazing tot nu toe?

Hoe groot de uitdaging van de energietransitie eigenlijk is. Het is niet een kwestie van simpelweg meer windmolens en zonneparken plaatsen – er moet veel meer gebeuren. Als netbeheerder zullen we moeten gaan samenwerken met allerlei verschillende partijen op manieren die misschien nieuw voor ons zijn. We moeten nadenken hoe we sociale kosten en baten gaan meten, en hoe we op basis daarvan keuzes voor toekomst vast netbeheer kunnen maken. Energie is een emotioneel, sociaal geladen onderwerp – iedereen heeft er een mening over. En dat maakt werken in de energiesector juist zo mooi.

Waar word je heel blij van op je werk?

De cappuccino van de koffiebar!

En: nadenken over de grenzen van het traditionele netbeheer. Hoe kunnen we op een slimme manier invulling geven aan de manier waarop we netten beheren? Nadenken over energieopslag en –conversie en toewerken naar een integraal energiesysteem, daar gaat mijn hart sneller van kloppen.

Hoe is de band met andere trainees? Heb je voorbeelden?

Als trainees ben je meer dan collega’s – je wordt een soort van familie van elkaar. We kijken naar elkaar om, checken regelmatig bij elkaar in, en weten elkaar te vinden om goed én slecht nieuws te delen. Eens in de zoveel tijd zijn we met zijn allen bij elkaar – bijvoorbeeld voor een trainingsdag – en dat voelt dan als thuiskomen.

Pitch je traineeschip in 3 zinnen

Wil jij werken aan het duurzame energiesysteem van morgen, terwijl je tegelijkertijd een doos kleenex per dag volhuilt?
Grapje! 🙂

In het traineeship van Alliander ga je aan de slag met de uitdagingen van het duurzame morgen terwijl je tegelijkertijd werkt aan jezelf. Als je kiest voor Alliander, dan kies je voor vrijheid om je eigen route te bepalen. Als trainee wordt je uitgedaagd en krijg je volop kansen om jezelf te ontwikkelen én een impact te maken in de maatschappij.

Waar word je heel blij van privé?

Ik word blij van wandelingen in de natuur (vooral in de herfst als alle blaadjes mooi gekleurd zijn) en van dieren. Ik lees heel graag, vooral fantasy en science fiction, daar kan ik me echt in vastbijten! En ik ben ook graag creatief bezig: ik houd verschillende bullet journals bij en hou van schilderen.

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter
Vraag het via WhatsApp